Boekenplank:
Kies

Boeken van Jed Rubenfeld


Stratham Younger & Sigmund Freud

  1. Moordduiding - The interpretation of murder
  2. Doodsinstinct - The death instinct

Non-Fictie

  • De drieslag - The triple package
Stratham Younger & Sigmund Freud
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

Stratham Younger & Sigmund FreudMoordduiding
Eind augustus 1909 kwam Sigmund Freud in New York aan voor zijn eerste en enige bezoek aan Amerika. Terug in Wenen, sprak of schreef hij zelden meer over die reis, maar de rest van zijn leven noemde hij alle Amerikanen 'wilden'. Dit gegeven inspireerde Jed Rubenfeld tot het schrijven van Moordduiding. Het verhaal begint als volgt: Op een dag wordt het lichaam van een zeer rijke jonge vrouw ontdekt in een luxueus appartement met uitzicht over Manhattan. Ze is vastgebonden, met een zweep bewerkt en gewurgd. De burgemeester van New York vraagt Freud om zijn vernieuwende, onconventionele gedachtegoed in te zetten bij het oplossen van deze moordzaak, maar Freud laat het over aan een onervaren Amerikaanse collega. En dan blijkt: sommige moorden tarten elke analyse.
Schrijver: Jed Rubenfeld
Oorspronkelijke titel: The interpretation of murder
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-245-5475-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Doodsinstinct
New York, 1919. Op Wall Street vindt een serie bomaanslagen plaats, die leidt tot grote angst bij de New-Yorkers en de Amerikaanse regering. Is het het werk van anarchisten? Inspecteur Younger wordt ingeschakeld om de aanslagen te onderzoeken. Hij krijgt adviezen van de beroemde psychoanalist die hem tien jaar eerder ook al te hulp schoot: Sigmund Freud. Freud heeft onlangs een baanbrekende ontdekking gedaan: de mens heeft niet alleen seksuele driften, maar ook een destructieve drijfveer, die de drang naar genot kan overstijgen: het doodsinstinct. Ofwel, de mens wil niet alleen leven en liefhebben, maar ook doden en sterven. Dit nieuwe inzicht biedt perspectief in Youngers onderzoek - maar het doet hem ook beseffen dat hij met een levensgevaarlijke dader te maken heeft.
Schrijver: Jed Rubenfeld
Oorspronkelijke titel: The death instinct
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-218-9798-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieDe drieslag
Hoe opmerkelijke eigenschappen het succes van bevolkingsgroepen verklaren...

Waarom blinken sommige bevolkingsgroepen uit? Amy Chua en Jed Rubenfeld ontdekten op basis van verrassend nieuw onderzoek en onthullende statistieken het drievoudige geheim van bovengemiddeld maatschappelijk succes: de 'Drieslag' van superioriteitscomplex, onzekerheid en zelfbeheersing. Als een geloofwaardig en uitdagend alternatief tegenover conventionele visies op succes, is De Drieslag een eye-opener over hoe drie cultuurgebonden eigenschappen sommige bevolkingsgroepen in staat stellen andere stelselmatig te overtreffen.

Sociale mobiliteit is niet dood, het dromen van een betere toekomst is springlevend. Alleen benutten sommige groepen hun kansen beter. Zij vinden zichzelf bijzonder; zij willen zich bewijzen; zij zweren bij matiging en beheerstheid. De keerzijde? Bij overdrijving kan de Drieslag een blok aan het been worden. Maar bij verstandig gebruik is de Drieslag een ladder die je beklimt en daarna wegschopt.

Schrijver: Jed Rubenfeld
Oorspronkelijke titel: The triple package
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789046816745
Uitgever: Nieuw Amsterdam