Boekenplank:
Kies

Boeken van James Salter

Meer over James Salter

Genre: Roman

Geboren: 1925 / Overleden: 2015

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Alle verhalen - Nvt
  • Alles wat is - All that is
  • De jagers - The hunters
  • Laatste nacht - Last night
  • Lichtjaren - Light years
  • Spel en tijdverdrijf - A sport and a pastime

Non-Fictie

  • De kunst van fictie - The art of fiction
  • Dwars door de dagen - Burning the days
  • Smakelijk leven - Life is meals

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlle verhalen

In Alle verhalen zijn de bundels Laatste nacht en Schemering en andere verhalen opgenomen.

Laatste nacht is een betoverende collectie verhalen over passie: vurige en bedaagde, verwoestende en verzoenende, verleidelijke en vernietigende.

Schemering werd bekroond met de PEN/Faulkner Award.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: Nvt
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789029084239
Uitgever: Meulenhoff
Alles wat is

Na de Tweede Wereldoorlog keert marinier Philip Bowman terug naar Amerika, waar hij al snel als redacteur aan de slag gaat. In die periode was de uitgeverswereld nog kleinschalig - een tijd van bijeenkomsten in chique appartementen en feestjes die steevast uit de hand liepen. Bowman dompelt zich onder in deze wereld van vluchtige intimiteiten en onverwachte veroveringen.

Maar er is één verovering die hij vergeefs najaagt: die van de liefde. Eén huwelijk mislukt, een ander vindt nooit plaats en hij raakt in de ban van een vrouw die hem verraadt. Plotseling bevindt Bowman zich op een pad dat hij nooit verwacht had in te slaan.

Alles wat is is geschreven in Salters kenmerkende poëtische stijl. Het is een meeslepend en verleidelijk liefdesverhaal over de passies en teleurstellingen die een man in zijn leven meemaakt.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: All that is
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023488156
Ebook: 9789023477525
Uitgever: De Bezige Bij
De jagers

Kapitein Cleve Connell arriveert in Korea met als enige doel 'ace' te worden, lid van het eliteclubje straaljagerpiloten dat minstens vijf Russische migs heeft neergeschoten. Terwijl zijn collega-vliegeniers succes na succes op het bord weten te schrijven, zelfs onder twijfelachtige omstandigheden, heeft Cleve geen enkel succes.

De andere piloten twijfelen aan zijn moed, Cleve zelf twijfelt over alles. En dan, op een ijskoude hoogte van 12000 meter, zal zijn geluk voor altijd veranderen.

In een ademloos relaas, vol moed en wanhoop, onbeschrijflijke schoonheid en snoeiharde rivaliteit, weet James Salter tot de kern te komen van oorlog en literatuur. De jagers is een essentieel en tijdloos meesterwerk.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: The hunters
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: 9789023455882
Ebook: 9789023456063
Uitgever: De Bezige Bij
Laatste nacht

De verhalenbundel Laatste nacht schetst op betoverende wijze de relaties tussen mannen en vrouwen op hun meest precaire momenten. In tien verhalen heeft Salter het over stukgelopen huwelijken, gemiste kansen, bedrog en de terugkeer van oude liefdes.

In het titelverhaal assisteert een vertaler, uit een gevoel van onvermijdelijkheid, bij de zelfmoord van zijn vrouw – en begaat een laatste verraad. Verder vertelt Salter het verhaal van een handelaar in antiquarische boeken. Deze is gedwongen de waarheid over zijn leven onder ogen te zien wanneer zijn ongeremde ex-vriendin onverwachts bij hem op bezoek komt. In een derde verhaal ontmoet een eenzame getrouwde vrouw tijdens een feestje een dronken dichter. Wanneer ze hem nadien gaat opzoeken, wordt ze onweerstaanbaar aangetrokken tot zijn dierlijke surrogaat: een reusachtige hond met geelbruine ogen.

Laatste nacht is een onvergetelijke symfonie elementen die herkenbaar zijn voor ieder van ons. Verlangens, herinneringen en verlies vloeien uit de pen van een schrijver wiens trefzekere stijl en emotionele inzicht hem tot een van de boeiendste stemmen van de hedendaagse literatuur maken.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: Last night
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789029077408
Uitgever: Meulenhoff
Lichtjaren

Het leven van het echtpaar Nedra en Viri bestaat uit luxueuze etentjes met hun benijdenswaardige vrienden, ingenieuze spelletjes met hun kinderen en tot in de puntjes georganiseerde dagen die ze doorbrengen met schaatsen of zonnen op het strand. Maar er zitten barstjes in het ogenschijnlijk perfecte oppervlak, tekortkomingen die onherroepelijk tot het verval van hun relatie zullen leiden.

Lichtjaren, dat in 1975 voor het eerst verscheen, is een moderne klassieker; een verleidelijke, geestige, tedere en tot de verbeelding sprekende roman over een generatie mensen die de grenzen van hun geluk ontdekken.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: Light years
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789023491019
Ebook: 9789023483892
Uitgever: De Bezige Bij


Spel en tijdverdrijf

De jaren zestig. Phillip Dean, gestopt met zijn studie aan Yale, reist door Frankrijk in een geleende auto. Als hij voor korte tijd verblijft in een plattelandsdorpje, begint hij een opwindende verhouding met de achttienjarige Franse Anne-Marie.

Na het verschijnen van Spel en tijdverdrijf werd James Salter gezien als een van de grote schrijvers van onze tijd. De roman is een erotische vertelling waarin Salter in zijn ongeëvenaarde proza op zoek gaat naar de grens tussen droom en werkelijkheid, tussen lichaam en ziel.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: A sport and a pastime
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789023494102
Ebook: 9789023494706
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieDe kunst van fictie

Na publicatie van zijn eerste roman in 1957 liet James Salter zijn veelbelovende militaire carrière schieten om fulltime schrijver te worden. Hij groeide uiteindelijk uit tot een van de grootste Amerikaanse romanciers.

De kunst van fictie biedt een fascinerende inkijk in een schrijversleven. Salter schrijft openhartig over de afwijzingsbrieven die hij van uitgevers ontving, over hoe hij niet één maar twee negatieve recensies in The New York Times kreeg voor hetzelfde boek, over de voordelen van 's morgens dan wel 's nachts schrijven en over geldzorgen die de kop opsteken tijdens lange middagen. Daarnaast deelt Salter zijn niet-aflatende bewondering voor auteurs en boeken die van grote invloed zijn geweest op zijn schrijverschap, waaronder het werk van Balzac, Flaubert, Babel, Céline en Faulkner.

Een vraag die Salter in dit boek stelt, is waarom iemand de pen ter hand neemt. Streeft een schrijver naar rijkdom of naar bewondering? Komt het schrijven voort uit geldingsdrang? Het antwoord dat hijzelf formuleert is simpel: een wereld waarin niets wordt opgeschreven, zal verdwijnen.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: The art of fiction
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789023440451
Ebook: 9789023441700
Uitgever: De Bezige Bij
Dwars door de dagen

In Dwars door de dagen beschrijft James Salter op fijnzinnige en lyrische wijze zijn leven, dat na een jeugd in Manhattan door twee hemelsbreed verschillende carrières bepaald is: die van gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht en die van schrijver.

Na zijn studie ging Salter het leger in; hij voerde meer dan honderd gevechtsvluchten uit tijdens de Koreaoorlog. Daarna werkte hij tien jaar in de filmindustrie, waar hij kennismaakte met een groot aantal sterren, onder wie acteurs en producenten als Robert Redford en Roman Polanski, en waar hij ook de auteurs ontmoette die hem later zouden beïnvloeden.

Dwars door de dagen is een onvergetelijke elegie van een schrijver die vertelt over zijn avonturen in de liefde, de oorlog en de literatuur.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: Burning the days
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789023491156
Ebook: 9789023492559
Uitgever: De Bezige Bij
Smakelijk leven

Hoe zit het nu precies met het verhaal van de sopraan Nelly Melba en het overheerlijke nagerecht peche melba? Wie zorgde ervoor dat de kleur van het koksuniform wit is? En wat is de achtergrondgeschiedenis van de Michelingids? Waar aten Samuel Beckett en Harold Pinter in Parijs om vier uur 's nachts Franse uiensoep? Wat nuttigden de gasten op de Titanic op de fatale nacht?

Smakelijk leven is geheel gewijd aan het genot van eten. Het boek is als een kalender in de dagen van het jaar ingedeeld en gevuld met culinaire wijsheden, recepten, geestige en verhelderende kookverhalen en saillante wetenswaardigheden. Het voert van de driekoningenkoek, voor 6 januari, tot aan het champagnediner op oudejaarsavond. Het boek is zowel praktisch als eigenzinnig en mag in geen enkele keuken ontbreken.

Met Smakelijk leven binnen handbereik kan elke gastheer of gastvrouw het hele jaar door niet alleen de tafel verrijken met een heerlijk maal, maar ook de gasten geweldige anekdotes voorschotelen. Het is een eerbetoon aan het leven en aan lekker eten en drinken, en aan de vreugde om dat samen met anderen te delen.

* Geschreven door James en Kay Salter-Eldredge.

Schrijver: James Salter
Oorspronkelijke titel: Life is meals
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029083928
Uitgever: Meulenhoff