Boekenplank:
Kies

Boeken van Lionel Shriver

Lionel Shriver is journaliste en schrijfster.

Meer over Lionel Shriver

Genre: Roman

Geboren: 1957

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Bezit - Property
 • Big brother - Big brother
 • Dat was het dan - So much for that
 • De Mandibles - The Mandibles
 • De nieuwe republiek - The new republic
 • De weg van de meeste weerstand - The motion of the body through space
 • De wereld na zijn verjaardag - The post-birthday world
 • Tot de dood ons scheidt - Should we stay or should we go
 • Waanzin - Mania
 • We moeten het even over Kevin hebben - We need to talk about Kevin

Non-Fictie

 • Tegendraads - Abominations

Dubbel uitgegeven titels

 • Waar is het fout gegaan - zie We moeten het even over Kevin hebben
Non-Fictie
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBezit

Een vrouw maakt een zeer persoonlijk huwelijkscadeau voor haar beste vriend - om vervolgens te ontdekken dat diens jaloerse verloofde haar uit hun leven wil bannen. Een man van middelbare leeftijd die onder het juk van zijn vader leeft, komt erachter dat de veiligheidscontrole op het vliegveld niet de beste plek is om eindelijk eens op je strepen te gaan staan. De ooit hartstochtelijke relatie van een artistiek stel uit Brooklyn wordt verwoest door hun aankoop van een bouwvallig huis.

Worden eigendomsverhoudingen de grote politieke en maatschappelijke kwestie van de eenentwintigste eeuw? Bestsellerauteur Shrivers track record als haarscherpe, visionaire schrijver doet vermoeden van wel.

* Bezit bevat twee novelles en tien korte verhalen.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: Property
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025453039
Ebook: 9789025453046
Uitgever: Atlas Contact
Big brother

Wanneer Pandora haar oudere broer Edison op het vliegveld in Iowa ophaalt, herkent ze hem letterlijk niet. De ooit slanke, hippe New Yorkse jazzpianist is talloze kilo's aangekomen. Wat is er gebeurd?

Al snel zorgen Edisons walgelijke gewoonten, zijn misselijkmakende eetpatroon en betweterige monologen ervoor dat Pandora en haar aan fitness verslaafde echtgenoot Fletcher bijna krankzinnig worden. Nadat Edison al veel langer bij hen heeft vertoefd dan wenselijk, stelt Fletcher zijn vrouw een ultimatum: hij eruit of ik eruit.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: Big brother
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025444440
Ebook: 9789025441531
Uitgever: Atlas Contact
Dat was het dan

New Yorker Shep Knacker heeft lang gespaard voor 'Het Tweede Leven' dat hij hoopt te vinden op een tropisch eiland voor de kust van Tanzania. Zijn vrouw Glynis verzint steeds een nieuwe reden om niet te hoeven verhuizen. Dan neemt Shep de beslissing: hij vertrekt, desnoods zonder haar, naar Tanzania.

Maar wanneer Glynis thuiskomt met de boodschap dat ze kanker heeft en dat ze de kosten van de behandeling slechts gedeeltelijk vergoed krijgt van de ziektekostenverzekering, staat Shep voor de keuze: zal hij zijn appeltje voor de dorst aanspreken, of laat hij haar aan haar lot over en kiest hij zichzelf?

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: So much for that
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025435356
Uitgever: Atlas Contact
De Mandibles

Het geld is nu écht op...

We schrijven 2029. In een speciale tv-uitzending deelt de Amerikaanse president zijn staatsburgers mee wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden: het land kan zijn torenhoge schulden niet meer afbetalen. De tikkende tijdbom is afgegaan, de almachtige dollar is niets meer waard.

Dit nieuws is in eerste instantie een ver-van-mijn-bedshow voor Florence Mandible, die met haar vriend en dertienjarige zoon in Brooklyn woont. In korte tijd echter zet de nationale financiële crisis zich onverbiddelijk om in een persoonlijke. Grootvaders fortuin, waarop Florence, haar ouders en haar broers en zussen al jaren zinspelen, gaat in rook op. Er is geen tijd voor teleurstelling: Florence moet zorgen dat zij, en met haar de hele familie, deze grootste financiële crisis aller tijden overleeft.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: The Mandibles
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025447380
Ebook: 9789025447397
Uitgever: Atlas Contact
De nieuwe republiek

Edgar Kellogg is een ontevreden advocaat in New York. Wanneer de kans zich voordoet om journalist te worden, gaat hij voor het avontuur. Hij krijgt de opdracht om in Portugal verslag te doen van een opbloeiende terroristische organisatie. En daar ziet hij in Barrington Saddler, de verdwenen verslaggever die hij moest vervangen, precies het mythische personage dat hij graag zou willen zijn.

Maar niet alles is zoals het lijkt. De terroristen die zich 'dappere soldaten van Barba' noemen, hebben de rest van de wereld geprobeerd op te blazen in de strijd voor de afhankelijkheid van hun provincie, maar dat is zo'n achterlijk en onaantrekkelijk gebied dat je er niet eens zou willen wonen. En waarom zijn de aanslagen plotseling gestopt na het verdwijnen van Barrington?

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: The new republic
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789020413632
Ebook: 9789025440770
Uitgever: Atlas Contact


De weg van de meeste weerstand

Serenata Terpsichore, net zestig geworden, heeft in haar leven vele kilometers hardgelopen en gezwommen en talloze buikspieroefeningen gedaan om haar lichaam in conditie te houden. Maar nu zit deze ‘fitgirl’ avant la lettre plotseling thuis met versleten knieën.

Ze verwacht steun te vinden bij haar onlangs gepensioneerde echtgenoot Remington, maar die wrijft onbedoeld zout in de wonde door zelf, voor het eerst in zijn zittende leven, aan duursport te gaan doen. Eerst loopt hij een marathon en daarna heeft hij zijn zinnen gezet op een extreme triatlon.

Terwijl Remingtons nieuwe obsessie gevaarlijke vormen aanneemt, blijft Serenata letterlijk en figuurlijk achter met haar kapotte knieën, zorgen om haar man en tegelijkertijd een diepe, knagende afgunst.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: The motion of the body through space
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789025458997
Ebook: 9789025459000
Uitgever: Atlas Contact
De wereld na zijn verjaardag

Kan één kus je leven veranderen? Wat kan er gebeuren als je je laat gaan in een onverwacht en overweldigend verlangen? En wat als je het niet doet?

Ieder jaar gaan Irena en haar vriend Lawrence op de verjaardag van Ramsey Acton, de levenslustige en charmante professionele snookerspeler, met hem uit eten. Maar dit jaar is hij net gescheiden van zijn vrouw, en moet Lawrence, een slimme en hardwerkende onderzoeker bij een politieke denktank, voor zijn werk op reis, zodat Irena en Ramsey het met z'n tweeën vieren.

Het etentje, dat vertrouwd begint, ontaardt al snel in een hevig geflirt en Irena voelt een sterke aandrang haar lippen op die van Ramsey te drukken. Hier breekt Shriver het verhaal in tweeën: het ene verhaal laat zien wat er gebeurt als Irena bij haar vriend blijft en het andere als ze zich inlaat met Ramsey. Shriver creëert twee fascinerende parallelle werelden en onderzoekt de gevolgen, groot en klein, van de keuzes die we maken.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: The post-birthday world
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789025424114
Uitgever: Atlas Contact
Tot de dood ons scheidt

Echtgenoten Kay en Cyril, allebei gezonde, vitale vijftigers, sluiten een verbond met elkaar. Onlangs is Kays vader na tien jaar tergend langzame aftakeling (eindelijk) aan alzheimer overleden - en zo’n hulpeloos einde willen ze zichzelf, elkaar en hun eigen kinderen besparen.

Over dertig jaar, op de avond van Kays tachtigste verjaardag in maart 2020, zullen ze samen zelfmoord plegen. Cyril is werkzaam als arts bij de NHS en schaft de benodigde pilletjes alvast aan, en ze gaan door met hun drukke, leuke levens in de geruststellende wetenschap dat zij het einde ervan netjes hebben geregeld.

Naarmate hun gezamenlijke deadline nadert, begint er echter iets te knagen. In een reeks uiterst vindingrijke, alternatieve scenario’s, allemaal met een onverwachte twist, schetst Shriver allerlei mogelijke, onverwachte gevolgen van het zelfmoordpact van Cyril en Kay.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: Should we stay or should we go
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025471378
Uitgever: Atlas Contact
Waanzin

Pearson Converse, docent Engels aan een universiteit, is allergisch voor dogma. Ze kan de aantasting van haar gezag in de les nauwelijks verdragen, laat staan het feit dat het hele land naar de verdoemenis gaat. Een bijkomend probleem: Pearson is beslist niet op haar mondje gevallen. Met alle gevolgen van dien.

In Waanzin richt Shriver zich op de doorgeschoten cultuuroorlogen. In haar alternatieve, maar verontrustend realistische Amerika mag er niet meer worden gerept over verschillen in menselijke intelligentie, op straffe van cancelling - of erger. Toetsen, cijfers, beroepskwalificaties doen er niet meer toe. Studenten kunnen achteroverleunen, want ze zijn automatisch verzekerd van een diploma.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: Mania
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789025475680
Uitgever: Atlas Contact
We moeten het even over Kevin hebben

Die ene donderdag, waarop haar zoon een aantal medescholieren vermoordt, kan nooit meer worden teruggedraaid. Is het de schuld van de moeder, doordat ze nooit echt van haar zoon gehouden heeft? Is het de schuld van de vader, die zijn zoon nooit wilde zien zoals hij werkelijk was?

In brieven aan haar man - die afwisselend wanhopig en dan weer berustend, maar altijd pijnlijk eerlijk zijn - probeert Eva Khatchadourian erachter te komen of zij aansprakelijk is voor die ene donderdag. Wanneer ging het fout?

We moeten het even over Kevin hebben is de aangrijpende zoektocht van een moeder naar het antwoord op de vraag of het karakter van je kind is aangeboren of aangeleerd.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

We Need to Talk About Kevin - 2011
Regisseur: Lynne Ramsay
Cast: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller, e.a.
Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: We need to talk about Kevin
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789025471590
Ebook: 9789025439958
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieTegendraads

Lionel Shriver is een van de scherpste geesten van onze tijd. Een schrijver die gekoesterde platitudes en eenduidige denkwijzen fileert, in zowel haar romans als haar non-fictie. Deze bundel is samengesteld uit de vele columns, essays en opiniestukken die Shriver schreef voor gerenommeerde Engelse en Amerikaanse media. Maar ook uit toespraken zoals haar inmiddels beruchte voordracht op het literatuurfestival van Brisbane in 2016, en uit enkele ongepubliceerde stukken.

Tegendraads onthult Shriver op haar meest iconoclastische, snijdende én persoonlijke, en toont haar pikante meningen over een breed scala aan onderwerpen: religie, taal, literatuur, Brexit, het schrijverschap, ziekte, de dood, en last but not least: het belastingstelsel. Elk stuk in Tegendraads weerspiegelt standpunten of gevoelens die 'de hel en verdoemenis op mijn hoofd hebben gebracht', zoals ze opgewekt uitlegt, en die haar meer dan eens met 'cancelen' hebben bedreigd, lang voordat het begrip in zwang was.

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: Abominations
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789025473440
Uitgever: Atlas Contact

Dubbel uitgegeven titelsWaar is het fout gegaan

Zie voor de beschrijving van dit boek: We moeten het even over Kevin hebben

Schrijver: Lionel Shriver
Oorspronkelijke titel: zie We moeten het even over Kevin hebben
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022991909
Uitgever: Bruna