Boekenplank:
Kies

Boeken van Markus Orths

Meer over Markus Orths

Genre: Roman

Geboren: 1969

Geboorteland: Duitsland

Website: Markus Orths


Overzicht

  • Catalina - Catalina
  • De lerarenkamer - Lehrerzimmer
  • Het kamermeisje - Das Zimmermädchen

gedetailleerd overzicht

OverzichtCatalina
Op een stralend blauwe 'zonregendag' in San Sebastián wordt Catalina geboren, het zesde en laatste kind van Maria Pérez de Erauso. Als kind al is ze volkomen idolaat van haar oudere broer Miguel. Als hij naar de zilvermijnen van Potosí in de Nieuwe Wereld is vertrokken, wil ze nog maar één ding: hem daar vinden!

Bezeten door deze gedachte neemt Catalina later een rigoureus besluit: ze vlucht uit het klooster, knipt haar haren af, hult zich in jongenskleding en kiest een andere naam, Francisco Loyola. Voortaan vecht, vrijt, rooft en moordt ze als een man, en trekt jarenlang met de arts Juan Bautista door Spanje en de Nieuwe Wereld.

In een voortdurend innerlijk conflict met zichzelf, komt het uiteindelijk tot een ontmoeting tussen Francisco-Catalina en Miguel.
Schrijver: Markus Orths
Oorspronkelijke titel: Catalina
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056721947
Uitgever: Signatuur
De lerarenkamer
Wanneer de jonge Kranich benoemd wordt tot docent op een gerenommeerd gymnasium in Pöppingen, maakt rector Höllinger hem direct duidelijk op welke vier pijlers zijn schoolsysteem gebaseerd is; angst, ellende, valse schijn en leugens.

Door middel van een rigide doorgevoerd verdeel- en heerssysteem probeert Höllinger zijn medewerkers naar een ondoorgrondelijk ideaal te vormen. Leerlingen zijn bijzaak, alles draait om het sturen en manipuleren van de leraren.

Kranich wordt ingezet als spion binnen de school en raakt verstrikt in interne complotten en ondergronds verzet. Hoe kan hij uit dit wonderlijke moeras van intriges, mysterieuze koffertjes en geheime samenkomsten ontsnappen?
Schrijver: Markus Orths
Oorspronkelijke titel: Lehrerzimmer
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789057593758
Uitgever: Podium
Het kamermeisje
Lynn Zapatek, een jonge, eenzame vrouw, treedt in dienst van Hotel Eden als kamermeisje. Ze poetst zeer grondig: waar haar collega's geen stofje meer zien, begint bij haar het schoonmaken pas echt. Steeds meer uren brengt ze op de kamers door, razend nieuwsgierig naar de gewoonten en eigendommen van de hotelgasten, die zich van geen kamermeisje bewust zijn.

Als een gast op een avond plotseling de kamer binnenkomt terwijl zij zijn pyjamajasje aanheeft, duikt Lynn weg onder het bed. Het is de eerste van een lange reeks dinsdagnachten die ze heimelijk en gefascineerd onder de bedden van de gasten doorbrengt. Als ze een visitekaartje van een escortgirl opraapt, krijgt haar verder monotone leven een wending.

Het kamermeisje is een inlevend portret van een zoekende jonge vrouw, die wil weten waarom andere mensen slagen waar zij faalt in het leven. Eén ding is zeker: na lezing van deze vermakelijke tragikomische roman zal niemand nog in een hotel overnachten zonder onder het bed te kijken of zich daar een kamermeisje heeft verstopt.
Schrijver: Markus Orths
Oorspronkelijke titel: Das Zimmermädchen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789057590993
Uitgever: Podium