Boekenplank:
Kies

Boeken van Ramiro Pinilla

Meer over Ramiro Pinilla

Genre: Roman

Geboren: 1923 / Overleden: 2014

Geboorteland: Spanje


Overzicht

  • Als blinde mieren - Las ciegas hormigas
  • De boekhandelaar en de detective - Sólo un muerto más
  • De vijgenboom - La higuera

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls blinde mieren

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Ramiro Pinilla
Oorspronkelijke titel: Las ciegas hormigas
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Desclée De Brouwer
De boekhandelaar en de detective
De boekhandelaar Sancho Bordaberri loopt over het strand, onder zijn arm het manuscript van zijn zestiende moordverhaal dat door een uitgeverij aan hem is geretourneerd. Tot nu toe heeft hij altijd in de stijl van Hammett en Chandler geschreven over detectives in Chicago of LA, laconieke kerels met regenjas, hoed en een 38er in de holster. Maar nu hij op het punt staat zijn laatste mislukking in zee te gooien, heeft hij een reddend idee. Niet na-apen! Zelf iets bedenken! Vlak voor zijn deur ligt al een verhaal voor het oprapen...

Jaren geleden werden de tweelingbroers Altube, notoire oplichters, op het strand aan een rots geketend, zodat ze bij opkomend tij zouden verdrinken. Eén van de broers kwam om, de ander overleefde ternauwernood. Tijdens de Spaanse burgeroorlog raakte de moord in vergetelheid. Bordaberri besluit zelf op onderzoek uit te gaan, begint te praten als een detective, hult zich in een pak. Vol overgave wordt hij de speurder die de hoofdrol speelt in zijn toekomstige roman, en hij krijgt zelfs het meisje van zijn boekhandel zo ver mee te doen: ze blondeert haar haren, wringt zich in een strakke rok, en is vanaf dat moment 'zijn' secretaresse.

De boekhandelaar/speurder beseft dat je beter kunt putten uit de werkelijkheid, omdat de realiteit meestal complexer en fascinerender is dan onze fantasie. Maar het is te laat - een paar oude Falangisten vinden zijn speurtochten duidelijk een slecht idee.
Schrijver: Ramiro Pinilla
Oorspronkelijke titel: Sólo un muerto más
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789059362963
Uitgever: Cossee
De vijgenboom
In 1937 zijn vijf falangisten elke nacht in Baskenland onderweg om 'roden' te arresteren en ergens buiten op het platteland te executeren. In het dorp Getxo pakken ze de onderwijzer en zijn oudste zoon op. De falangist Rogelio Céron heeft de handen van de jongen nog maar net op de rug gebonden als hij plotseling diens kleine broertje ontwaart. Het joch kijkt hem strak aan, zijn blik is ondoorgrondelijk en is alleen gericht op hem, Rogelio. Die blik achtervolgt hem de volgende dag als ze de plaatselijke rechter ombrengen, en nog weken en maanden na de liquidatie.

Rogelio ontdekt dat iemand een graf voor de onderwijzer en diens zoon gedolven heeft en er een tak op heeft geplant; een gebroken tak ligt ernaast. Als hij de nacht daarna terugkeert, ziet hij dat ook de tweede tak is uitgerukt en er een nieuwe voor in de plaats is gestoken. Die nacht is het jongetje er ook. Zwijgend zet hij een volle gieter voor de voeten van de falangist. De tak blijkt de stek van een vijgenboom.

Na de oorlog raakt het graf in vergetelheid, het vijgenboompje verandert in een imposante boom, Rogelio's boom, want iedere dag zit Rogelio er op een krukje in de schaduw. Als de gemeente besluit op de wei met de vijgenboom een school te bouwen, neemt het verhaal een onverwachte wending.

Tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog en de dictatuur vertelt De vijgenboom een universeel verhaal over schuld en boete, over angst en wroeging. En over de manier waarop mensen omgaan met de trauma's van een oorlog.
Schrijver: Ramiro Pinilla
Oorspronkelijke titel: La higuera
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789059362239
Uitgever: Cossee