Boekenplank:
Kies

Boeken van Robert Ruark


Overzicht

  • De oude man - The old man and the boy
  • De vampiers - The honey badger
  • Iets van waarde - Something of value
  • Nooit meer arm - Poor no more
  • Safari - Horn of the hunter
  • Uhuru - Uhuru

Dubbel uitgegeven titels

  • Met Ruark op jacht - zie Safari
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe oude man
De oude man is een verhaal vol pittige humor en nuchter verstand. Er wordt een buitenleven in beschreven, dat nostalgisch werkt vanwege de toen nog zo rijke natuur. Het meest interessante is echter de diepe vriendschap tussen een grootvader en zijn kleinzoon, die er samen op uit trekken. Tijdens hun omzwervingen geeft de oude man met zijn sprankelende wijsheid zijn visie op het leven.
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: The old man and the boy
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 90-605-7287-4
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek
De vampiers
Het leven van de auteur Alexander Barr is boordevol avontuur en succes en voert hem over de hele wereld. Het brengt hem in aanraking met vele vrouwen waarvan hij houdt als van het leven zelf. Maar als zij zich tussen hem en zijn werk plaatsten beschouwt hij hen als vampiers - vampiers die hem geestelijk en lichamelijk leegzuigen. Een boek zoals alleen Robert Ruark het kan schrijven, want hij is Alexander Barr...
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: The honey badger
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-605-7113-4
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek
Iets van waarde
Het kon niet uitblijven. Vroeger of later moest over de Mau Mau in Kenya hét boek verschijnen. En dat boek móest door een Amerikaan geschreven worden en die Amerikaan móest een journalist zijn: alleen zó iemand is in staat het rauwe gebeuren daarginds even rauw weer te geven, zonder daarbij last te hebben van morele bedenkingen of literair-esthetische conventies. In het geval van Kenya, zoals Ruark het ziet, werd door de invloed der Westerse kolonisten aan de inheemse Kikuyu's het oude ontnomen, zonder dat zij er dadelijk iets 'van waarde' voor terugkregen. Het oude: hun zeden en gewoonten, hoe onzedelijk en hoe ongewoon die in Westerse ogen ook waren. Wat kregen zij er voor in de plaats? De begeerte om aan de blanken gelijk te worden, zonder daar echter nog in de verste verte rijp voor te zijn.
Something of Value - 1957
Regisseur: Richard Brooks
Cast: Rock Hudson, Dana Wynter, Sidney Poitier, e.a.
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: Something of value
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 90-605-7003-0
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek
Nooit meer arm
Toen de economische crisis kwam stortte het gelukkige leventje van de jonge Craig Price in elkaar. Hij was zestien jaar, straatarm en stond alleen in een keiharde wereld. In zijn armoedigste periode werd Craig bezeten door één hartstocht: nooit meer arm zijn. Met dit doel voor ogen werkte hij dag en nacht. Leende, gokte en versjacherde alles wat los en vast zat. Vrouwen buitte hij uit en daarna liet hij ze moeiteloos stikken. Hij werd schatrijk en was een levend symbool van geldzucht, totdat hij Susan Strong ontmoette. Het kostte hem een fortuin om haar te krijgen - een prijs die te hoog bleek te zijn...
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: Poor no more
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-605-7103-7
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek
Safari
Spanningen tussen blank en zwart komen los als mannen en vrouwen moeten samenleven tijdens een safaritocht in het oerwoud van Oost-Afrika.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Met Ruark op jacht.
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: Horn of the hunter
Eerste uitgave: 1952
ISBN/EAN: 90-605-7123-1
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek


Uhuru
Uhuru is in Afrika het woord voor vrijheid. Maar deze vrijheid heeft voor velen een andere betekenis. Voor de inboorling betekent het eindelijk geld en tijd om te luieren. Voor de clandestiene jagers betekent het dat ze zoveel wild kunnen doden als ze willen. Voor de misdadigers betekent het dat zij straffeloos kunnen roven, stelen, verkrachten en moorden. Voor de blanken betekent het een bedreiging voor hun vrouwen, bezit en toekomst.
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: Uhuru
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 90-605-7093-6
Uitgever: Nieuwe Wieken/Omega Boek

Dubbel uitgegeven titelsMet Ruark op jacht
Zie voor de beschrijving van dit boek: Safari.
Schrijver: Robert Ruark
Oorspronkelijke titel: zie Safari
Eerste uitgave: 1952
Uitgever: Nieuwe Wieken