Boekenplank:
Kies

Boeken van Femke Roobol

Femke Roobol studeerde Italiaanse taal- en letterkunde. Na enige tijd in het buitenland volgde ze de lerarenopleiding Frans. Roobol stond vele jaren voor de klas op een middelbare school voor zij besloot zich geheel aan het schrijven te gaan wijden. Ze werkte onder meer mee aan een nieuwe lesmethode voor Franse les voor de middelbare school en schreef romans.

Meer over Femke Roobol

Genres: Historisch, Roman

Pseudoniem (van): Femke Lintelo

Geboren: 1966

Geboorteland: Nederland

Website: Femke Roobol


Overzicht

  • Bewegend beeld
  • De erfenis van Mozart
  • De laatste winter
  • Gevangen in leugens
  • Koning in het noorden
  • Springtij
  • Tropenjaren
  • Tulpenliefde

De Kleine Revolutie

  1. Vrijgevochten
  2. Vogelvrij
De Kleine Revolutie

gedetailleerd overzicht

OverzichtBewegend beeld

De ontmoeting tussen twee mensen zet alles weer in beweging...

Het is 1968 en het borrelt in Amsterdam. Overal maken jongeren zich los van de normen en waarden die hun ouders belangrijk vinden. Fotograaf Marten Hilbrands zet zich ook graag af tegen zijn ouders en verhuist na een uit de hand gelopen ruzie naar de hoofdstad, op zoek naar vrijheid en avontuur.

Ida is net afgestudeerd als pianiste aan het conservatorium wanneer haar leven een dramatische wending neemt door een auto-ongeluk. Tijdens dit ongeluk verliest ze haar jeugdliefde én haar zicht. Ondanks haar handicap blijft ze pianospelen, maar ze leidt een teruggetrokken bestaan.

Terwijl Marten zich in een leven vol bedrijvigheid stort, wordt Ida’s wereld juist steeds kleiner. Dan raken hun levens op onverwachte manier met elkaar verweven.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789020553369
Ebook: 9789020553376
Uitgever: Z&K
De erfenis van Mozart

Een verhaal over familie, liefde, bals, en baronessen, maar ook over jaloezie en verlies...

1778. Op doorreis naar Parijs leert Wolfgang Amadeus Mozart de muzikale familie Weber kennen. Constanze raakt door hem gefascineerd, maar de componist heeft enkel oog voor haar oudste zus Luise, die hem echter afwijst.

Jaren later, tijdens een gemaskerd bal in Wenen, ziet Constanze Mozart weer en ze worden al snel verliefd. De twee verloven zich, maar Mozarts vader geeft zijn zoon niet zomaar toestemming om te trouwen met een 'Weberische'. Ze trouwen toch en tijdens hun huwelijk moet Constanze toezien hoe haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is.

Als Mozart in 1791 sterft, laat hij Constanze achter met schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Aan haar de taak om haar leven weer op te pakken en zorg te dragen voor de muzikale erfenis van de grote componist.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789020544701
Ebook: 9789020544596
Uitgever: Z&K
De laatste winter

Wat is er met Maarten gebeurd?

Winter 1944. De Amsterdamse Anna Verbeek vecht met haar moeder en jongere zusje tegen de honger. Er is haast geen voedsel en brandstof meer in de stad. Bovendien maakt ze zich grote zorgen om haar jongere broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd in een trein.

Ook na de bevrijding ontbreekt elk bericht van hem, maar Anna weet niet waar ze haar zoektocht moet beginnen. Dan komt ze op het spoor van een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt...

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789020544657
Ebook: 9789020544725
Uitgever: Z&K
Gevangen in leugens

Wie kun je vertrouwen, wat is de waarheid?

1914. Éloi en Julia worden gerekruteerd door de Britse inlichtingendienst. Hun loyaliteit en de liefde voor elkaar worden op de proef gesteld als ze een Duitse officier moeten bespioneren. Er volgt een spel van kat en muis waarbij hun band onherroepelijk verandert. Is er na de oorlog nog een kans om deze te herstellen?

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789020550214
Ebook: 9789020550221
Uitgever: Z&K
Koning in het noorden

Een shakespeareaans koningsdrama aan het Scandinavische hof...

Denemarken, zestiende eeuw. Christian weet wat zijn taak in het leven is: de troon overnemen van zijn vader en heersen over Denemarken, Noorwegen en Zweden. Maar ’s nachts, alleen in het donker, voelt hij zich onzeker. Adel en kerk doen er alles aan om zijn macht te beperken, of hij nu een kroon draagt of niet. Wie kan hij vertrouwen?

De enigen van wie hij zeker is zijn twee Amsterdamse burgervrouwen en zijn Vlaamse koningin Elisabeth. Wanneer zijn Amsterdamse minnares Duveke sterft en hij op zijn kwetsbaarst is, cirkelen zijn tegenstanders als wolven rond hun prooi. Hij moet al zijn kracht gebruiken om de macht te behouden waarvoor hij heel zijn leven heeft gestreden en leunt daarbij extra sterk op de raad van Duvekes moeder Sigbrit. Wat blijft behouden? Zijn idealen of zijn kroon?

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044637601
Uitgever: Prometheus


Springtij

's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht.

Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. ‘Saartje en haar moeder’ staat erop. Maar de vrouw op de tekening lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder?

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789020544718
Ebook: 9789020544619
Uitgever: Z&K
Tropenjaren

1979. Wanneer balletdanseres Emmy Maris hoort dat haar vader na een ongeval in een coma ligt, heeft ze maar weinig zin om hem te bezoeken. Hun relatie was altijd moeizaam, en de laatste jaren is hun contact helemaal bekoeld.

In het ziekenhuis treft ze een onbekende man aan het bed die vertelt dat hij Emmy's vader kent uit Nederlands-Indië. Zij waren daar als dienstplichtigen betrokken bij de beruchte politionele acties. Het komt als een grote schok voor Emmy, aangezien ze niet beter wist dan dat haar vader was afgekeurd.

Ze krijgt een oud notitieboekje uit zijn Indische tijd in handen en dan gaat er een verborgen wereld voor haar open. Emmy's kijk op de relatie met haar vader, maar ook haar visie op de toekomst, zullen voorgoed veranderen.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789020544732
Ebook: 9789020544633
Uitgever: Z&K
Tulpenliefde

Haarlem, 1635. Hester Falliaert heeft een uitzonderlijk schilderstalent. Als ze haar vader verliest aan de pest, trekt ze in bij Judith Leyster, de enige vrouwelijke schilder in de stad. Wanneer Judith en haar man verhuizen, is Hester genoodzaakt te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk.

Ondertussen zit de tulpenhandel in de lift waardoor Hester en haar man een rijk bestaan hebben. Geld maakt echter niet gelukkig en Hester bedenkt een uitweg uit haar huwelijk om haar dromen waar te maken.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789020544565
Ebook: 9789020544572
Uitgever: Z&K

De Kleine RevolutieVrijgevochten

Vriendschap en politieke verschillen in de patriottische tijd...

Leiden, 1783. Cornelia en Severijn zijn al jaren vrienden. Severijns vader vindt de vriendschap ongepast, onder andere door de standsverschillen, en stuurt zijn zoon naar Engeland in een poging het paar uit elkaar te houden.

Als Severijn eenmaal terugkomt, is er veel veranderd. Cornelia heeft interesse opgevat voor politiek en sluit zich aan bij de patriotten. Hun eens zo hechte band is onherkenbaar veranderd en dat zit Severijn dwars. Hij wil geen kant kiezen, maar hij wil ook Cornelia niet verliezen.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789020542103
Ebook: 9789020542110
Uitgever: Z&K
Vogelvrij

Een liefdesverhaal te midden van een tumultueuze geschiedenis...

In de nasleep van de burgeroorlog eind achttiende eeuw waarin de patriotten door de Pruisen zijn verslagen, vluchten velen naar Frankrijk. Severijn gaat daarheen omdat hij is verbannen uit de Republiek. Ook Cornelia, die in het geheim heeft gewerkt aan pamfletten en geschriften, moet vluchten. Ze vinden elkaar terug in de Nederlandse kolonie in Saint-Omer. Wat in Nederland niet gebeurde, gebeurt daar wel: ze erkennen eindelijk hun gevoelens voor elkaar en trouwen.

Het kleine Saint-Omer biedt echter weinig mogelijkheden om een bestaan op te bouwen en dus reizen Severijn en Cornelia naar Parijs, waar eveneens veel landgenoten en oud-patriotten zitten. Als in 1789 het volk de Bastille bestormt, belandt het kersverse paar midden in de volgende revolutie - de Franse revolutie.

Schrijver: Femke Roobol
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789020542431
Ebook: 9789020542448
Uitgever: Z&K