Boekenplank:
Kies
  • Home
  • R
  • Karolina Ramqvist

Boeken van Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist is een van de meest invloedrijke schrijfsters en feministes van haar generatie in Zweden. Ze schreef meerdere romans en werd genomineerd voor de prestigieuze P.O Enquist Literary Prize. Ramqvist is schrijver, columnist en journalist.

Meer over Karolina Ramqvist

Genre: Roman

Geboren: 1976

Geboorteland: Zweden


Overzicht

  • De berenvrouw - Björnkvinnan
  • De vriendin - Flickvännen

Non-Fictie

  • Brood en melk - Bröd och mjölk
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe berenvrouw

In 1541 volgt een jonge vrouw haar voogd tijdens een van de eerste koloniale expedities naar Noord-Amerika. Na een seksueel schandaal aan boord van het schip wordt ze gestraft en achtergelaten op een onbewoond eiland, waar ze het opneemt tegen wilde dieren en de elementen en bevalt van een zoon.

Een paar eeuwen later probeert een hedendaagse schrijver te begrijpen wat er met de ‘berenvrouw’ is gebeurd. Ze denkt aan de duisternis, de honger en de kou, en aan een vrouw met een geweer, gekleed in dierenvellen. Terwijl de auteur aan De berenvrouw schrijft, dringt haar eigen leven het werk binnen. Haar onderzoek raakt verweven met kwesties als waarom ze schrijft, wat een verhaal is, wie ze ooit was en wat ze is geworden.

Karolina Ramqvists roman vertelt het fantastische verhaal van de berenvrouw en maakt de lezer tegelijkertijd deelgenoot van het ontstaan van dat verhaal.

Schrijver: Karolina Ramqvist
Oorspronkelijke titel: Björnkvinnan
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789038809069
Ebook: 9789038809052
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De vriendin
In De vriendin schetst Karolina Ramqvist de meedogenloze wereld van gangsters en criminelen, junkies en profiteurs.

Karin, de vriendin van beroepscrimineel John, weet dat haar vriend zich bezighoudt met afpersing, drugshandel, mishandeling en overvallen. Ze probeert niet al te veel na te denken over de morele implicaties ervan en geniet van het luxeleventje dat hij haar biedt.

Ze heeft zich echter ook afhankelijk van hem gemaakt en voelt zich gevangen in een wereld die ze zowel veracht als verheerlijkt. Ze vindt haar leven leeg, maar vertelt vol trots over haar perfect ingerichte huis, over dé herfstoutfit van dit jaar en de beste oogschaduw voor tijdens een etentje.

De vriendin is een provocerende en intrigerende roman. Ramqvist laat Karin met haar intelligentie pronken, haar kwetsbaarheid delen, nadenken over loyaliteit en afhankelijkheid en vooral doen waarin ze zin heeft.
Schrijver: Karolina Ramqvist
Oorspronkelijke titel: Flickvännen
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789045310756
Uitgever: BBNC

Non-FictieBrood en melk

In Brood en melk beschrijft Karolina Ramqvist de met geur, kleur en smaak gevulde jeugd van een eenzaam meisje. Ze herinnert zich de mandarijnen, het geroosterde brood en dat een van haar eerste woorden Schwarzwalderkirschtorte was. Dat een bord pannenkoeken op het aanrecht betekende dat ze alleen thuis zou zijn. Ze denkt terug aan de geur van haar moeder, de rijstpudding van haar oma en aan haar vader, aan die keer dat hij een perfect diner voor haar bereidde.

Ramqvist reconstrueert haar jeugd met behulp van herinneringen aan mensen en voedsel, wat haar hele gemoed soms vervult maar haar tegelijkertijd lijkt te verteren. Centraal staat een erfstuk, de eettafel die was bedoeld voor grote diners, maar waar ze meestal alleen aan zat. Ze heeft hem meegenomen naar haar nieuwe eenkamer-appartement. Het enige wat ze wil is haar obsessie met eten overwinnen en een rijstpudding maken die haar dochter zal willen proeven.

Schrijver: Karolina Ramqvist
Oorspronkelijke titel: Bröd och mjölk
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789038812618
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar