Boekenplank:
Kies

Boeken van Olaf Olafsson

Meer over Olaf Olafsson

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: IJsland


Overzicht

  • De nacht in - Höll minninganna
  • De thuisreis - Slóð fiðrildanna
  • De weg naar San Martino - Restoration
  • Vergiffenis - Fyrirgefning syndanna

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe nacht in
Christian Benediktsson werkt al twintig jaar als butler bij de beroemde Amerikaanse krantenmagnaat William Randolph Hearst. Zijn dagen zijn afgestemd op de vaste patronen van Hearsts leven en op de eisen die het bestieren van een luxueus huishouden aan hem stellen.

Maar wanneer hij alleen is, dringen de herinneringen aan een ander leven zich op: zijn heimelijke vertrek uit IJsland, zijn vaderland; de nacht waarin hij zijn vrouw en kinderen verliet voor een revuedanseres in New York; zijn roekeloze affaire met tragische afloop; zijn financiële teloorgang en radicale breuk met zijn oude leven.

Niemand kent het geheim van de man die hij voorheen was - echtgenoot, vader, zakenman, minnaar - en op den duur verkiest zelfs Christian te vergeten dat die man eens bestond.
Schrijver: Olaf Olafsson
Oorspronkelijke titel: Höll minninganna
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789038855202
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De thuisreis
's Nachts heb ik vaak dezelfde droom. Ik sta buiten in de tuin in stralend maanlicht. Tina is bij me. Aan de overkant van de beek staan twee paarden naar me te kijken. Ik meen het wit van hun ogen te kunnen zien. Het gras is berijpt, maar ik heb het niet koud wanneer ik op weg ga. Ik ben nog niet ver gekomen als ik besef dat mijn beiden handen op een slanke manestraal rusten. Dat verrast me altijd weer, en ik val instinctief op mijn knieën en teken met de manestraal een kleine zangvogel in de rijp.

De thuisreis speelt zich af in de periode 1930-1960 en gaat over de IJslandse Disa, die uit passie voor de kookkunst een hotel-restaurant in Engeland runt. Twintig jaar na haar vertrek uit IJsland besluit ze haar geboorteland weer te bezoeken.

Gedurende de thuisreis trekt haar leven via verbrokkelde en soms pijnlijke herinneringen, via heden en verleden, aan haar en aan de lezer voorbij. Pas aan het eind van het boek wordt de aanleiding van de reis duidelijk.
Schrijver: Olaf Olafsson
Oorspronkelijke titel: Slóð fiðrildanna
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789038855233
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De weg naar San Martino
Opgegroeid in een exclusieve kring van Britse expats in Florence in de jaren twintig, verrast Alice iedereen als ze trouwt met Claudio, de zoon van een kleine landeigenaar en verhuist naar San Martino, een vervallen villa in Toscane. In hun nieuwe paradijs bouwen ze aan hun toekomst, ze knappen San Martino op en krijgen een zoon. Ze zijn gelukkig.

Naarmate de tijd verstrijkt begint Alice zich eenzaam te voelen en start ze een affaire met een jeugdliefde. Haar zoon wordt ernstig ziek en sterft terwijl zij bij haar minnaar is. Claudio vertrekt zonder afscheid te nemen, ontroostbaar door de dood van zijn zoon en het verraad van zijn vrouw.

Dan komt Kristín aan op San Martino; zij is op zoek naar een waardevol doek dat haar leermeester bij Alice verstopt heeft, een doek waar ook de Duitsers naar op zoek zijn. Op het moment dat de Duitsers aanvallen en de vrouwen geconfronteerd worden met de vernietiging van alles wat hun dierbaar is, moeten ze de gevolgen van de fouten uit hun verleden onder ogen zien.
Schrijver: Olaf Olafsson
Oorspronkelijke titel: Restoration
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789056724399
Uitgever: Signatuur
Vergiffenis
'Je hebt vele ware en verzonnen verhalen gehoord, over van alles en nog wat, behalve over mijn kleine misdaad. Daarvan weet ik alleen.'

Peter Peterson wordt achtervolgd door nachtmerries over de misdaad die hij meer dan een halve eeuw geleden meent te hebben gepleegd. Een daad die de rest van zijn leven heeft bepaald en overschaduwd. Zijn laatste levensjaren brengt hij door in New York, als mislukte echtgenoot en verbitterd vader.

Zoals een moordenaar terugkeert naar het plaats delict, zo wordt Peterson teruggevoerd naar Denemarken en de jaren van de bezetting, en naar zijn eerste grote liefde. Een liefde die alles zou veranderen, maar algauw werd vertroebeld door verraad en een verschrikkelijke vergeldingsactie die zijn ziel zou vergiftigen. Maar wie heeft Peterson uiteindelijk verraden en wie is het ware slachtoffer van zijn wraak?
Schrijver: Olaf Olafsson
Oorspronkelijke titel: Fyrirgefning syndanna
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789046802786
Uitgever: Nieuw Amsterdam