Boekenplank:
Kies

Boeken van Stefan Popa

Stefan Popa is auteur, journalist en tekstschrijver van Nederlandse en Roemeense afkomst.

Meer over Stefan Popa

Genre: Roman

Geboren: 1989

Geboorteland: Nederland

Website: Stefan Popa


Overzicht

  • A27
  • De verovering van Vlaanderen
  • In de schaduw van de eik
  • Of de oleander de winter overleeft
  • Verdwenen grenzen

E-books

  • Het feest
E-books

gedetailleerd overzicht

OverzichtA27

Drie mensen, drie levens, één file...

Henri, Malines en Sjors delen ogenschijnlijk niets met elkaar, behalve de autosnelweg waar ze op rijden - of stilstaan: de A27. Ze behoren tot dezelfde ellenlange slang auto’s.

Henri steekt een sigaret op en klapt de Zippo dicht. Hij drukt het gaspedaal maar weer wat dieper in, zoals hij dat iedere ochtend doet, zijn blik half op het verkeer gericht, bladerend door documenten, of flirtend met een mooie vrouw die naast hem opduikt. Puur voor zijn plezier snijdt hij de auto achter hem af.

Mensen kunnen tegenwoordig niet meer rijden, denkt Malines. Normaal jakkert ze naar een kantoorpand waar ze haar beste jaren offert. Vandaag niet. Haar tweelingzusje staat met pech op de vluchtstrook. En wie mag haar weer redden? Ze pakt een Wilhelminaatje en gooit de pepermuntwikkel in de berm.

Sjors schudt zijn hoofd. Hij houdt van orde, juist nu alle orde in zijn leven ontbreekt. Er is iets mis met hem. Althans, zo wordt in het dorp gefluisterd. Hij weet niet meer wie hij is. Sjors - maar je zegt George - voelt zich genoodzaakt een groot besluit te nemen.

Met zijn roman A27 verbindt Stefan Popa de levens van de drie hoofdpersonen, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door dezelfde snelweg. Treffend illustreert hij het egoïsme, hedonisme en de sociale leegte van de hedendaagse wereld.

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789460682421
Ebook: 9789460688515
Uitgever: Marmer
De verovering van Vlaanderen

Alco van Puffelen is een Amsterdams rijkeluiskind dat volgens zijn vader nooit goed genoeg zijn best doet. Maar waarom zou hij ook?

Wanneer ze samen de lunch aan de Amstel gebruiken, brandt er iets door in Alco's hoofd. En weg is hij. Op weg naar de zuiderburen, in de voetsporen van zijn heroïsche voorvader die stierf tijdens het beleg van Antwerpen. De wereld veranderen, verbeteren, Vlaanderen samenvoegen met Nederland. Het avontuur zit hem in het bloed. Er kan niets misgaan. Toch?

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789460682926
Ebook: 9789460688058
Uitgever: Marmer
In de schaduw van de eik

Als alles chef-kok Alex Petrescu te veel wordt, laat hij huis en haard achter en vertrekt hij naar Roemenië, het land van zijn moeder. Daar koopt hij een paleis - of nou ja, een vervallen landhuis. Alle bomen op het eeuwenoude landgoed zijn illegaal gekapt, maar er staat nog één oereik overeind. Alex probeert het landhuis, zichzelf en bovenal de boom te behouden.

Dan krijgt Alex het geheime staatsdossier over zijn moeder in handen. Waarom ontvluchtte ze communistisch Oost-Europa? En hoe is dat haar gelukt? Terwijl Alex de waarheid ontdekt over zijn moeder, ontdekt hij ook de waarheid over zichzelf.

In de schaduw van de eik is een universeel verhaal over de plek die we innemen in deze wereld, maar ook welke plek de wereld inneemt in ons leven.

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789402712018
Ebook: 9789402768008
Uitgever: HarperCollins
Of de oleander de winter overleeft

Pitu moet sterven. En dat terwijl hij nog zoveel heeft om voor te leven. Zijn dochter, Samarina. Zijn dorp, Crushuva, het hoogste en mooiste punt van Macedonië. En zijn volk, de Aroemenen, met hun eigen taal - Romaans met Griekse invloeden - dat nog springlevend is. Nog wel. Ze zijn door iedereen vergeten, hoewel zij de Balkan hebben gemaakt tot wat die is. Zij zíjn de Balkan.

Pitu probeert om te gaan met de grillen van het heden en grijpt levenslustig terug op zijn verleden en dat van zijn volk. Want pas als de einddatum is vastgezet, kom je het leven echt tegen.

Of de oleander de winter overleeft is het onvergetelijke en ontroerende verhaal van een man die gaat sterven en een volk dat aan het vervagen is. Over identiteit - en over de vergankelijkheid daarvan.

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789402702576
Ebook: 9789402757736
Uitgever: HarperCollins
Verdwenen grenzen

'Jij geeft alles kleur wat Ceausescu grijs heeft gemaakt.'

Roemenië, eind jaren 80'. Remus woont bij zijn grootmoeder en werkt als schoenmaker. Hij droomt ervan een groot dichter te zijn. Maar dat is onmogelijk in zijn Roemenië, een land dat zwaar buigt onder het communistische regime van Nicolae Ceausescu. De ontmoeting met Florica, een traditioneel Roma-meisje, zet beide levens op hun kop. Florica smacht naar vrijheid, ver weg van een gedwongen huwelijk en de onwelkome avances van haar oom.

Tegengewerkt door de geheime dienst en de familie van Florica besluiten ze te vluchten naar het vrije Westen. Ze belanden in Italië waar het immigrantenbestaan niet zo rooskleurig blijkt als gedacht. Ondanks alle tegenwerkingen doen ze er alles aan om te slagen. Florica gaat studeren en wordt een echte Italiaanse. Remus start een Roemeens restaurant. En juist als het leven hen eindelijk toelacht, slaat het noodlot toe.

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789460683312
Ebook: 9789460688607
Uitgever: Marmer

E-booksHet feest

Een feest zoals dat alleen op de Balkan gegeven kan worden...

Op de zeventigste verjaardag van Tante Tola verzamelt het Macedonische dorp Kruševo zich om te feesten. Oude bekenden, familie en vrienden zijn aanwezig voor de viering. Iedereen behalve haar zoon. Terwijl er wordt gedanst en gefeest en de rakia rijkelijk vloeit, denkt Tante Tola terug aan haar leven en haar naderende einde.

* Het feest verbindt Popa’s debuutroman Verdwenen grenzen aan Of de oleander de winter overleeft en zijn nieuwste roman, In de schaduw van de eik. Op zichzelf staand is Het feest een hartverwarmende en kleurrijke vertelling over het vieren van het leven, de schrijnende pijn van verlies en de ontembare kracht van herinneringen.

Schrijver: Stefan Popa
Eerste uitgave: 2023
Ebook: 9789402769302
Uitgever: HarperCollins