Boekenplank:
Kies

Boeken van Chris Ryan

Chris Ryan is een pseudoniem van de Brit Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Hij was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Hij legde ongeveer 322 km te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab, zijn gevangengenomen en gemarteld. Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Meer over Chris Ryan

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Oorlog

Pseudoniem (van): Colin Armstrong, Molly Jackson

Geboren: 1961

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Chris Ryan


Overzicht

 • Bloedbroeders - Who dares wins
 • Codenaam: Verkenner - The watchman
 • Complot - Killing for the company
 • Doelwit - The hit list
 • Het laatste wapen - Ultimate weapon
 • Kill Zone - The Kill Zone
 • Koud rood - Cold red
 • Krachtstrijd - Blackout
 • Osama - Osama
 • Verstoten - Outcast
 • Vuurgevecht - Firefight
 • Vuurland - Land of fire

Danny Black

 1. De krijgsheren - Masters of war
 2. Terroristenjager - Hunter killer
 3. Moordcommando - Murder team
 4. Spervuur - Hellfire
 5. Vijandig gebied - Bad soldier
 6. Geen genade - Warlord
 7. Klopjacht - Head hunters
 8. Code zwart - Black ops

Geordie Sharp

 1. Man tegen man - Stand by, stand by
 2. Geen weg terug - Zero option
 3. Geheime missie - The Kremlin device
 4. Laatste commando - Tenth man down

Matt Browning

 1. Hebzucht - Greed
 2. Executie - The increment

Strike Back / John Porter

 1. Tegenaanval - Strike back
 2. Dodenlijst - Deathlist
 3. Machtsspel - Shadow kill
 4. Global strike - Global strike
 5. Rood gevaar - Red strike

Chris Ryan Extreme (e-books)

 1. Schietschijf - Schietschijf 1 t/m 4
 2. Schietschijf: Missie 1 - Hard target
 3. Schietschijf: Missie 2 - Night strike
 4. Schietschijf: Missie 3 - Most wanted
 5. Schietschijf: Missie 4 - Silent kill

Non-Fictie

 • De achtste man - The one that got away
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloedbroeders
Broers Sam en Jacob Redman zijn niet alleen door bloed met elkaar verbonden, maar ook door hun harde leven bij de SAS. Ze gaan voor elkaar door het vuur en zijn meedogenloos in de strijd. Als Jacob na een zware uitbarsting uit het regiment wordt gezet, verdwijnt hij van de aardboden. Niemand weet waar hij is en ook niet of hij nog in leven is.

Net teruggekomen van een zware missie in Afghanistan wordt Sam gevraagd een volgende levensgevaarlijke opdracht aan te nemen. Pikant detail is dat zijn vermiste broer Jacob een rol in het geheel speelt. Al snel komt Sam erachter dat zijn leidinggevenden niet alles vertellen en moet hij kiezen waar zijn loyaliteit ligt: bij zijn manschappen of bij zijn broer. Is Jacob onderdeel van een weerzinwekkend plan dat de wereldvrede bedreigt? Naarmate er meer doden vallen wordt het duidelijk dat alleen Sam deze waanzin kan stoppen.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Who dares wins
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022566138
Ebook: 9789460927416
Uitgever: Boekerij
Codenaam: Verkenner
Alex, een 36-jarige SAS-officier keert terug van een missie in Sierra Leone. Hij wordt opgeroepen onmiddellijk naar Londen te komen - er blijkt iemand rond te lopen die op grote schaal MI5-officieren aan het vermoorden is. En aangezien het er sterk op lijkt dat de moordenaar vanuit de SAS zelf afkomstig is wordt Alex onmiddellijk op de zaak gezet.

Terwijl het aantal doden toeneemt gaat hij, onder strikte geheimhouding, achter de killer aan. Als ondersteuning krijgt hij de hulp van de aantrekkelijke maar botte Tracy Weaver aangeboden. En zo begint een meedogenloze en levensgevaarlijke zoektocht naar de moordenaar.

Al snel stuit Alex op zijn vermoedelijke identiteit: een vroegere undercoveragent met als codenaam Verkenner. Zonder twijfel was hij - en is hij waarschijnlijk nog steeds - één van de gevaarlijkste mannen binnen de SAS. Maar waarom heeft de Verkenner zich nu tegen hen gekeerd? Uiteindelijk beseft ook Alex dat er geen goed en slecht bestaat in de duistere wereld van de spionage - er zijn slechts winnaars en verliezers.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The watchman
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022539095
Uitgever: Boekerij
Complot
2003. Chet Freeman, een voormalige SAS-strijder die in dienst invalide is geraakt, werkt als beveiligingsmedewerker bij de Grosvenor Group, een Amerikaans bedrijf dat zich onder meer met wapenhandel bezighoudt. Hij betrapt een jonge vredesactiviste op afluisteren bij een bespreking tussen Grosvenor en de Britse premier. Wat Chet en de jonge vrouw horen, lijkt erop te duiden dat de premier zich door Grosvenor laat omkopen om zich in een illegale oorlog te begeven. Kan dit echt waar zijn? Iemand vindt in elk geval dat er iets geheimgehouden moet worden, want Chet en het meisje worden al snel aangevallen en opgejaagd. Ze duiken onder, en een dodelijk kat-en-muisspel begint.

Bijna tien jaar later bereikt de spanning in Jeruzalem het kookpunt. De nu ex-premier werkt als vredesonderhandelaar in het Midden-Oosten. De regio zinkt weg in anarchie en rivaliserende legers maken zich op voor een bloedige strijd. Intussen maakt Chets beste maatje Luke deel uit van een speciaal team dat de ex-premier moet beveiligen. Dan, op het hoogtepunt van de strijd, ontdekt Luke een samenzwering die destructiever is dan welke wapendeal dan ook.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Killing for the company
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022566169
Ebook: 9789460232640
Uitgever: Boekerij
Doelwit
Nadat Robert Maxwell op zee wordt vermoord door onbekenden, is het slechts een kwestie van tijd voor de duistere geheimen van het Britse establishment aan het licht komen.

Voormalig SAS-soldaat Neil Slater probeert als sportleraar een nieuw leven op te bouwen in de civiele wereld. Wanneer terroristen een poging doen een van zijn leerlingen te ontvoeren, komt Slater tussenbeide en de ontvoering wordt op gewelddadige wijze verijdeld. Op school wordt dit echter niet gewaardeerd en Slater wordt ontslagen. De Britse geheime dienst wil hem graag rekruteren, maar hij slaat de aanbieding van een baan bij MI6 af.

Hij begint als bodyguard van de allerrijksten, maar ook hij weet dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Uiteindelijk beseft Slater dat er maar één keus is: toegeven. Hij treedt in dienst van de uiterst geheime Cadre, een organisatie die de staat moet beschermen tegen terroristen. Maar de opdrachten die hij moet uitvoeren blijken gruwelijker te zijn dan hij had kunnen vermoeden...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The hit list
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022537039
Uitgever: Boekerij
Het laatste wapen
Drie mensen. Drie verhalen. Eén bikkelhard gevecht om te overleven in een land geteisterd door de oorlog.

Nick Scott vocht als SAS-agent in de eerste Golfoorlog. Daar werd hij als krijgsgevangene gemarteld en voor dood achtergelaten door de Irakezen. Zijn dochter Sarah is een succesvolle jonge wetenschapster, die een van de belangrijkste codes van de eeuw wist te kraken. Nu wordt ze vermist... 

Haar vriend Joe Bradley is een van de beste SAS-agenten van zijn generatie. Vlak voor de oorlog in Irak begint, vertrekt hij in het geheim naar dit land - op zoek naar de vermeende massavernietigingswapens van Sadam Hussein. Temidden van de politieke chaos vechten Nick en Jed zich een weg door het verwoeste Irak, waar het regime van Hussein langzaam instort. Het wordt een keiharde race tegen de klok om Sarah te vinden, en om het geheim van het Laatste Wapen te ontrafelen.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Ultimate weapon
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022546123
Ebook: 9789460237249
Uitgever: Boekerij


Kill Zone
Drie dodelijke Stinger-raketten raken zoek in de Afghaanse provincie Helmand. Omdat de kans groot is dat ze in handen van de Taliban vallen, moet het Regiment ze tot elke prijs zien terug te halen. SAS-legende Jack Harker zal leiding geven aan een achtkoppige missie naar een vermoedelijke schuilplaats van de Taliban, midden in wat bekendstaat als de Kill Zone...

Tegelijkertijd infiltreert Siobhan Byrne, een goed getrainde undercoveragente in Belfast, in het wereldje van een voormalige IRA-commandant die drugshandelaar is geworden. Jack en Siobhan kennen elkaar niet, en niemand kan vermoeden hoe dicht hun op het eerste gezicht zo verschillende missies bij elkaar liggen, en wat er op het spel staat. Tot de president van de Verenigde Staten op het punt staat een bezoek aan Engeland te brengen en er een vernietigend complot aan het licht komt.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The Kill Zone
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022558515
Ebook: 9789460924903
Uitgever: Boekerij
Koud rood

SAS-eenling Jamie ‘Geordie’ Carter wordt toegewezen aan een nieuwe eenheid. Hij heeft de taak de rotte appels uit de groep te halen. Maar als iemand hem het zwijgen probeert op te leggen wordt hij uit het team gehaald en krijgt hij een dodelijke opdracht.

Viktor Koltrov is een charismatische en populaire Oekraïense generaal. Zijn verbluffende overwinningen op de Russische militaire machine hebben hem tot het publieke gezicht van een strijdbaar Oekraïne gemaakt. En daarmee ook tot een belangrijk doelwit voor de huurmoordenaars van het Kremlin.

Carter moet Koltrov beschermen terwijl hij begint aan een gevoelige operatie om hooggeplaatste verraders uit de Oekraïense regering uit te schakelen. Dat is van vitaal belang als Kyiv de indringers wil verslaan. Maar generaal Koltrov in leven houden valt niet mee en Carter heeft al zijn verstand en vaardigheden nodig om het gevaar voor te blijven. Want de grootste dreiging komt niet uit Moskou. Maar van de vijand binnenin.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Cold red
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789049202798
Ebook: 9789402322842
Uitgever: Boekerij
Krachtstrijd
Eén stroomstoring - en drie grote steden worden getroffen. Niemand eist het incident op. De angst voor een terroristische aanval is groot - maar waar komt de dreiging vandaan?

Josh Harding is een geharde SAS-soldaat, die het niet zo nauw neemt met regels. In de nasleep van de black-out reist hij naar de Verenigde Staten, in het spoor van een stel computerhackers die erop uit zijn om hun fortuin te maken. Zij weten immers hoe ze de stroom van de Westerse wereld kunnen controleren. Maar deze informatie is voor anderen ook interessant, en zij zijn in staat om elke prijs te betalen...

Josh wordt op een gegeven moment verdwaasd wakker in een greppel, bebloed en gewond, zonder te weten wie hij is, waar hij is, en hoe hij daar zo is terechtgekomen. Hij weet slechts één ding: hij is in gevaar. Gestrand op onbekend terrein moet Josh vertrouwen op zijn gevoel én op een mooie onbekende vrouw. Op zoek naar zijn eigen identiteit komt hij terecht in een explosief web van chantage, bedrog en hebzucht - waar de belangen groot zijn en niemand te vertrouwen is.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Blackout
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022542132
Uitgever: Boekerij
Osama
Osama Bin Laden is dood.

De president van de Verenigde Staten weet het. De hele wereld weet het. En SAS-held Joe Mansfield weet het. Hij was erbij toen Seal Team Six het huis binnenviel en met bebloede lading naar buiten kwam. Hij was op het juiste moment op de juiste plaats.

Of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, want nu wil iemand Joe dood. Koste wat kost. Zijn familie is bedreigd, zijn reputatie kapotgemaakt en er worden gruwelijke terroristische aanslagen aangekondigd. Joe weet wat hem te doen staat: hij moet uitvinden wat er nu precies is gebeurd, die nacht waarin de Amerikanen Osama's huis binnendrongen.

Maar het kwaadaardige brein achter al het geweld heeft er letterlijk alles voor over om te voorkomen dat Joe achter de wereldschokkende waarheid komt...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Osama
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022565018
Ebook: 9789460235221
Uitgever: Boekerij
Verstoten

Nadat SAS-onderofficier Jamie ‘Geordie’ Carter eigenhandig heeft ingegrepen bij een dodelijke terroristische aanslag in Mali, wordt hij bestempeld als ‘lone wolf’ door jaloerse hogere officieren. Het maakt hem een buitenstaander in de eenheid. Carter krijgt een tweede kans met een volgende missie: het vinden van een verdwenen SAS-held genaamd David Vann, die inmiddels als schurk bestempeld wordt.

Vann werd uitgezonden naar Afghanistan om lokale rebellen te trainen om tegen de Taliban te vechten. Maar sindsdien is het stil en hebben de geplande aanvallen op belangrijke doelen niet plaatsgevonden. Carter volgt Vann door Afghanistan en Tadzjikistan en ontdekt de betrokkenheid van de kwaadwillende soldaat bij een samenzwering die tot ver voorbij het Midden-Oosten reikt, en een dreigende aanval die fatale gevolgen kan hebben voor de hele wereld.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Outcast
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022599143
Ebook: 9789402321296
Uitgever: Boekerij


Vuurgevecht
Voormalig SAS-kapitein Will Jackson heeft niets meer te verliezen. Zijn leven werd verwoest op de dag dat zijn familie omkwam bij een terroristische aanslag. Nu leidt hij een teruggetrokken leven en is de wereld van oorlogvoering slechts een vage herinnering. Maar de hogere bevelhebbers hebben andere plannen. Zij zitten in grote problemen en tenzij ze een oplossing vinden, zullen duizenden onschuldige mensen sterven. Dus doen ze Jackson een aanbod dat hij niet kan afslaan.

Maar in de duistere wereld van het internationale terrorisme zijn zaken zelden wat ze lijken. Als de gebeurtenissen zich beginnen te ontrafelen, ziet Will in dat iemand een spelletje met hem speelt, dat je niemand kunt vertrouwen en dat je soms vuur met vuur moet bestrijden...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Firefight
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022552988
Ebook: 9789460237225
Uitgever: Boekerij
Vuurland
1982, De Falkland-oorlog. Een jonge SAS-soldaat, Mike Hood, zet zijn leven op het spel om een jonge Argentijnse spionne te redden. Het meisje ontkomt, en voor Hood wacht een nieuwe missie.

Meer dan twintig jaar later is Hood, inmiddels senior officier, terug op de Falkland-eilanden, voor zijn laatste oefening met de SAS. Dan blijkt er opnieuw onrust in Argentinië. Een nieuwe militaire junta heeft de macht gegrepen, en besluit de Britse Falkland-eilanden te veroveren. Weer moet Hood het vasteland van Argentinië in...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Land of fire
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022566107
Ebook: 9789460237218
Uitgever: Boekerij

Danny BlackDe krijgsheren
In Noord-Afrika krijgt de jonge sas-militair Danny Black een nieuwe missie: het begeleiden van een MI6-agent die contact moet leggen met de Syrische rebellen en de huurlingen die hen trainen. Danny krijgt snel door wie feitelijk de baas is in deze smerige oorlog: de huurlingen moorden gewetenloos voor de hoogste bieder.

In deze verraderlijke omgeving komt Danny achter een geheim dat zijn leven zal veranderen. Als hij tenminste in leven kan blijven...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Masters of war
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022569948
Ebook: 9789460239489
Uitgever: Boekerij
Terroristenjager
Na een zelfmoordaanslag in het centrum van Londen wordt SAS-held Danny Black uitgekozen om deel te nemen aan een team, aangestuurd door MI5, MI6 en de CIA, dat terroristische cellen moet lokaliseren en elimineren. Deze cellen bereiden vermoedelijk al een volgende wrede aanval voor. Een tip voert Danny naar een moskee in Noord-Londen, geleid door een boosaardige geestelijke met één arm.

Ook verwikkeld in het complot zijn een uitgerangeerde Saoedische prins die zich achter de rug van zijn familie om gruwelijk misdraagt met drugs, drank en vrouwen, en een verbitterde ex-militair die de SAS in diskrediet probeert te brengen.

Danny komt terecht in een trainingskamp in Jemen, maar juist als hij de vijand in het vizier heeft, ontdekt hij dat ze hem een stap voor zijn. Hij vermoedt dat iemand in zijn nabije omgeving hem bewust heeft misleid.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Hunter killer
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022573433
Ebook: 9789402303377
Uitgever: Boekerij
Moordcommando

Een SAS-marinier moet bevrijd worden. Maar hoe?

Danny Black staat er helemaal alleen voor tijdens een onofficiële missie. In de Oost-Afrikaanse woestijn gaat hij op zoek naar zijn maat Spud, die tijdens hun laatste missie gewond is geraakt en nu vermist wordt. Haast is geboden, want in deze regionen wordt een gewonde Britse soldaat gezien als uitstekend handelswaar.

Danny rekruteert Triggs, een morsige huurling, om hem te helpen. Samen gaan ze de confrontatie aan met een klein Somalisch leger dat wordt geleid door Abu Bakr, die wereldwijd hoog op de zwarte lijst staat. In het heetst van de strijd ontdekt Danny dat hij toch niet helemaal alleen opereert - en dat hij misschien niet meer is dan een pion in een veel groter speelveld...

* Novelle, bevat ca. 96 pagina's.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Murder team
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022577745
Ebook: 9789402306934
Uitgever: Boekerij
Spervuur
Bij de Syrisch-­Iraakse grens wordt een Britse gijzelaar onthoofd door IS-terroristen. De terrorist die het zwaard heeft gehanteerd wordt direct na de executie bij een gemaskerd figuur gebracht. Deze mysterieuze man, die De Kalief wordt genoemd, wordt behandeld met een mix van angst en respect.

In Nigeria worden de Britse ambassadeur en zijn jonge assistent ontvoerd. Een SAS-­team met Danny Black wordt ingezet om ze te vinden. Als ze gevangenen ontdekken die zijn geïnfecteerd met een dodelijk virus, realiseren ze zich dat Boko Haram en IS samenwerken aan een wereldwijde bioterroristische aanval. Het team moet de aanval zien te voorkomen en De Kalief ontmaskeren voordat de dodelijke ziekte te dicht bij huis komt.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Hellfire
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022577547
Ebook: 9789402306668
Uitgever: Boekerij
Vijandig gebied
Een boot vol wanhopige en doodsbange vluchtelingen gaat bijna ten onder op de woeste Middellandse Zee als ze genadeloos wordt aangevallen door de sas. Strijders van Islamitische Staat gebruiken deze boten om zichzelf Europa binnen te smokkelen. Alleen door deze strijders op te sporen voordat ze het Verenigd Koninkrijk binnen komen, kan worden voorkomen dat ze terreuraanslagen plegen op Britse bodem.

Een van deze strijders bekent een grotesk plan waardoor Danny Black het gevaarlijkste oorlogsgebied ter wereld moet infiltreren: het hart van Islamitische Staat. Daar moeten Black en zijn team een wrede is commandant arresteren, de enige man die alle details van de aanslag weet…
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Bad soldier
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022582237
Ebook: 9789402309898
Uitgever: Boekerij


Geen genade

Op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico woedt een verhitte drugsoorlog. Het aantal onschuldige slachtoffers loopt in de tienduizenden. Van alle kartels is Los Zetas de meest gewelddadige. De leden maakten vroeger deel uit van de Mexicaanse geheime dienst, maar zijn het slechte pad op gegaan. Ze behoren daardoor tot de meest meedogenloze en best getrainde criminelen ter wereld. Dat is waarom alleen de meest meedogenloze en best getrainde geheime dienst ter wereld ze een halt kan toeroepen.

Het team van SAS-legende Danny Black gaat undercover en probeert de geheimzinnige, ongrijpbare leider Z1 uit zijn schuilplaats te lokken. Maar het kartel blijkt meer macht te hebben dan gedacht en de strategieën van de leden zijn buitengewoon bloeddorstig. Als het SAS-team wil doordringen in het hart van het kartel, moeten ze tot het uiterste gaan.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Warlord
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022585375
Uitgever: Boekerij
Klopjacht

Een klopjacht op gevaarlijk terrein, met een vijand die dichterbij zit dan Danny Black kan vermoeden...

De provincie Helmand, Afghanistan. De Taliban zijn in opkomst. Een uiterst geheim SAS-moordteam wordt ingezet om belangrijke doelwitten uit te schakelen. Het is bloederig, gewelddadig en meedogenloos werk, alleen geschikt voor de meest bekwame en gevoelloze commando’s van het regiment - zoals Danny Black.

Maar wanneer Danny zich bij dit SAS-team aansluit, komt hij er al snel achter dat Taliban-militanten niet zijn enige probleem zijn. Zowel het Britse leger als het SAS-team blijkt niet immuun voor corruptie. Als hij wordt beschuldigd van een afschuwelijke oorlogsmisdaad, slaat hij op de vlucht. Een klopjacht op gevaarlijk terrein volgt en Danny zal al zijn verstand, training en kracht moeten inzetten om te kunnen overleven en de waarheid aan het licht te brengen.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Head hunters
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022593554
Ebook: 9789402317107
Uitgever: Boekerij
Code zwart

Danny Black lijkt eindelijk zijn gelijke te hebben ontmoet - en het is de laatste persoon die hij had verwacht...

Een reeks gruwelijke moorden vindt plaats in Dubai, Ghana en Amerika. De slachtoffers zijn allemaal verbonden met de SAS, de Special Air Service. Op de thuisbasis in Groot-Brittannië, in Hereford, realiseert Danny Black zich dat de slachtoffers iets heel specifieks gemeen hebben: allen waren ze betrokken bij de training van de jonge soldaat Ibrahim Khan.

Khan werkt tegenwoordig als MI6-undercoveragent bij Islamitische Staat. Danny Black besluit hem te zoeken met de hulp van Khans MI6-contactpersoon, die hem naar de bibliotheek van oude manuscripten in Damascus leidt. Via de Syrische woestijn komt hij uit in Wales, in de Brecon Beacons. Daar ontdekt Danny dat hij eindelijk zijn gelijke heeft gevonden, zijn dodelijkste vijand - en het is de laatste persoon die hij had verwacht.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Black ops
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022593776
Ebook: 9789402319941
Uitgever: Boekerij

Geordie SharpMan tegen man
Man tegen man is het spannende verhaal van Geordie Sharp en zijn eenmansmissie tegen één van de meest gezochte IRA-terroristen. Wanneer hij zijn doel bijna bereikt heeft, wordt Sharp gevraagd voor een bijzondere opdracht in Colombia.

Hoe wijdvertakt het netwerk van de Ierse terroristen is, blijkt wanneer Sharp in de Colombiaanse jungle opnieuw wordt geconfronteerd met deze meedogenloze killers.

De SAS staat ineens middenin een internationale politieke rel waarbij zelfs een Amerikaanse kernonderzeeër betrokken is.

Ondertussen maakt Geordie Sharp zich op voor de ultieme confrontatie met zijn aartsvijand...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Stand by, stand by
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022522776
Ebook: 9789402312744
Uitgever: Boekerij
Geen weg terug
Geen weg terug gaat verder waar Ryans boek Man tegen man ophoudt, namelijk bij de ontvoering van de vriendin en het zoontje van Geordie Sharp, SAS-sergeant en op een missie tegen de meest gezochte IRA-terroristen.

De ontvoering van Sharps gezin blijkt het werk van de nietsontziende Provisional IRA (PIRA). De eis: vrijlating van leider Declan Farrell, die overigens ook verantwoordelijk is voor de dood van Sharps eerste vrouw.

Terwijl Geordie noodgedwongen in contact staat met de ontvoerders en tegen zijn wil en dank Farrells uitlevering probeert te regelen, krijgt hij het bevel over een speciale eenheid van de SAW, de Subversive Action Wing, die in Libië de militair adviseur van Khadaffi - bepaald geen onbekende van Sharp - moet elimineren. De actie is succesvol, wat zeker niet gezegd kan worden van de ontvoeringszaak. Een wanhoopsactie van Sharp levert niet het gewenste resultaat op.

En dan stelt de PIRA haar tweede eis: om zijn vriendin en zoontje terug te krijgen, moet Geordie een koelbloedige moordaanslag plegen op de Britse premier...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Zero option
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022535615
Uitgever: Boekerij
Geheime missie
De Britse SAS krijgt voor het eerst in haar bestaan een opdracht in Rusland. Het doel is een groep Russische militairen te trainen. Deze groep, Tiger One, is opgezet om de steeds groter en gevaarlijker wordende Russische maffia te kunnen bestrijden.

Dan, vlak voor het vertrek naar Rusland, wordt Geordie Sharp op de hoogte gesteld van de werkelijke, sinistere, bedoeling van de missie - een project dat zo onvoorstelbaar is dat zijn geweten hem bijna belet de opdracht uit te voeren.

Operatie Nimrod gaat van start, met alle gevolgen van dien...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The Kremlin device
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022525289
Uitgever: Boekerij
Laatste commando
In Laatste commando wordt een SAS-commandoteam naar zuidelijk Afrika gestuurd om regeringstroepen te trainen in hun strijd tegen rebellen en raakt sergeant Geordie Sharp verstrikt in de gevaarlijkste en moeilijkste opdracht van zijn carrière.

Bij aanvang van de missie voorspelt een juju - een medicijnman - dat tien blanken zullen sterven. En terwijl de voorspelling zijn werk doet, vallen de mannen van Geordie Sharp één voor één neer.

Intussen ontdekt de SAS dat de rebellen worden gesteund door ex-leden van de Amerikaanse Navy Seals. De Seals hebben duidelijk een geheime agenda, maar vóór Sharp kan achterhalen welke, vallen hij en twee van zijn mannen in handen van de rebellen. Het lijkt erop dat de voorspelling van de juju uitkomt en dat Geordie Sharp de laatste commando is die neergaat...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Tenth man down
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022533567
Uitgever: Boekerij

Matt BrowningHebzucht
Matt Browning is ex-SAS-soldaat. Hij heeft echter een groot probleem: hij is iemand 500.000 Engelse ponden schuldig. Dan dient zich onverwacht een oplossing aan: een aanval op Al-Qaida met als doel goud en diamanten met een straatwaarde van 10 miljoen dollar te stelen.

De Britse geheime dienst, MI5, zal Matt en zijn team alle materiaal en informatie geven die ze nodig hebben - ze zullen nooit verantwoording af hoeven te leggen. Maar dan worden één voor één de leden van het team vermoord...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Greed
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022542149
Uitgever: Boekerij
Executie
De zomer is lang en bloedheet en Engeland wordt getroffen door een golf van geweld tegen automobilisten. De voorpagina's staan er bol van en iedereen is geschokt. Het zinloos geweld op de snelweg grijpt als een epidemie om zich heen. Wat níet in de krant staat is dat een geheim moordpeloton van de SAS op pad is om ex-soldaten te doden.

Matt Browning is ex-SAS-soldaat en hij raakt verstrikt in beide vormen van geweld. Het is het begin van een avontuur dat hem naar Rusland voert, maar dat dicht bij huis tot een explosief einde komt.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The increment
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022546116
Uitgever: Boekerij

Strike Back / John Porter

Tegenaanval
Twee zeer verschillende mannen: de één de meest gevierde held van Groot-Brittannië en de ander een gebroken veteraan die in een achterbuurt van Londen woont. Bijna twintig jaar geleden kruisten hun wegen elkaar.

John Porter was betrokken bij een reddingsactie tijdens de gijzelingscrisis in Libanon in 1989. De inval liep uit op een drama en enkele soldaten werden gedood. Uit schuldgevoel heeft John zijn toevlucht gezocht in de drank. Kolonel Peregrine Collinson was betrokken bij dezelfde aanval. Hij kreeg echter een eremedaille en een heldenstatus.

Een nieuwe gijzelingsactie in het Midden-Oosten brengt de twee weer samen. Wie zal deze keer als held uit de strijd komen?
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Strike back
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022566145
Ebook: 9789460237232
Uitgever: Boekerij
Dodenlijst
John Porter kijkt toe hoe een groepje soldaten aan het ploeteren is om toegelaten te worden tot de SAS. Porter is niet langer een energieke soldaat, maar een gebroken man die vaker dronken is dan nuchter en zich als instructeur maar net staande houdt. Net voordat de laatste training kan beginnen, dringen zes gemaskerde en gewapende mannen binnen en beginnen in koele bloede in het rond te schieten. Tientallen soldaten worden gedood.

In de nasleep van de aanslag worden Porter en een van de weinige overlevenden, John Bald, naar een geheime locatie in Londen gebracht. Ze krijgen van een wanhopige regering de opdracht de daders te vinden. Porter, Bald en hun Strike Team spelen een dodelijk spel dat hen door heel Europa voert op hun missie. Maar hoe dichter ze bij de verantwoordelijken van de aanslag komen, hoe meer het ernaar uitziet dat hun uiteindelijke doelwit dichter bij huis is dan ze dachten...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Deathlist
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022579862
Ebook: 9789402308433
Uitgever: Boekerij
Machtsspel
John Porter en John Bald worden op een nieuwe missie gestuurd in Sierra Leone. Samen moeten ze Ronald Soames opsporen en naar huis brengen. Soames is een voormalige bevelhebber van het Regiment, en nu de rechterhand van diens directeur. Maar als ze in het Afrikaanse land aankomen is de Engelsman verdwenen, en hij heeft een spoor van vernieling nagelaten.

Rebellen dreigen de macht in het land te veroveren. Ze hebben de leiding overgenomen in de diamantmijnen en zijn begonnen met het vermoorden van buitenlanders. Het wordt Porter en Bald al snel duidelijk dat degenen voor wie ze momenteel werken niet de waarheid hebben gesproken over de aard van hun missie. Achter de strijd om de controle over de diamantmijnen blijkt een veel groter kwaad te schuilen. En alle tekenen wijzen in de richting van zowel het Britse parlement als het Kremlin.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Shadow kill
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022582787
Ebook: 9789402310702
Uitgever: Boekerij
Global strike

John Porter en John Bald moeten een voormalig MI6-agent vinden. Vóór de Russen dat doen...

Ooit was Charles Street een zeer gerespecteerde MI6-agent, tot hij een verschrikkelijke fout maakte die hem zijn baan kostte. Nu is hij een wanhopig man die teert op zijn vroegere glorie en nauwelijks rond kan komen.

Dan doet hij een ontdekking die de nieuwe president van de Verenigde Staten de kop kan kosten en een wereldwijd conflict kan veroorzaken. En die Street op de dodenlijst van Rusland doet belanden. Aan John Porter en John Bald de taak hem te vinden voor de Russen dat doen.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Global strike
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022590355
Ebook: 9789402315202
Uitgever: Boekerij
Rood gevaar

Het Kremlin vergeet nooit… Porter en Bald moeten proberen een spion te ontmaskeren...

Het Kremlin vergeet nooit. Zes jaar geleden vluchtte de hooggeplaatste Russische buitenlandse inlichtingenofficier Nikolai Volkov zijn land uit, beschuldigd van het verkopen van staatsgeheimen aan MI6. Hij dook onder in het Verenigd Koninkrijk.

Negen weken geleden werd Volkov onderuitgezakt op een parkbank in Swindon gevonden, vergiftigd met een zenuwgas - het slachtoffer van een mislukte moordaanslag. Nu staat hij voor de ultieme keuze: werken met zijn gezworen vijanden, of de toorn van het moederland onder ogen zien...

Ondertussen worden ex-regimenthelden Porter en Bald door MI6 opgeroepen voor een uiterst gevoelige missie. Hun doelwit: Derek Lansbury, een excentrieke Britse populist en vermoedelijke Russische spion. MI6 gelooft dat Lansbury iets groots aan het plannen is voor een geheime extreemrechtse bijeenkomst, en Bald en Porter moeten helpen hem ten val te brengen. Maar hoe dichterbij ze komen, hoe meer ze verstrikt raken in een verbijsterende samenzwering die de gevestigde orde van het Westen omver dreigt te werpen.

Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Red strike
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022593783
Ebook: 9789402318531
Uitgever: Boekerij

Chris Ryan Extreme (e-books)

Schietschijf
Schietschijf verscheen eerst als vierdelige e-bookserie. Dit gedrukte boek is de omnibuseditie, maar voorzien van 20% extra materiaal.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Schietschijf 1 t/m 4
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022566077
Ebook: 9789460238062
Uitgever: Boekerij
Schietschijf: Missie 1
In de dodelijkste uithoeken heeft sas-officier Joe Gardner de dodelijkste vijanden bestreden... en overwonnen. Maar nadat hij in Afghanistan een hand verloor werd hij gedwongen terug te treden. Nu is hij onvindbaar. Tot een oude vriend zijn hulp vraagt. John Bald zit vast in een favela in Rio met een gewelddadige bende achter zich aan. Maar in Rio jagen MI6-agenten en genadeloze ex-Blades op Joe. Hij begint een keiharde strijd om te overleven...
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Hard target
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789460236174
Uitgever: Boekerij
Schietschijf: Missie 2
Een toevallige ontmoeting met een agent van de Britse geheime dienst MI6 leidt voor Joe Gardner tot een gevaarlijke Schietschijf Missie in Gibraltar. Zijn doel: het oprollen van een smokkeloperatie van cocaïne waarbij een voormalige sas-militair en de Britse marine betrokken zijn. Maar Gardner is niet alleen. Een mysterieuze moordenaar, een expert in oosterse vechttechnieken, volgt al zijn bewegingen. Dat kan niet goed gaan.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Night strike
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789460236167
Uitgever: Boekerij
Schietschijf: Missie 3
Op missie in een naoorlogs Belgrado vol criminelen is Joe Gardner op een ramkoers met een voormalige sas-vriend. Gardner is van plan hem voorgoed een halt toe te roepen. Maar wanneer de Russische maffia en haar Italiaanse tegenhanger erbij betrokken raken, kan Gardners kans verkeken zijn. Als hij faalt, zullen tienduizenden mensen sterven.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Most wanted
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789460236181
Uitgever: Boekerij
Schietschijf: Missie 4
In de nasleep van een nucleaire aanval ontdekt Joe Gardner een angstaanjagend geheim. Om dat te beschermen moet hij special agent Aimee Milana in veiligheid brengen, achtervolgd door vijandige agenten en een dodelijke ex-seal. Tenzij ze een vernietigende aanslag voorkomen, zal de wereld worden verscheurd door een totale oorlog.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: Silent kill
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789460236198
Uitgever: Boekerij

Non-Fictie

De achtste man
De geheime missie Bravo Zero van de Engelse Special Air Service is een roemrucht verhaal vol heldenmoed en overlevingsdrang. Van de acht uiterst goed getrainde militairen wist er slechts één aan gevangenschap te ontkomen: Chris Ryan, de achtste man. Dit is zijn verhaal.

De mannen werden diep in vijandelijk gebied gedropt met een hoogst geheime sabotageopdracht. Na een fel vuurgevecht met de Irakezen viel de patrouille uiteen en stond Chris Ryan alleen in vijandelijk gebied tegenover een door haat gedreven tegenstander. Zijn ware avontuur moest nog beginnen.

De achtste man is het adembenemend spannende verhaal van een van de best getrainde soldaten ter wereld, die, verrast door ontberingen zoals de bitterkoude woestijnnacht en een tekort aan rantsoen, het moet opnemen tegen een meedogenloze vijand. Ryan heeft in deze ongelijke strijd maar één doel voor ogen: overleven.
The One That Got Away - 1996
Regisseur: Paul Greengrass
Cast: Paul McGann, Nick Brimble, David Morrissey, e.a.
Schrijver: Chris Ryan
Oorspronkelijke titel: The one that got away
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022586426
Ebook: 9789460237294
Uitgever: Boekerij