Boekenplank:
Kies

Boeken van Pierre Rey


Overzicht

  • De Rus - Liouba
  • Operatie bankgeheim - Out
  • Palm Beach - Palm Beach

Satrapoulos

  1. De Griek - Le Grec
  2. De weduwe - La veuve

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Rus
Moskou, 1976. De universiteit van Lomonossov. Drie onafscheidelijke vrienden, Oleg, Andrej en Vitaly, alle drie 23 jaar oud en alle drie verliefd op dezelfde vrouw. Oleg ziet zichzelf als de beroemdste econoom ter wereld, Andrej als de toekomstige Nobelprijswinnaar voor wiskunde en Vitaly als een krantenmagnaat. Maar het leven heeft iets anders met hen voor. Wegens 'ondermijnende activiteiten' worden Oleg, Andrej en Vitaly in 1977 tot 15 jaar strafkamp veroordeeld en naar Siberië gedeporteerd. Moskou, 1991. De stad lijkt steeds meer op het Chicago van de jaren '30. Haar straten zijn het strijdtoneel geworden van elkaar beconcurrerende maffiabendes. Zesduizend man sterk en nog steeds groeiend, tart de Russische maffia het leger, de politie en de KGB. Aan het hoofd van een immens misdaadimperium, gebouwd op de ruïnes van het communisme, staan twee mannen: Oleg en Andrej. Hun vriendschap en verbondenheid hebben hen steeds opnieuw het leven gered en hen tot de machtigste peetvaders van Moskou gemaakt. Tot zij op een dag de vrouw terugzien die zij altijd zijn blijven liefhebben, en de man van wie zij dachten dat hij dood was: De Rus. Dan explodeert Moskou...
Schrijver: Pierre Rey
Oorspronkelijke titel: Liouba
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-269-7237-7
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Operatie bankgeheim
'Bankiers! Je kent dat ras nog niet! Het zijn legaal opererende schooiers, erger dan honden! En sterk dat ze zijn, taai, sluw, kwaadaardig! Nog heel wat gemener dan wij. Ze hebben regeringen genekt, oorlogen gewonnen, staatshoofden aan de schandpaal gebracht. Ze zijn gevaarlijker dan tien legers bij elkaar, ze verpesten de hele aardkloot, ze delen de lakens uit, ze hebben de centen!' Dit slaat vooral op de centrale figuur in de wonderlijke intrige van Operatie bankgeheim: Hamer Kloppe, schatrijke bankier uit Zurich, die niet toegeeft aan gangsters die hem de duimschroeven aandraaien om een banknummer van hem los te krijgen. De toestanden in dit boek, waarin theologen zich als salonrevolutionairen ontpoppen, doen denken aan een Zuid-Afrika in het hartje van West-Europa. Toch is Kloppe nog zo'n beetje de enige in dit danteske boek die wat menselijke kwaliteiten vertoont. Rey neemt overigens de maffia niet minder op de korrel als de omkoopbaarheid en perfiditeit der Zwitserse politie, haute finance en andere politieke en financiële autoriteiten. Hij onthoudt de lezers niet de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het met allen die in dit boek tijdelijk lijken te triomferen slecht zal aflopen, want voor bandieten is deze toch al wrede wereld soms nog een tikkeltje wreder dan voor een ander...
Schrijver: Pierre Rey
Oorspronkelijke titel: Out
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-295-3522-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Palm Beach
Alan Pope wordt tot zijn verbazing en niet geringe ergernis ontslagen bij de Newyorkse firma Hackett, een farmaceutisch bedrijf waarbij hij jarenlang werkzaam was. Als Alan zijn laatste salaris ontvangt, blijkt dat de bank een vergissing heeft gemaakt, waardoor Alan per abuis een kolossaal bedrag op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. Na een korte aarzeling besluit hij het geld het land uit te smokkelen voordat de vergissing wordt ontdekt. Genotvol wentelt Alan zich in overdaad en luxe en omringt zich met jonge, aantrekkelijke vrouwen die naar zijn gunsten dingen. Dan komt er echter een charmante kink in de kabel. De betoverende oogopslag van Nadia Fischler weet hem te verleiden een klein deel van zijn kapitaal in te zetten bij het gokspel. Met hem aan de speeltafel zitten ook Hackett, zijn vroegere werkgever en de directeur van zijn bank. De volgende morgen heeft Alan zijn fortuin verspeeld en is weer zo arm als een kerkrat. Dan pas ontdekt de bankdirecteur dat Alan eigenlijk zíjn geld heeft vergokt. Via duistere manipulaties en twijfelachtige intriges probeert hij Alan te gebruiken om zijn oude vijand Hackett te ruïneren. Opnieuw zwicht Alan voor de verleiding maar al dra blijkt dat hij zich lelijk in de nesten heeft gewerkt.
Schrijver: Pierre Rey
Oorspronkelijke titel: Palm Beach
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-651-3037-3
Uitgever: Publiboek

SatrapoulosDe Griek
In de warme zonnige havens van de Middellandse Zee liggen de kostbare witte jachten van de superrijken voor anker en aan boord luieren de mannen met geldmacht, hun vrouwen, hun liefjes, hun handlangers en de talloze klaplopers. Het grootste en meest luxueuze jacht behoort aan de man die eenvoudig De Griek wordt genoemd en eigenaar is van de machtigste tankervloot ter wereld. Zijn naam is Socrates Satrapoulos en hij werd geboren in een arm gezin in een klein Turks dorpje, maar reeds als jongen had hij zich voorgenomen later één van de allermachtigste en allerrijksten te worden. Zijn levensweg liep via vele vrouwen regelrecht naar macht en rijkdom. Op het hoogtepunt van zijn macht raakt hij in een concurrentiestrijd met zijn zwager uit Hamburg, eveneens eigenaar van een tankervloot. Het gaat om de tankeropdracht van Zuid-Arabië en de Hamburger ontdekt dat De Griek zijn moeder laat verkommeren op een klein Grieks eiland. Wanneer hij dit kan bewijzen, zullen de Arabieren De Griek zeker het contract weigeren en dit betekent vrijwel zeker de ondergang van De Griek. Het wordt een strijd waarin alle middelen geoorloofd zijn.
Schrijver: Pierre Rey
Oorspronkelijke titel: Le Grec
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-295-3520-2
Uitgever: De Arbeiderspers
De weduwe
's Ochtends trouwt ze met een magnaat uit de financiële wereld en tijdens haar bruidsnacht dwingt ze hem de scheiding aan te vragen. Ze wast haar haar met kaviaar maar geeft haar kamenier kliekjes te eten. In een ogenblik van opperste extase slikt ze een diamant van een half miljoen dollar in en raakt hem hoog in de lucht weer kwijt. In de Egeïsche Zee komt ze op een diepte van dertig meter met de verfoeide minnaar van haar eigen dochter voor het eerst werkelijk klaar. Tegen haar wil raakt ze betrokken bij een complot van omkoperijen en intriges en wordt daardoor een sleutelfiguur in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze niet zo gewone avonturen kunnen alleen een heel bijzondere persoonlijkheid overkomen: Peggy Satrapoulos, die sinds de dood van Scott Baltimore, de vermoorde presidentskandidaat, en de schatrijke Griek, over de hele wereld de Weduwe wordt genoemd; één van die vrouwen die hun tijdgenoten blijvend fascineren door hun grillige karakter en hun schoonheid.
Schrijver: Pierre Rey
Oorspronkelijke titel: La veuve
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-295-3521-0
Uitgever: De Arbeiderspers