Boekenplank:
Kies

Boeken van Lydie Salvayre

Meer over Lydie Salvayre

Genre: Roman

Geboren: 1948

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • De macht van de vliegen - La puissance des mouches
  • De spreker - La conférence de Cintegabelle
  • Het zwijgen van Savedra - Passage à l'ennemie
  • In gezelschap van spoken - La compagnie des spectres
  • Nobele zielen - Les belles âmes

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe macht van de vliegen
Een man heeft een moord gepleegd. In de gevangenis praat hij over zijn leven, zijn dromen. Een enkele stem, gericht aan onzichtbare luisteraars.

Hij werkte in een museum als gids. Daar leert hij de Gedachten van de Franse filosoof Blaise Pascal kennen en begint op zijn manier te filosoferen over de fundamenten van zijn bestaan. Pascal is zijn god en de Gedachten zijn bijbel.

Maar hij vertelt ook over het kind dat hij was, mishandeld en vernederd door een monsterlijke vader. Een vader die het leven van zijn familie tot een hel maakte. De angst, de woede en de haat worden ondraaglijk en op een dag draait hij door...
Schrijver: Lydie Salvayre
Oorspronkelijke titel: La puissance des mouches
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044502978
Uitgever: De Geus
De spreker
'We hebben het zojuist gehad over de lijfelijke aanwezigheid van de gesprekspartners, noodzakelijk voor elk praatje. Laten we ons nu concentreren op dat deel van het lichaam dat het verst naar achteren steekt en dat een grote, zo niet beslissende invloed heeft op de bewegingen van de tong. Ik bedoel het zitvlak.

Met de scherpzinnigheid die ons eigen is hebben we waargenomen dat, hoe beter het lichaam van een prater op zijn achterste rust, hoe hoger zijn denken reikt en hoe meer het wint aan vlugheid, vrolijkheid en vriendelijkheid, allemaal heel kostbaar voor de kunst van het converseren.'

Op scherpzinnige en humorvolle wijze neemt De spreker de conversatie onder de loep. Converseren is namelijk puur genieten. Jezelf dit genot ontzeggen is een grote fout.
Schrijver: Lydie Salvayre
Oorspronkelijke titel: La conférence de Cintegabelle
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789052267876
Uitgever: De Geus
Het zwijgen van Savedra
Inspecteur Arjona krijgt de opdracht om een groep jonge delinquenten te infiltreren. Hij houdt zijn superieuren regelmatig op de hoogte via geheime rapporten.

Twee zaken beïnvloeden echter zijn rapportages: het veelvuldige gebruik van hasj en de verwarrende aanwezigheid van de jonge Dulcinée Savedra. Door haar afschuwelijke jeugdervaringen hult dit meisje zich in permanent stilzwijgen en Arjona, die verliefd op haar wordt, wil deze muur doorbreken. De inspecteur raakt steeds meer in de ban van de groep en verliest al snel zijn greep op de situatie.
Schrijver: Lydie Salvayre
Oorspronkelijke titel: Passage à l'ennemie
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044506235
Uitgever: De Geus
In gezelschap van spoken
Omdat ze al zeven maanden achterlopen met het betalen van de huur, krijgen Rose en haar dochter Louisiane bezoek van de deurwaarder. Louisiane probeert de man naar de mond te praten, maar haar moeder wil hem zo snel mogelijk de deur uit hebben en gaat daarbij flink tekeer.

Haar vreemde gedrag heeft te maken met de moord op haar broer in 1943. Rose leeft nog grotendeels in dat verleden: ze verkeert voortdurend in gezelschap van spoken.

In verhalen waarin verleden en heden door elkaar lopen vertelt Rose in brokstukken haar leven.
Schrijver: Lydie Salvayre
Oorspronkelijke titel: La compagnie des spectres
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789052265537
Uitgever: De Geus
Nobele zielen
Een groepje welgestelde toeristen maakt een busreis door Europa. Ze willen wel eens wat anders dan de Taj Mahal of de piramides. Daarom reizen ze, vervuld van politiek correcte gevoelens, langs Europese achterstandsgebieden.

Maar geleidelijk stijgt de spanning in de touringcar en slaan hun nobele opvattingen om in irritatie en agressie, jegens elkaar maar ook jegens de zogenaamde kansarmen, die gewoon te beroerd zijn om zich omhoog te werken.

Tussen de buspassagiers is toevallig ook het meisje Olympia verzeild geraakt, met haar accent uit de Parijse voorstad en haar bij voorbaat kapotte toekomst. De reisleider wordt verliefd op haar, tot grote woede van Jason, haar bazige vriendje. Het geweld rukt op tot in de bus zelf.
Schrijver: Lydie Salvayre
Oorspronkelijke titel: Les belles âmes
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044500455
Uitgever: De Geus