Boekenplank:
Kies

Boeken van Zeruya Shalev

Zeruya Shalev is afgestudeerd in Bijbelwetenschappen en werkt als literair editor voor een uitgeverij. Shalev is één van de meest gelezen schrijvers van Israël.

Meer over Zeruya Shalev

Genre: Roman

Geboren: 1959

Geboorteland: Israël


Overzicht

  • De tweede familie - Mischpacha me'ucheret
  • Het hart van de familie - Sche'arit Hachajim
  • Liefdesleven - Chayeh ahava
  • Lot - Goral
  • Man en vrouw - Baʿal wě-ʾīšā
  • Pijn - Ke'ev

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe tweede familie

En dan is het afgelopen. De liefde is mislukt. Van de ene op de andere dag vraagt Ella haar man de woning te verlaten - voorgoed. Zij blijft achter met hun gemeenschappelijk kind. Dan komen de vragen en de twijfels: is het mogelijk opnieuw te beginnen?

Ella ziet zich geconfronteerd met de angst voor grote eenzaamheid, met neerslachtigheid en met het vreselijke gevoel dat ze haar kind vaderloos heeft gemaakt.

Een nieuwe liefde - met kinderen uit zijn eigen mislukte huwelijk, leidt tot een nieuw, samengesteld gezin. Een hoogst gecompliceerde constructie met veel verwachtingen. Het vraagt heel wat acrobatische toeren om dat fragile bouwwerk intact te houden.

De tweede familie is een hartverscheurende roman over een dappere vrouw die haar lot in eigen hand neemt en zich moet verzoenen met de onzekerheden die een onvermijdelijk afscheid met zich meedraagt. Uiteindelijk telt alleen de liefde.

Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Mischpacha me'ucheret
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789059360600
Uitgever: Cossee
Het hart van de familie

Dina Horowitz heeft haar carrière opgegeven voor haar dochter. Wanneer die haar steeds minder nodig heeft, verrast Dina haar familie met de mededeling dat ze een kind wil adopteren. Nog één keer opnieuw beginnen, om goed te maken wat er mis is gegaan met dit leven in dit land.

Maar de tegenstrijdige krachten die de familie bij elkaar houden, de verlangens en de teleurstellingen, dreigen datgene te verwoesten wat Dina nu juist wil redden: haar gezin.


Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Sche'arit Hachajim
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789059363687
Uitgever: Cossee
Liefdesleven

In Liefdesleven beschrijft Zeruya Shalev op aangrijpende wijze de heftige relatie tussen Ja'ara, een jonge vrouw, met Ariëh, de beste vriend van haar vader. Hoewel ze getrouwd is - met haar wat saaie echtgenoot Jonathan - voelt Ja'ara zich onweerstaanbaar aangetrokken tot de dierlijke en charmante Ariëh, met wie ze een zowel meeslepende als vernederende seksuele relatie opbouwt. Wanneer zij er in het verloop van de roman achter komt dat haar moeder ooit eveneens een relatie met Ariëh heeft gehad, komt ze tot schokkende inzichten.

Liefdesleven zorgde in Israël bij verschijning voor veel commotie. Niet alleen het thema - de verslavende liefde van een jonge vrouw voor een oudere man - maar vooral de ondubbelzinnige wijze waarop Shalev hun seksleven in kaart brengt, is op z'n zachtst gezegd weinig voorkomend in de Israëlische literatuur.

Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Chayeh ahava
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789050000857
Uitgever: Vassallucci
Lot

Een ontmoeting tussen twee vrouwen gooit hun leven op onverwachte wijze overhoop en ontketent een oncontroleerbare stroom van dramatische gebeurtenissen...

Atara is voor de tweede keer getrouwd, met haar grote liefde, maar de laatste tijd voelt ze een steeds grotere afstand tot Alex. Ze maakt zich ook zorgen om hun zoon, een officier in het Israëlische leger die na zijn laatste missie nauwelijks het huis verlaat.

Misschien om haar familie beter te begrijpen, of misschien om aan hen te ontsnappen, gaat Atara op zoek naar Rachel, de eerste vrouw van haar vader, het grote taboe van Atara’s jeugd. Rachel vocht naast haar vader in de ondergrondse beweging die streed voor de onafhankelijkheid van Israël. De idealistische Rachel lijkt het verleden te belichamen - ze is inmiddels een weduwe die verlangt naar de vurigheid van vervlogen dagen en die ongerust kijkt naar het land waar ze voor gevochten heeft en de nalatenschap die ze achterlaat.

Maar naarmate er steeds meer van het verleden wordt onthuld, werpt het een grotere schaduw op het heden en de toekomst en confronteert het alle personages met vragen over het lot, controle, verantwoordelijkheid, geloof, teleurstelling en liefde.

Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Goral
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789029094948
Ebook: 9789402318173
Uitgever: Meulenhoff
Man en vrouw

Een heel gewoon gezin, Vader, moeder, kind. Een heel normale scène die zich overal ter wereld zou kunnen afspelen: de wekker gaat, het kind moet naar school.

Maar in de roman van Zeruya Shalev wordt het de ouverture van een van de subtielste en onvoorspelbaarste huwelijksverhalen in de moderne literatuur.

Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Baʿal wě-ʾīšā
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789059360242
Uitgever: Cossee


Pijn

Tien jaar geleden raakte Iris zwaargewond bij een terreuraanslag in een bus. Nu heeft ze haar oude leven weer opgepakt en is ze werkzaam als directrice van een school. Haar man draagt haar op handen en de kinderen zijn het huis uit - maar de pijn is gebleven.

Zeruya Shalev slaagt er wederom in om op ongekende wijze over de kracht van een oplaaiende passie, over erotiek en zelfbedrog te vertellen. Zelf overleefde Shalev net zo'n terreuraanslag als ze in deze roman beschrijft. Pijn is zonder twijfel haar meest persoonlijke boek, en een emotionele reis tot het uiterste, die tot de laatste pagina boeit en betovert.

Schrijver: Zeruya Shalev
Oorspronkelijke titel: Ke'ev
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789059366442
Ebook: 9789059366459
Uitgever: Cossee