Boekenplank:
Kies

Boeken van Richard Powers

Richard Powers is een veelbekroond schrijver wiens werk zich vooral richt op de effecten van moderne wetenschap en technologie op de wereld.

Meer over Richard Powers

Genre: Roman

Geboren: 1957

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Richard Powers


Overzicht

 • De dubbele helix van het verlangen - The gold bug variations
 • De Echomaker - The Echomaker
 • Galatea 2.2 - Galatea 2.2
 • Gen voor geluk - Generosity
 • Het zingen van de tijd - The time of our singing
 • Op weg naar een dansfeest - Three farmers on their way to a dance
 • Orfeo - Orfeo
 • Ploegen door het donker - Plowing the dark
 • Profijt - Gain
 • Tot in de hemel - The Overstory
 • Verwilderd - Bewilderment

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dubbele helix van het verlangen

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: The gold bug variations
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025401764
Uitgever: Atlas Contact
De Echomaker

Mark Schluter is geen makkelijke jongen. Hij is eigenwijs, op het asociale af, en bekommert zich niet om zijn omgeving. De Echomaker begint met een telefoontje aan Marks zuster, die hoort dat haar broer een afschuwelijk auto-ongeluk heeft gehad, vermoedelijk bij een straatrace. Hij overleeft het ternauwernood, maar niet zonder hersenbeschadiging. Zijn zuster verpleegt hem, maar Mark herkent haar niet meer. Tenminste - hij herkent haar wel, maar gelooft niet dat zij het is.

Een New Yorkse arts interesseert zich voor Marks zeldzame aandoening (het Capgras-syndroom) en begeleidt hem in zijn tocht naar herstel. In hun gesprekken zoekt Richard Powers naar de betekenis van individualiteit en de werking van het menselijk brein.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: The Echomaker
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025425067
Uitgever: Atlas Contact
Galatea 2.2

Na vier romans en een lang verblijf in Nederland keert Richard Powers, de fictieve hoofdpersoon van Galatea 2.2, terug naar de Verenigde Staten. Hij wordt er 'gasthumanist' aan het Instituut voor Studies van de Hogere Wetenschappen. Daar wordt hij betrokken bij een merkwaardig, maar onweerstaanbaar project: het opleiden van computergestuurde neutrale netwerken tot het afleggen van een volwaardig examen in de Engelse literatuur.

Powers traint de computer in het werk van Caucher, Austen en James, een stoomcursus die hem veel successen oplevert. Het apparaat wordt steeds wijzer, totdat het op zeker moment zijn naam, geslacht en bestaansreden wil weten. Op pijnlijke wijze wordt Powers geconfronteerd met zijn eigen literaire roeping, zijn mislukte relatie met een ex-leerlinge en zijn toenemende geobsedeerdheid met een tweeëntwintigjarige studente tegen wie zijn cybernetische Helena het zal moeten opnemen.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Galatea 2.2
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025406202
Uitgever: Atlas Contact
Gen voor geluk

Richard Powers combineert wetenschap en fantasie in een boek dat daadwerkelijk de vraag stelt: hoe kunnen we de wereld beter maken?

Russell Stone, redelijk succesvol schrijver, geeft les in Creatieve non-fictie aan de universiteit van Chicago. In zijn klas zit een jonge Algerijnse vluchteling wier uitstraling onweerstaanbaar is, vooral omdat hij weet hoeveel ze heeft meegemaakt.

Hoe is het mogelijk dat iemand die zoveel gruwelijks heeft gezien zo gelukkig kan zijn, en waarom raakt iemand die de mensheid zo open tegemoet treedt niet gefrustreerd? Het is een fascinerende vraag voor de melancholieke Russell die besluit zich in haar te verdiepen: kan haar houding genetisch verklaard worden? En wat betekent het als de genetische basis voor geluk geïdentificeerd kan worden?

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Generosity
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025432089
Uitgever: Atlas Contact
Het zingen van de tijd

Pasen, 1939. David Strom, een Duits natuurkundige, ontmoet de jonge zwarte zangeres Delia Daley tijdens een concert. De liefde voor muziek brengt hen samen en ze trouwen. Hun kinderen willen ze opvoeden zonder haat of vooroordelen, als het ware buiten de tijd om. Maar elke tijd heeft zijn eigen ellende, en hun drie kinderen zullen het moeilijk hebben in de roerige jaren zestig in Amerika.

De personages in deze magistrale, twee generaties omspannende roman worden met elkaar verbonden door een vitale stroom van muziek: de liederen, strijkkwartetten, gospel en soul zonder welke ze ten onder zouden gaan in de vloed van de tijd.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: The time of our singing
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789025472153
Uitgever: Atlas Contact


Op weg naar een dansfeest

Op 1 mei 1914 nam de beroemde fotograaf August Sander een foto van drie jonge mannen op weg naar een dansfeest op het platteland. Deze foto inspireerde Powers tot het schrijven van twee verhalen waarin de beide hoofdpersonen, ieder met zijn eigen doel, de herkomst van deze drie jonge mannen op de foto proberen te achterhalen.

De drie jonge mannen zijn vastgelegd in hun laatste moment van onschuld op de drempel van de Eerste Wereldoorlog. Hun levens krijgen in deze roman mythologische proporties binnen de bewogen twintigste eeuw die zij vertegenwoordigen.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Three farmers on their way to a dance
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789025456184
Uitgever: Pandora
Orfeo

Orfeo vertelt het verhaal van de gepensioneerde avant-gardecomponist Peter Els, die zijn verleden in moet duiken terwijl hij aan het heden probeert te ontsnappen. In een hernieuwde poging muziek in de meest onverwachte patronen te vinden (een project waar hij al zijn leven lang aan werkt), heeft Els thuis een laboratorium opgericht waar hij onderzoek doet naar bacterieel dna.

Maar dit is Amerika, een paar jaar na 9/11, en Homeland Security heeft hem in het vizier gekregen.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Orfeo
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025442422
Ebook: 9789025442439
Uitgever: Atlas Contact
Ploegen door het donker

Taimoer Martin, docent Engels, wordt jarenlang gegijzeld in Beiroet. Hij zit vastgeklonken aan een radiator in een verduisterde kamer en moet het doen zonder gezelschap en zonder afleiding. Alleen zijn geheugen en zijn verbeeldingskracht helpen hem door de dag heen.

Aan de andere kant van de wereld probeert schilderes Adie Klarpol met een collectief van computerfreaks een nieuwe realiteit op te bouwen.

Twee werelden en twee verhalen, die zich apart ontwikkelen maar steeds dichter bij elkaar komen. Het moment dat ze elkaar raken is hallucinair - twee vormen van verbeeldingskracht ontmoeten elkaar.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Plowing the dark
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025435448
Uitgever: Atlas Contact
Profijt

Profijt beschrijft de lotgevallen van een succesvolle onderneming die in anderhalve eeuw uitgroeit van een armzalig zeepfabriekje tot een bloeiende multinational, en van de oprichters ervan: de gebroeders Clare en hun nazaten.

Daarnaast is er de geschiedenis van Laura Bodey, huisvrouw, makelaar en gescheiden moeder van twee lastige pubers en woonachtig in Lacewood, Illinois.

Deze twee verhalen lijken los van elkaar te staan, maar geleidelijk ontstaan er verbindingen die ten slotte een hecht weefsel vormen.

Richard Powers beschrijft de geschiedenis van de Verenigde Staten zoals nog niemand voor hem dat heeft gedaan. Enerzijds is er het krachtige vooruitgangsoptimisme in de negentiende eeuw, opgeroepen in schitterende en kleurrijke details over handel en reclame in die tijd. Anderzijds is er het resultaat van die vooruitgang: een bloeiende onderneming die echter behalve welvaart en begerenswaardige producten ook minder aangename zaken verspreidt.

Met de subtiele middelen van de romankunst schetst de auteur het dilemma van een samenleving waarin het individu sterfelijk is maar ondernemingen onsterfelijk; een samenleving die niet alleen het milieu aantast maar ook de taal en zelfs de diepste dromen en verlangens, en waarin de weg naar succes bezaaid is met onschuldige slachtoffers.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Gain
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789025413378
Uitgever: Atlas Contact
Tot in de hemel

Dit is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien - en horen. Een laadmeester bij de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de Vietnamoorlog gered wordt door een bodhiboom, een verguisde wetenschapster die bomen met elkaar hoort communiceren, een kunstenaar met een bijzondere verzameling foto’s van een bedreigde kastanjesoort: deze drie, en nog zes anderen, allen onbekenden van elkaar, zullen op verschillende manieren betrokken raken bij een laatste, heftige verzetsdaad om de resterende paar hectare oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden.

Tot in de hemel is Richard Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Het is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: The Overstory
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025458393
Ebook: 9789025452780
Uitgever: Atlas Contact


Verwilderd

Astrobioloog Theo Byrne heeft een veelbelovende manier gevonden om de hele kosmos af te speuren op zoek naar leven. Daarnaast ontfermt hij zich sinds de dood van zijn vrouw in zijn eentje over de opvoeding van zijn hoogbegaafde negenjarige zoon. Robin is een innemende, zachtmoedige jongen die graag urenlang gedetailleerde tekeningen van bedreigde dieren maakt en die van slag raakt bij het minste slechte nieuws over het klimaat. Hij staat ook op het punt van school te worden gestuurd, omdat hij een klasgenoot in het gezicht heeft geslagen.

Theo zal zijn heil uiteindelijk zoeken in een experimentele neurofeedbacktherapie voor Robin. En ondertussen neemt hij de jongen mee naar andere planeten, terwijl hij tegen beter weten in Robins pogingen ondersteunt om de aarde te redden.

Hoe ver moet een vader gaan om zijn zoon te behoeden voor een kuur met psychoactieve medicijnen? Wat moet hij zeggen wanneer het kind vraagt waarom de mens zichzelf en het klimaat klaarblijkelijk naar de knoppen wil helpen? En hoe moeten wij onze kinderen de waarheid vertellen over onze prachtige, bedreigde planeet?

Schrijver: Richard Powers
Oorspronkelijke titel: Bewilderment
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025471392
Uitgever: Atlas Contact