Boekenplank:
Kies

Boeken van Emile Schrijver

Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures.

Meer over Emile Schrijver

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1962

Geboorteland: Nederland


Max Blitz

  1. De Hillel Codex
  2. De Firkovich-bende

gedetailleerd overzicht

Max BlitzDe Hillel Codex

Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament, maar na 1500 is hij nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge Amsterdams-joodse onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen.

Blitz’ onmogelijke zoektocht leidt via Bregenz, Londen, Milaan en Mantua uiteindelijk naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Hij lijkt al snel op het goede spoor, vooral omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?

De Hillel Codex is een razend spannende zoektocht, die de lezer meeneemt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt ook een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Schrijver: Emile Schrijver
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044649307
Ebook: 9789044649314
Uitgever: Prometheus
De Firkovich-bende

Max Blitz, een Amsterdamse onderzoeker van oude joodse boeken, wordt gevraagd de nalatenschap van de Londense verzamelaar Berl Kirschenbaum te beoordelen. Wanneer hij tussen de collectie Hebreeuwse boeken, die miljoenen waard zijn, vervalsingen ontdekt, staat hem een intrigerend avontuur te wachten. Hij belandt in een netwerk van kunstenaars, toraschrijvers en ultraorthodoxe handelaren die zich laten inspireren door Abraham Firkovich: een van de grootste boekenverzamelaars uit de negentiende eeuw, die niet terugdeinsde voor het vervalsen van boeken.

In zijn zoektocht moet Max opboksen tegen onder meer de onderzoeker Kasimir Schneller, die in een wereldwijd opgepikt artikel heeft verklaard dat het meest opzienbarende vervalste oude boek uit Kirschenbaums collectie wel degelijk authentiek zou zijn. Niet alleen moet Max nu de herkomst van de vervalste bronnen terugvinden, ook moet hij het ongelijk bewijzen van Schneller. Intussen wordt hij smoorverliefd op zijn assistente Eleanor, raakt hij gebrouilleerd met een oude liefde en wordt zijn familieleven overhoop gegooid. Gaat het Max in deze turbulente omstandigheden lukken zijn missies te volbrengen?

Schrijver: Emile Schrijver
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789044654721
Uitgever: Prometheus