Boekenplank:
Kies

Boeken van Per Petterson

Per Petterson wordt in eigen land beschouwd als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Behalve als auteur is Petterson bekend als vertaler en literatuurcriticus. Het boek Kielzog is gebaseerd op zijn eigen ervaring met de Scandinavian Star Ferry ramp in 1990 waarbij hij zijn vader, moeder, een broer en een nicht verloor.

Meer over Per Petterson

Genre: Roman

Geboren: 1952

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

  • Heimwee naar Siberië - Til Sibir
  • Ik vind het best - Det er greit for meg
  • Paarden stelen - Ut og stjæle hester
  • Twee wegen - Jeg nekter

Arvid Jansen

  1. Kielzog - I kjolvannet
  2. Ik vervloek de rivier des tijds - Jeg forbanner tidens elv
  3. Mannen in mijn situatie - Menn i min situasjon

gedetailleerd overzicht

OverzichtHeimwee naar Siberië

Jytte en haar rebelse broer Jesper weten dat er meer in het leven moet zijn dan de schrale wind, het onvruchtbare zand en de koude zee van Noord-Jutland. Jesper voelt zich aangetrokken tot het socialisme en wil naar Marokko om tegen Franco te vechten.

Jytte is nieuwsgierig naar andere werelden en droomt van Siberië. 'Daar had ik over gelezen, er foto's van gezien in een boek en ik had besloten dat ik hoe en wanneer dan ook, één keer in mijn leven de trein van Moskou naar Vladivostok zou nemen.'

Jesper maakt zijn ambitie waar en betaalt daar een hoge prijs voor. Jytte ziet haar verlangen gedwarsboomd door haar omgeving en raakt haar greep op de toekomst kwijt.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Til Sibir
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044500721
Uitgever: De Geus
Ik vind het best

Tijdens zijn eerste dag op een nieuwe school maakt Audun geen goede indruk. De jongen komt te laat, heeft moeite met het maken van vrienden en geeft geen antwoord als hij zich moet voorstellen. De verhalen over zijn alcoholische en gewelddadige vader, zijn verongelukte broertje en dakloze periodes houdt hij namelijk liever voor zichzelf.

Vijf jaar later komt hij zijn vader tegen tijdens het lopen van zijn krantenwijk.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Det er greit for meg
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789044534283
Ebook: 9789044534290
Uitgever: De Geus
Paarden stelen

De 67-jarige Trond trekt zich terug in een huisje aan een meer in het oosten van Noorwegen. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn bedrijf en zijn huis verkocht. Nu woont hij alleen met zijn bastaardhond. Hij brengt de tijd door met praktisch werk: reparaties, voorbereidingen voor de winter.

Een ontmoeting met een leeftijdgenoot maakt herinneringen los aan de zomer van 1948, toen Trond een jongen van vijftien was en de vakantie samen met zijn vader doorbracht. Het was een zomer vol hooi, warmte, regen en mannen die hard hun best deden om het werk af te krijgen. Een perfecte zomer, totdat Trond voor het eerst in zijn leven de dood tegenkwam.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Ut og stjæle hester
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789462370388
Ebook: 9789044531695
Uitgever: Colibri
Twee wegen

Twee mannen komen elkaar tegen op een brug. Er volgt een ongemakkelijk gesprek: Tommy en Jim waren vroeger vrienden, maar hebben elkaar al vijfendertig jaar niet meer gezien.

Door deze toevallige ontmoeting komen veel herinneringen boven uit hun jeugd, toen ze beiden opgroeiden in een gebroken gezin en kracht putten uit hun vriendschap. Tommy en Jim zijn andere levens gaan leiden, maar kunnen niet ontsnappen aan hun veelbewogen verleden.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Jeg nekter
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044534870
Ebook: 9789044528091
Uitgever: De Geus

Arvid JansenKielzog

Arvid Jansen heeft zes jaar geleden bij een brand op een veerboot zijn ouders en twee broers verloren. Nooit heeft hij willen inzien welke invloed deze ramp heeft gehad op zijn leven en tot welke mislukkingen dat heeft geleid: scheiding, werkeloosheid, vereenzaming.

Maar nu beseft Arvid dat het verlies definitief is en dat hij met het verleden in het reine zal moeten komen om zijn bestaan een andere wending te kunnen geven. Hij overdenkt zijn leven en de herinneringen aan zijn vader, met wie hij altijd een moeilijke relatie had.

Het lukt Arvid uiteindelijk zijn isolement te doorbreken, mede dankzij een liefhebbende buurvrouw en een Koerdische buurman die slechts drie woorden Noors kent: dag, bedankt en probleem.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: I kjolvannet
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044500738
Ebook: 9789044531688
Uitgever: De Geus
Ik vervloek de rivier des tijds

Het is 1989, de Muur valt en de wereld is voorgoed veranderd. Arvid probeert in zijn bestaan krampachtig een nieuw houvast te vinden, een gevoel van geborgenheid, maar hij beseft dat hij de tijd door zijn vingers heeft laten glippen en dat het misschien wel te laat is...

Deze roman gaat over het zoeken naar een thuis, de wens je naasten te vertellen hoeveel je van ze houdt, en over de poging de persoon te worden die je wilt zijn. Een schitterend verhaal, prachtig verstild beschreven met zeer herkenbare thema’s, zoals de eenzaamheid in intieme relaties, de sterfelijkheid van ouders en het gevoel dat je leven je ontglipt. Een boek dat je raakt tot op het bot. Een boek ook met veel (zwarte) humor, zoals in de beschrijving van Arvids moeder, die als kettingrookster altijd bang was om longkanker te krijgen en zich boos maakt dat het uiteindelijk maagkanker is geworden.

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Jeg forbanner tidens elv
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789462370913
Ebook: 9789044531206
Uitgever: De Geus
Mannen in mijn situatie

Arvid is 38 en net gescheiden. Hij rijdt wat rond in zijn Mazda, schuimt de kroegen van Oslo af en vindt daar zo nu en dan een vrouw die luistert naar zijn verdriet. Op zo’n nacht lijkt een nieuw begin mogelijk, maar de volgende ochtend voelt hij zich weer net zo eenzaam als hij in zijn huwelijk deed.

Zijn drie dochters en ex-vrouw wonen in een huis waar geen enkel spoor van hun vroegere leven samen te bekennen is. Alleen Vigdis, zijn oudste dochter, begrijpt hem echt. Maar is hij in staat haar in zijn leven te houden?

Schrijver: Per Petterson
Oorspronkelijke titel: Menn i min situasjon
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044541557
Uitgever: De Geus