Boekenplank:
Kies

Boeken van Christine Otten

Meer over Christine Otten

Genre: Roman

Geboren: 1961

Geboorteland: Nederland

Website: Christine Otten


Overzicht

 • Als Casablanca
 • Blauw metaal
 • De laatste dichters
 • Een echt verhaal
 • Een van ons
 • Good luck
 • In wonderland
 • Lente van glas
 • Rafaël
 • We hadden liefde, we hadden wapens

Non-Fictie

 • Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf
 • Engel en andere muziekverhalen
 • Om adem te kunnen halen

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls Casablanca
Wanneer de jonge Nederlandse journaliste Laura Achenbach bij toeval in New York is tijdens de aanslagen op het World Trade Centre, neemt haar leven in één klap een onomkeerbare wending. In een café op Manhattan ontmoet Laura een oudere zwarte man, Charles Perry, ex-black panther en manager van het beroemde Apollo Theatre in Harlem. Ze brengen een dag en een nacht door in zijn appartement, pratend en luisterend naar muziek. Hij stuurt haar naar zijn familie in Detroit, ooit het mekka van de soulmuziek, nu een harde, gevaarlijke en vervallen industriestad.

Ze trekt in bij Khalid El-Hakeem, de tot de islam bekeerde neef van Perry en diens mysterieuze vriendin, de Brits-Nigeriaanse Tania McGee, en ze sluit vriendschap met een oude Duitse fotografe, Leni Sinclair, die ooit de DDR ontvluchtte, op zoek naar jazzmuziek, liefde en vrijheid. Laura laaft zich aan de levens en geschiedenissen van deze mensen, aan Detroit en aan het duistere verlangen dat Charles Perry bij haar oproept. Als hij zich na maanden bij haar voegt volgt onvermijdelijk een dramatische ontknoping.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025436612
Ebook: 9789025437961
Uitgever: Atlas Contact
Blauw metaal
Voorzichtig kroop ik over Johnny heen en ik liep naar de draaitafel. Ik wilde de plaat omdraaien maar toen ik voor de pick-up stond bedacht ik me. Muziek zou Johnny misschien wakker maken en ik wilde niet dat hij wakker werd. Op mijn tenen liep ik terug naar het bed en ging naast Johnny zitten. Ik legde mijn hand op zijn borstkas en voelde zijn ademhaling, het rustige ritme van zijn hartslag. Hij voelde warm, slaapwarm. Hij was hier, in zijn eigen kamer, in zijn eigen bed en tegelijkertijd was hij ergens anders, ik wist niet waar. Ik kon alles met hem doen, zolang hij maar niet wakker werd.

In het midden van de jaren zeventig vormen de ik-figuur, haar broer Johnny en hun vriend Menno een hechte drie-eenheid. Dan, na een gezamenlijke reis door Schotland, verandert er iets in hun vriendschap en hun persoonlijke leven, waardoor alles in een ander licht komt te staan.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789045004488
Uitgever: Atlas Contact
De laatste dichters
Harlem, 1969. De lucht is zwanger van hoop en revolutie. De Black Panthers zijn volop actief; Malcolm X is vermoord; niemand heeft nog van crack gehoord. In die geladen sfeer schrijven The Last Poets hun gedichten, vol passie en zelfkritiek. Niggers are scared of revolution. Niggers love anything but themselves. Op de funky ritmes van de conga's worden het vanzelf raps, die ruim twintig jaar later gesampled worden door jonge hiphopbands. Vandaar dat The Last Poets bekendstaan als de godfathers van de geëngageerde hiphop.

Christine Otten schreef een wervelende roman gebaseerd op de levensverhalen van The Last Poets. Ze beschrijft hun jeugd in de getto's, hun liefdes, successen en nederlagen. Ook voor wie niets weet van The Last Poets en hun geschiedenis, is De laatste dichters een betoverende leeservaring.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789045013169
Ebook: 9789025437664
Uitgever: Atlas Contact
Een echt verhaal
Hoe dun is het ijs waarover we lopen?

Een succesvolle wetenschapster aan de VU stort in elkaar bij de kassa van een supermarkt. Een daklozenkrantverkoper ontfermt zich over haar en neemt haar mee naar huis. Dit wordt het begin van een negen maanden durend avontuur dat hen via New York naar Friesland brengt.

* Een echt verhaal was een kerstgeschenk voor relaties van de VU.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789086594092
Uitgever: VU
Een van ons

Schrijfster Katrien Achenbach geeft schrijfworkshops in de gevangenis. Ze heeft het gevoel dat ze er ‘thuiskomt’ en vriendschap en begrip vindt. De levenslang gestrafte Luc S. intrigeert haar. Hij neemt niet deel aan de workshop, maar als verzet tegen zijn uitzichtloze bestaan schrijft hij in het geheim meedogenloos eerlijk over zijn leven, zijn medegedetineerden én over Katrien.

Als Katrien op een dag een jonge getalenteerde gevangene ontmoedigt verder te gaan met zijn boek over zijn leven, komen de verhoudingen op scherp te staan en kantelt ieders kijk op de ander en zichzelf.

Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044541038
Ebook: 9789044541045
Uitgever: De Geus


Good luck
In Good luck geven Christine Otten en Erik Kessels 'Betty en Pierre Vincent' een nieuw leven, in beeld en tekst.

Meerstemmig verteld, grillig en wervelend als het leven zelf, schetsen Otten en Kessels een intiem portret van twee mensen, van hun liefdes, hun geheimen, hun successen, obsessies en teleurstellingen.

Tegelijkertijd is Good luck een spannend verhaal over (ontkende) familiebanden, over de weerbarstigheid van het leven en het vermogen er aan te ontsnappen.

* Good luck is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2011 en bevat ca. 144 pagina's.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789059651289
Uitgever: CPNB
In wonderland
'U hoeft zich geen zorgen te maken, mevrouw. U wordt nergens van verdacht. Uw man ook niet. U hebt geen advocaat nodig. Maar in het belang van het onderzoek kunnen we niet zeggen waarom we hier zijn, wat we zoeken.'

Met die woorden van rechter-commissaris Van Loohuizen vallen modejournaliste Caroline Dusart en haar man, de columnist Herman Catz, van het ene op het andere moment in een kafkaëske werkelijkheid. In alle vroegte doorzoekt een team van rechercheurs en een politiehond hun woning, zonder dat Caroline en Herman weten waarom. Maanden later volgt de officiële verdenking: betrokkenheid bij terroristische aanslagen.

Nu, veertien jaar later, wil regisseur David Klein een speelfilm maken over de geruchtmakende zaak die het leven van Dusart en Catz destijds compleet overhoop haalde. Opnieuw worden ze op de proef gesteld. Terwijl Herman in het verleden duikt, vergeet Caroline het liefst. Maar een onbestemd schuldgevoel achtervolgt haar en ze besluit rechter-commissaris Van Loohuizen, die de leiding had over het politie-onderzoek, op te sporen. Dat is het begin van een spannende en verwarrende zoektocht naar waarheid en een kat-en-muisspel dat draait om schuld, wraak en vergeving.

In wonderland is gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789045016313
Uitgever: Atlas Contact
Lente van glas
Judith Vega kon zich niet precies herinneren hoe de vader van haar kind eruitzag. Hij had dun blond haar en hij droeg een bril, dat wist ze nog. En ze wist ook dat hij ongeveer even lang was als zij en een beetje gezet. Voor de rest kon Tim Verlaine iedereen zijn. Misschien kwam het daardoor dat ze hem zo dikwijls in een flits voorbij zag lopen of fietsen, terwijl ze wist dat hij het onmogelijk kon zijn want hij woonde in Brussel en niet in Amsterdam. Ze dacht zelden aan hem of aan hun ontmoeting ruim een jaar geleden maar soms, wanneer ze op een mooie dag met Eva in het park wandelde en het zonlicht scherp en hard was waardoor alles er onwerkelijk echt uitzag, zag ze opeens Brussel voor zich zoals ze dat toen had gezien, op die ongewoon warme zaterdagmorgen in februari.

Een graad of vijftien, zestien was het geweest en ze had een zware leren jas aan omdat het de dagen ervoor nog koud was en regende. Ze was op weg naar het station. Het was heel vroeg en er waren nauwelijks mensen op straat. De vroege zon kleurde de stad geel en er hing een vochtige nevel in de straten. Dan hield het meestal op. Ze zag nooit meer dan een glimp van Brussel, maar misschien kwam dat omdat ze nooit eerder in de stad was geweest. En daarna ook niet meer. Een enkele keer probeerde ze de herinnering compleet te maken, met Tim erbij en het concert en wat er daarna was gebeurd in het hotel, maar het lukte haar nooit. Dan gleed de stad met de vochtige, zonnige straten en het gele licht vanzelf uit haar gedachten en dan was het weg.

Zo begint Lente van glas, een spannend en mysterieus verhaal over een jonge vrouw, verborgen herinneringen en een obsessieve liefde voor muziek.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789045001111
Uitgever: Atlas Contact
Rafaël
De Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar worden verliefd en trouwen. Ze wonen in Tunesië en verwachten een kind. Dan breekt de Jasmijnrevolutie uit en is het oorlog in hun buurt. Winny vertrekt naar Nederland om te bevallen.

Intussen sluit Europa de grenzen voor immigranten uit Noord-Afrika. Maar Nizar wil koste wat het kost bij de geboorte van zijn kind zijn en met gevaar voor eigen leven probeert hij via Lampedusa naar het noorden te ontkomen.

Rafaël is het waargebeurde verhaal van twee geliefden die er alles voor overhebben om bij elkaar en bij hun kind te zijn. Een spannend en actueel boek over grenzen, dromen, wilskracht - en liefde die regels, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025442514
Ebook: 9789025442521
Uitgever: Atlas Contact
We hadden liefde, we hadden wapens
Monroe, North Carolina, 1961. Robert F. Williams leidt geweldloze acties tegen de rassenscheiding in zijn stad. Als kort na elkaar zwarte vrouwen worden mishandeld door witte mannen en zwarte mannen worden vermoord door de Ku Klux Klan en de daders vrijuit gaan, roept Williams de zwarte bevolking op zich te bewapenen. Dat maakt hem tot doelwit: de KKK wil hem lynchen en de FBI verklaart hem tot staatsvijand nummer 1.

Halsoverkop vlucht hij, samen met zijn vrouw en twee zoontjes. Eerst naar Cuba als gast van Fidel Castro, daarna naar China. Pas als Richard Nixon de banden met Mao Zedong aanhaalt kan het gezin huiswaarts keren.

Otten vertelt dit waargebeurde verhaal vanuit de jongste zoon en de vrouw van Williams, een wervelende roman over strijd tegen onrecht en opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025445683
Ebook: 9789025449216
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieAls ik naar jou kijk, zie ik mezelf

Vertellingen vanuit zwart Amerika.

In Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf zijn de prachtige (journalistieke) verhalen verzameld die Christine Otten in de afgelopen zeventien jaar schreef over en vanuit zwart Amerika.

In Harlem maakte ze kennis met de legendarische dichtersgroep uit de black powertijd, The Last Poets. Ze reisde naar Detroit, New Orleans en andere plaatsen, sloot nieuwe vriendschappen, tekende (verborgen) geschiedenissen op en raakte steeds dieper betrokken bij de Afro-Amerikaanse wereld. Daardoor veranderde haar blik, niet alleen op Amerika, maar ook op zichzelf en haar werk. En ondertussen veranderde Amerika. Otten was getuige van de aanslagen op 9/11, de overstromingen in New Orleans, de opkomst van Obama en het heroplevende openlijke racisme.

Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf is een even persoonlijk als actueel boek van een van onze meest geëngageerde auteurs.

Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789045035260
Ebook: 9789045035277
Uitgever: Atlas Contact
Engel en andere muziekverhalen
Praten deden we sowieso weinig. Onbewust wisten we dat de taal de grootste vijand was van ons verbond. Zolang er niet werd gesproken, waren we alle vier hetzelfde en bestonden er geen onderlinge seksuele verlangens en gedachten.

Naar (pop)muziek luisteren doen de hoofdpersonen uit Engel en andere muziekverhalen des te meer. Via muziek communiceren ze of ontdekken hun identiteit. Muziek jaagt hen de wereld over. Muziek confronteert hen met verborgen herinneringen uit hun jeugd.

In tien verhalen, artikelen en essays onderzoekt Christine Otten de zeggingskracht van de muziek en de macht en de onmacht van de taal. Ze ontmoet onder anderen Nick Cave, John Cale en Siouxsie Sioux, en in gesprek met hen verdiept Otten haar fascinatie voor het muzikale in de taal. Ze beschrijft gedetailleerd hoe deze muzikanten componeren en teksten schrijven, terwijl de verhalen tegelijkertijd indringende kunstenaarsportretten zijn.

Engel en andere muziekverhalen is een intrigerende bundel waarin Otten onverwachte verbanden legt tussen muziek, landschap, herinneringen en taal.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789045001999
Uitgever: Atlas Contact
Om adem te kunnen halen
Kort voor zijn tachtigste verjaardag bezoekt Christine Otten haar vader, voor het eerst in jaren. Wat begint als een schuchtere verzoeningspoging zet een ontdekkingsreis in gang die haar terugvoert naar haar jeugd in Deventer, de geëngageerde arbeidersmilieus van haar ouders en de geestelijke instabiliteit van haar vader.

Ter plekke doet ze ontdekkingen over een grootvader die worstelaar, acrobaat en communist was, over een grootmoeder die viool speelde en over haar drijfveren om Deventer op haar achttiende te ontvluchten.

In een wervelende stijl beschrijft Otten hoe haar vaders toestand haar leven lange tijd beïnvloedde en hoe een onverwachte gebeurtenis haar hielp daaraan te ontkomen. Om adem te kunnen halen is een aangrijpend boek over ouders en kinderen, dromen en werkelijkheid, afkomst en ambitie, noodlot en bevrijding.
Schrijver: Christine Otten
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025435820
Ebook: 9789025439996
Uitgever: Atlas Contact