Boekenplank:
Kies

Boeken van Tim Severin

Tim Severin was een Britse schrijver, historicus en ontdekkingsreiziger.

Meer over Tim Severin

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1940 / Overleden: 2020

Geboorteland: India


Viking

  1. Zoon van het Noorden - Odinn's child
  2. Wapenbroeders - Sworn brother
  3. Bericht voor de koning - King's man

Non-Fictie

  • Afrikaans avontuur - The African adventure
  • De Brendan expeditie - The Brendan voyage
  • Een speurtocht naar Moby Dick - In search of Moby Dick
  • In de ban van het Gulden Vlies - The Jason voyage
  • Indische zeiltocht - The Spice Islands voyage

gedetailleerd overzicht

VikingZoon van het Noorden
999, het laatste jaar van het eerste millennium, is het jaar van de geboorte van Thorgils Leifsson, zoon van Leif de Gelukkige en Thorgunna, een mysterieuze Ierse edelvrouw die gezegend is met helderziendheid. Thorgils, op jonge leeftijd is gescheiden van zijn ouders, wordt in IJsland en Groenland grootgebracht door verschillende mentoren die hem de oude gebruiken en gewoontes bijbrengen, en hem waarschuwen voor de invasie van de 'Witte Christus' in het land van de 'Oude Goden'.

Als hij nog een kind is, komt hij in Vinland terecht, de meest afgelegen buitenpost in het Westen, waar hij getuige is van een brute afslachting, die wordt geleid door zijn boosaardige tante, en waarbij een complete Viking-nederzetting uitgeroeid wordt. In IJsland raakt hij in een bloederige vete tussen rivaliserende families verwikkeld en in Ierland wordt hij tot krijgsgevangene gemaakt en verkocht als slaaf.

Thorgils, die een zwervend bestaan leidt, heeft dankzij zijn kwikzilverachtige sluwheid het vermogen om zich aan elke denkbare situatie aan te passen. Hij is een aanbidder van de god Odin en de turbulente gebeurtenissen in zijn leven brengen hem op het slagveld, waar hij ternauwernood aan de dood ontsnapt, levensbedreigend ziek wordt en schipbreuk lijdt...
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: Odinn's child
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789045207919
Ebook: 9789045205229
Uitgever: Karakter
Wapenbroeders
Londen, 1019, Er is een aantal maanden voorbijgegaan sinds Thorgils aan de greep van de Ierse Kerk is ontsnapt en zichzelf verwikkeld ziet in een grillige affaire met Aelfgifu, vrouw van Knoet de Grote, heerser over Engeland en een van de machtigste mannen in het rijk van de Vikingen. Er ontstaat een hartstochtelijke relatie tussen twee onwaarschijnlijke geliefden, die onvoorspelbare gevolgen met zich meebrengt.

Als Thorgils zich daardoor genoodzaakt ziet het rijk te ontvluchten, sluit hij zich aan bij Grettir, een bandiet die wordt gevreesd om zijn verhitte maar sluwe gedrag. De twee mannen worden reisgenoten en wapenbroeders, ze wijken geen moment van elkaars zijde wat hen tot in lengte van dagen aan elkaar zal binden.

Onderweg van het bevroren land van de Ski Runners, die in huiden handelen, langs de grote rivier die naar Miklagard leidt, de koningin der steden, zal Thorgils zijn vernuft moeten gebruiken om tussen de valsemunters, premiejagers en slavenhandelaren zien te overleven. In Constantinopel is hij uiteindelijk getuige van de ultieme wraak.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: Sworn brother
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789045206332
Ebook: 9789045206745
Uitgever: Karakter
Bericht voor de koning
1035, Constantinopel: Thorgils Leifsson is onder toezicht van Harald Sigurdsson toegetreden tot de Varangische Garde. Om zijn waarde te bewijzen wordt hij als lokaas gebruikt in een poging om Arabische piraten uit te schakelen die de Byzantijnse scheepsroutes in de Middellandse Zee terroriseren.

Wanneer Harald de troon van Noorwegen bestijgt, wordt Thorgils rol belangrijker en wordt hij op een geheime missie gestuurd naar hertog Willem van Normandië om een plan voor een dubbele aanval op Engeland te bezegelen. Op 19 september 1066, de dag dat Haralds 300 schepen tellende vloot uitvaart, waarschuwt een voorspellende droom Thorgils echter voor het feit dat hertog Willem zijn bondgenoten in de val lokt en hem op een nederlaag laat afstevenen.

Thorgils begint aan een race tegen de klok in een poging om Harald te waarschuwen voor wat hem boven het hoofd hangt. De vraag is of hij in staat zal zijn om het lot af te wenden en op die manier het erfgoed van zijn voorvaderen, de Vikingen, te redden.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: King's man
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789045207476
Ebook: 9789045207087
Uitgever: Karakter

Non-FictieAfrikaans avontuur
Afrikaans avontuur bestaat uit beschrijvingen van 400 jaar ontdekkingsreizen in Afrika.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: The African adventure
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789022839720
Uitgever: Unieboek
De Brendan expeditie
In De Brendan expeditie doet Tim Severin verslag van zijn spectaculaire tocht die hij in de voetsporen van St. Brandaan ondernam. Deze monnik en zeeman leefde in de zesde eeuw na Christus en maakte veel avontuurlijke reizen. Zo zou hij met een klein scheepje, een open huidboot, de Atlantische Oceaan zijn overgevaren en nog vóór de Noormannen en negenhonderd jaar voordat Columbus Amerika ontdekte voet op het Amerikaanse continent hebben gezet.

De zeiler en avonturier Tim Severin bouwde een replica van deze boot - bestaande uit onder andere negenenveertig ossenhuiden, drie kilometer aan leren riemen en liters gesmolten wolvet - en ging deze zelfde uitdaging aan. Wat volgde was een wonderbaarlijke reis van 4000 mijl, waarmee Severin aannemelijk heeft gemaakt dat de Ierse monniken veertien eeuwen geleden in leren boten naar Noord-Amerika zijn gezeild.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: The Brendan voyage
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789069743479
Uitgever: Arena
Een speurtocht naar Moby Dick
Al zijn leven lang is Tim Severin gefascineerd door de mythen die de mens in de loop der tijd heeft gecreëerd. Zijn interesse in de mythe van de witte walvis en de ondergang van allen die op hem jagen, het thema uit Melvilles beroemde 'Moby Dick' is voor Severin dan ook aanleiding voor een nieuwe zeiltocht.

Severin reist naar de Marquesas-eilanden in de Grote Oceaan, de plek waar eeuwenlang met harpoenen op walvissen werd gejaagd. Hij zwemt zelfs tussen de bultruggen en ervaart hoe indrukwekkend deze diersoort is.

Severin vervolgt zijn tocht naar de Filippijnen en Indonesië, waar de walvisjacht nog steeds een primitieve, bijna religieuze aangelegenheid is en beschrijft de spectaculaire manier waarop de vissers ook nu nog met gevaar voor eigen leven hun prooi vangen. Langzaam maar zeker komt Severin steeds dichterbij het mysterie van de wraaklustige witte walvis.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: In search of Moby Dick
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789069743615
Uitgever: Arena
In de ban van het Gulden Vlies
Mannen gebouwd als locomotieven, zonder een greintje vet aan het lijf en met spieren als kabeltouwen. Dat waren de Argonauten, die vorig jaar het spoor van de mythische held Jason volgden op zoek naar het Gulden Vlies.

Hun kapitein, de Ier Tim Severin, had het prehistorische schip de Argo exact laten nabouwen. Door de gevaarlijke Bosporus en de Zwarte Zee, voerde hij zijn bemanning tot diep in Rusland. Het gevecht tegen stromingen en stormen, vermoeidheid en verwondingen duurde maanden, maar aan het eind wachtte Tim en zijn mannen een ware openbaring. In Georgië vonden zij de legendarische schapenvacht; de mythe van Jason was werkelijkheid.

In In de ban van het Gulden Vlies doet Tim Severin verslag van zijn belevenissen aan boord van de Argo. Het is een onweerstaanbaar boek, dat zowel de wetenschapper als de leek heel veel informatie en leesplezier zal verschaffen.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: The Jason voyage
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789021837369
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Indische zeiltocht
Halverwege de vorige eeuw voer Alfed Russel Wallace uit om in de Oost-Indische archipel onderzoek te gaan verrichten naar natuurlijke selectie. Zijn baanbrekende theorieën werden echter overschaduwd door die van Charles Darwin, die zijn evolutietheorie net iets eerder naar buiten bracht.

Nu, ruim een eeuw later, beschrijft Tim Severin hoe hij in een exacte replica van het oude inheemse schip de grote Victoriaanse wetenschapper achterna vaart, op zoek naar de sporen van zijn heldhaftige waagstukken.

Indische zeiltocht brengt biogeografie, ecologie, geschiedenis en vooral zee-avontuur samen in één boek en de beschrijvingen van de eilanden die Severin aandoet zijn meeslepend en informatief.
Schrijver: Tim Severin
Oorspronkelijke titel: The Spice Islands voyage
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789069742922
Uitgever: Arena