Boekenplank:
Kies

Boeken van Iain Pears

Iain Pears is kunsthistoricus, journalist en schrijver.

Meer over Iain Pears

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De droom van Scipio - The dream of Scipio
  • De val van Stone - Stone's fall
  • Het goud van de waarheid - An instance of the fingerpost
  • Het portret - The portrait

Jonathan Argyll & Flavia di Stefano

  1. De Rafaël affaire - The Raphael affair
  2. Het Titiaan comité - The Titian commitee
  3. Verderf en restauratie - Death and restoration
  4. De kunstgreep - The immaculate deception

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe droom van Scipio
De droom van Scipio speelt zich af tegen de achtergrond van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de westerse beschaving: het verval van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw en de pest in de veertiende eeuw en de Tweede Wereldoorlog in de twintigste eeuw.

De droom van Scipio beschrijft de lotgevallen van drie mannen: Manlius Hippomanes, een Gallische aristocraat geobsedeerd door het redden van de Romeinse beschaving; Olivier de Noyen, een dichter; en Julien Barneuve, een intellectueel die zich aansluit bij het Vichy-bewind.

Het leven van deze mannen is verbonden met de klassieke tekst waar De droom van Scipio zijn titel aan ontleent, en aan hun liefde voor drie bijzondere vrouwen.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: The dream of Scipio
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789076341163
Uitgever: Ambo | Anthos
De val van Stone
In De val van Stone vertelt Iain Pears het verbijsterende verhaal van financier en wapenhandelaar John Stone, een man die zo rijk was dat hij in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog de financiële markt eigenhandig kon manipuleren.

In 1909 valt hij uit een raam, zijn dood tegemoet. De politie denkt aan zelfmoord, maar zijn weduwe is niet overtuigd en huurt een detective in om de mysterieuze omstandigheden rond zijn dood te onderzoeken.

Gaandeweg komt de lezer steeds meer over Stone te weten: hoe hij zijn fortuin vergaarde in het negentiende-eeuwse Venetië en hoe hij verliefd werd op de vrouw met wie hij uiteindelijk zou trouwen.

Tegen de achtergrond van de internationale wereld van de financiën en de wapenhandel tijdens de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog, is De val van Stone een ingenieuze puzzel die de lezer ademloos naar het einde meevoert.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: Stone's fall
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023441960
Ebook: 9789023452959
Uitgever: Cargo
Het goud van de waarheid
In het Oxford van 1663 grijpen ambitieuze wetenschappers nieuwe kansen en wagen ze zich al experimenterend op onbekend terrein. Te midden van deze grote intellectuele, religieuze en politieke beroering wordt dr. Robert Grove, lid van New College, dood aangetroffen.

Vier getuigen komen aan het woord over de mysterieuze omstandigheden waarmee de dood van Grove is omgeven. Alle vier hebben ze hun redenen om selectief met de feiten om te gaan; slechts één vertelt de onvoorstelbare waarheid.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: An instance of the fingerpost
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789076341064
Uitgever: Ambo | Anthos
Het portret
Een invloedrijke kunstcriticus reist naar het afgelegen eiland Houat, voor de Franse kust, in het begin van de vorige eeuw. Hij heeft zijn vroegere vriend en protegé Macalpine, de fameuze, getourmenteerde schilder, opgedragen zijn portret te schilderen. Macalpine heeft op het hoogtepunt van zijn roem Londen en de kunstwereld de rug toegekeerd, om redenen die nooit opgehelderd zijn

 Terwijl de kunstcriticus model zit, denkt de schilder terug aan hun jarenlange vriendschap, het dubbelhartige karakter van zijn beschermheer, zijn grenzeloze macht waarmee hij carrières kon maken en breken, zijn in charme verpakte harteloosheid. Gevoelens van vriendschap en vertrouwdheid worden afgewisseld door woede en afkeer, als de schilder probeert de ware aard van de criticus in zijn schilderij te vangen.

Gaandeweg de sessies verandert de aard van hun relatie en daarmee ook de machtsverhouding. Uiteindelijk ontdekt de criticus, maar met desastreus gevolg, waarom de schilder deze opdracht heeft aanvaard en wat de ware toedracht is van zijn zelfgekozen ballingschap.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: The portrait
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023418429
Uitgever: Cargo

Jonathan Argyll & Flavia di StefanoDe Rafaël affaire
Als de Engelse kunsthistoricus Jonathan Argyll wordt betrapt tijdens het inbreken in een kerk in Rome, heeft hij een verbazingwekkend verhaal te vertellen. Hij beweert dat de kerk in het bezit is van een Rafaël van onschatbare waarde, verborgen onder een onbeduidend schilderij van Mantini. Onderzoek wijst uit dat het schilderij al is verdwenen, om later weer op te duiken bij een belangrijke Engelse kunsthandelaar, Edward Byrnes.

Maar hoe wist Byrnes van het verborgen meesterwerk? Dan vindt er een afschuwelijke daad van vandalisme plaats. Er volgt een moord, en generaal Bottando van de Italiaanse Kunstroof Eenheid en zijn assistente Flavia di Stefano zien zich voor de grootste uitdaging van hun carrière geplaatst.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: The Raphael affair
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789076341392
Uitgever: Ambo | Anthos
Het Titiaan comité
Een lid van het bekende Titiaan-onderzoekscomité wordt dood gevonden in een Venetiaans park en de Italiaanse Kunstroof Eenheid zendt Flavia di Stefano erheen om de lokale politie te helpen. Ze denken dat het een eenvoudige roofoverval is, maar door een ruzie binnen het comité wordt iedereen plotseling verdacht.

Als er steeds verwarrender aanwijzingen naar boven komen, roept Flavia de hulp in van kunsthistoricus Jonathan Argyll. Maar hoe dichter ze bij de oplossing komen, hoe meer mensen van het comité vermoord worden.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: The Titian commitee
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789076341385
Uitgever: Ambo | Anthos
Verderf en restauratie
Het klooster van San Giovanni op de Aventijn, een van Rome's zeven heuvels, bezit weinig schatten - alleen een schilderij dat heel misschien aan Caravaggio toegeschreven zou kunnen worden. Daarom is Flavia di Stefano verbaasd als ze de tip krijgt dat er in het gebouw een inbraak gepland is.

De inbraak vindt inderdaad plaats en in de verwarring stelen de dieven inderhaast het verkeerde schilderij. Een merkwaardige icoon van de Heilige Maagd zonder enige waarde. Met de hulp van Jonathan Argyll baant Flavia zich een weg door het netelige web van kerkelijke en politieke intriges, en stuit op een beerput van list en bedrog.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: Death and restoration
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789076341606
Uitgever: Ambo | Anthos
De kunstgreep
Als in Rome een belangrijk, politiek gevoelig schilderij wordt vervreemd, neemt het leven een ongunstige wending voor Flavia di Stefano, waarnemend hoofd van de Italiaanse Anti-Kunstroof Eenheid en haar echtgenoot, kunsthistoricus Jonathan Argyll.

Flavia krijgt de opdracht om het schilderij ten koste van alles terug te bezorgen zonder de staat in verlegenheid te brengen en zonder losgeld te betalen. In een onmogelijke positie gebracht, wendt zij zich tot haar oude leermeester, generaal Bottando, die kans ziet een volkomen onverwacht licht te werpen op deze misdaad.
Schrijver: Iain Pears
Oorspronkelijke titel: The immaculate deception
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076341620
Uitgever: Ambo | Anthos