Boekenplank:
Kies

Boeken van Stein Riverton

Stein Riverton is, volgens Jo Nesbo, de grondlegger van de moderne Noorse misdaadroman. Riverton begon als journalist en bedacht vaak stunts waar hij dan een reportage over schreef (eens kroop hij in de leeuwenkooi van Cirkus Norbeck waar hij voorlas uit een concurrerende krant. Riverton rapporteerde: De krant was saai, de leeuw viel in slaap!).

Hij was ook de eerste buitenlandse journalist die Adolf Hitler interviewde. Riverton begon met het schrijven van misdaadverhalen en creëerde daarbij twee politiemannen die beroemd werden, Asbjørn Krag en Knut Gribb (over wie nog steeds verhalen worden geschreven door diverse schrijvers). De jaarlijkse prijs voor het beste misdaadverhaal in Noorwegen is sinds 1972 de Rivertonprijs, vernoemd naar Stein Riverton.

Meer over Stein Riverton

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Kristian F. Biller, Sven Elvestad

Geboren: 1884 / Overleden: 1934

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

De ijzeren wagen

Het begin van de 20ste eeuw. De vakantiegangers op een Noors eilandje worden opgeschrikt door een lugubere vondst: een van de toeristen wordt vermoord aangetroffen. De ik-verteller was de laatste die de man in leven zag en kan niet aan de verleiding weerstaan om het onderzoek van nabij te volgen - zelfs als hij daarvoor de luimen van inspecteur Asbjørn Krag moet verdragen. De inspecteur komt uit Kristiana (het huidige Oslo) en brengt behalve een scherpe blik ook een onderkoeld gevoel voor humor mee.

Al gauw gaat de verbeelding van de verteller, de Kapitein Hastings van dienst, met hem op de loop. Heeft hij ’s nachts echt een rinkelen van kettingen gehoord? Heeft het iets te maken met de lokale legende over een spookachtige ijzeren wagen? Eenzaam in zijn vakantiehuisje bij het water probeert de verteller de moordenaar te ontmaskeren én zijn mentale gezondheid te bewaken. De zomerdagen worden korter en de nachten frisser. Is het niet hoog tijd om te vertrekken?

Schrijver: Stein Riverton
Oorspronkelijke titel: Jernvognen
Eerste uitgave: 1909
ISBN/EAN: 9789052403946
Uitgever: Houtekiet