Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Antonio Skármeta

Boeken van Antonio Skármeta

Meer over Antonio Skármeta

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Chili


Overzicht

  • De bruiloft van de dichter - La boda del poeta
  • De dans van Victoria - El baile de la Victoria
  • De opstand - La Insurrección
  • De postbode - Ardiente paciencia
  • Ik droomde van brandende sneeuw - Sone que la nieve ardia

Dubbel uitgegeven titels

  • Brandend geduld - zie De postbode
  • De postbode van Neruda - zie De postbode

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bruiloft van de dichter
Gema, 1914. Sinds de Oostenrijks-Hongaarse overheersing is de wijnbouw op het eiland in de Adriatische Zee kwijnend en leiden de bewoners een armoedig bestaan. Een rijke uitgeweken Oostenrijker, Hieronymus Franck - 'de dichter' - dingt naar de hand van de plaatselijke schone, Alia Elmar.

En terwijl de voorbereidingen van het huwelijksfeest in volle gang zijn, rukt een Oostenrijkse troepenmacht op naar het eiland. De Eerste Wereldoorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Skármeta verweeft de onderwerpen die hem na aan het hart liggen - poëzie, ontheemding en folklore - op sublieme wijze in dit boek. De magisch-realistische sfeer doet onvermijdelijk denken aan het werk van Garcia Marquez. Maar Skármeta heeft een geheel eigen stijl, waarin zijn soms absurde humor goed tot zijn recht komt en tegelijkertijd voorkomt dat dramatische passages sentimenteel worden. Hij schrijft met compassie, weemoed en humor.
Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: La boda del poeta
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044600353
Uitgever: Prometheus
De dans van Victoria
Angel, die op jonge leeftijd werd gearresteerd wegens het stelen van een paard, en de beroemde meesterdief Vergara komen uit de gevangenis. Dan ontmoet Angel Victoria. Haar leven is een puinhoop. Ze wil graag danseres worden, maar kan de lessen niet betalen.

Om haar te helpen bedenkt Angel een plan om samen met Vergara De Grote Slag te slaan. Die ziet er aanvankelijk niks in, maar gaat ten slotte overstag. Als de onderneming slaagt en Victoria en Vergara alvast vluchten met het geld, blijft Angel achter om nog even iets te regelen. Maar dan doemt er iemand op uit het verleden...
Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: El baile de la Victoria
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044507706
Uitgever: De Geus
De opstand
De opstand speelt in Nicaragua ten tijde van de volksopstand die een einde maakte aan de veertigjarige Somoza-dictatuur. In een caleidoscopisch beeld toont Antonio Skármeta de betrokkenheid bij de strijd van de 'gewone mensen' uit de stad Léon: postbode, kapper, brandweerman en ook 'de oudste vrouw van Léon'.

Allen, de één wat overtuigender dan de ander, dragen zij hun steentje bij aan de strijd, met een vindingrijkheid die soms komische vormen aanneemt. Naast eensgezindheid is er ook conflict: juist uit hun kringen worden de leden van Somoza's Nationale Garde gerekruteerd.

Binnen één gezin, met een werkloze vader, heeft de zoon uit financiële overwegingen dienst bij de Nationale Garde genomen, terwijl zijn zuster aan de kant van het volksverzet staat en haar vriend met het Sandinistische Bevrijdingsfront in de bergen vecht. Ook dit gezin wordt zwaar getroffen gedurende de strijd. Wanneer die uiteindelijk tot de volksoverwinning leidt, op 19 juli 1979, wordt echter geen enkel offer als zinloos ervaren.
Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: La Insurrección
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789060124918
Uitgever: Van Gennep
De postbode
Mario Jiménez, een jonge visser, besluit van beroep te veranderen en wordt postbode van Isla Negra, een eilandje waar de enige persoon die ooit post stuurt en ontvangt de dichter Pablo Neruda is. Jiménez bewondert Neruda en hoopt in stilte dat de dichter op een dag een boek aan hem zal opdragen, of in ieder geval iets meer zal ondernemen dan het dagelijkse praatje en het geven van de fooi.

Uiteindelijk gaat zijn wens in vervulling: tussen de twee mannen ontwikkelt zich een wonderlijke vriendschap. Met de gedichten van Neruda probeert Mario het meisje waar hij smoorverliefd op is, te verleiden. Maar de politieke situatie in Chili zorgt voor een dramatische ontknoping.

Met dit originele en ontroerende verhaal schetst Antonio Skármeta een bijzonder portret van de woelige jaren zeventig in Chili en brengt hij de figuur van Pablo Neruda tot leven. Bovenal is het boek echter een ode aan de kracht van de poëzie.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Il postino - 1994
Regisseur: Michael Radford
Cast: Massimo Troisi, Philippe Noiret, Maria Grazia Cucinotta, e.a.
Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: Ardiente paciencia
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789057135552
Uitgever: Ooievaar
Ik droomde van brandende sneeuw
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: Sone que la nieve ardia
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789060123713
Uitgever: Van Gennep

Dubbel uitgegeven titelsBrandend geduld

Zie voor de beschrijving van dit boek: De postbode.

Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: zie De postbode
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789060127551
Uitgever: Van Gennep
De postbode van Neruda

Zie voor de beschrijving van dit boek: De postbode.

Schrijver: Antonio Skármeta
Oorspronkelijke titel: zie De postbode
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789044508116
Uitgever: De Geus