Boekenplank:
Kies

Boeken van Leila Slimani

Leïla Slimani is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Een zachte hand. Slimani woont met haar gezin in Parijs, Frankrijk.

Meer over Leila Slimani

Genre: Roman

Geboren: 1981

Geboorteland: Marokko


Overzicht

  • De duivel zit in de details - Le diable est dans les détails
  • Een zachte hand - Chanson douce
  • In de tuin van het beest - Dans le jardin de l'ogre

Het Land van de Anderen / Le Pays des Autres

  1. Mathilde - Le pays des autres
  2. Kijk ons dansen - Regardez-nous danser

Non-Fictie

  • Seks en leugens - Sexe et mensonges

Dubbel uitgegeven titels

  • De perfecte oppas - zie Een zachte hand
Het Land van de Anderen / Le Pays des Autres
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

Overzicht



De duivel zit in de details

Leïla Slimani is een van de meest spraakmakende auteurs van dit moment. Zij won de Prix Goncourt en is actief voorvechter van vrouwenrechten.

In deze essaybundel spreekt Leïla Slimani zich duidelijk uit tegen moslimterrorisme. Het boek bevat zes pareltjes van essays en verhalen, allemaal indrukwekkend sterk, dankzij haar vlotte pen en scherpe blik. Of het nu gaat om korte verhalen à la Tsjechov, De duivel zit in de details, of om geëngageerde teksten zoals Fundamentalisten, ik haat jullie - urgenter dan ooit.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Le diable est dans les détails
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789046823231
Ebook: 9789046823248
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Een zachte hand

Myriam is moeder van twee kinderen en wil haar baan als advocaat hervatten. Ondanks de bezwaren van haar man gaat ze op zoek naar een nanny. Na een intensieve zoektocht vinden ze in Louise de perfecte oppas, die al snel de harten van de kinderen verovert en een vaste plek inneemt in het gezin.

Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat.

Een zachte hand is een eigentijds, sociaal drama, met haarscherpe psychologische portretten en een huiveringwekkend plot.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Chanson douce
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789046822197
Ebook: 9789046822203
Uitgever: Nieuw Amsterdam
In de tuin van het beest

Adèle is journalist, getrouwd met een lieve man en moeder van een peuter. Maar Adèle is ook wanhopig verslaafd aan seks. Seks om een onbestemd verlangen te sussen, om te ontsnappen aan de banaliteit van het bestaan. Ze spreekt voortdurend af met vreemde mannen op anonieme plekken. Ze leidt een dubbelleven, inclusief geheim telefoonnummer en e-mailaccount.

Wanneer haar man dit ontdekt, verhuist het gezin naar het platteland, weg van de verlokkingen van de grote stad. Kan Adèle de verleiding weerstaan, wanneer ze alleen teruggaat naar Parijs voor de begrafenis van haar vader?

In nietsverhullend taalgebruik schetst Leïla Slimani de intense begeerte van een vrouwelijk lichaam en laat ze je de destructie van een verslaving keihard voelen.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Dans le jardin de l'ogre
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789046823217
Ebook: 9789046823224
Uitgever: Nieuw Amsterdam

Het Land van de Anderen / Le Pays des Autres



Mathilde

Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Het verhaal is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

1946. De jonge, Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. De liefde wordt constant op de proef gesteld maar houdt stand en ze krijgen een dochter, Aïcha, en een zoon, Selim. Mathilde vecht tegen de armoede en het heersende patriarchaat, soms met succes. Zo ontwikkelt ze zich tot dokter voor de plattelandsbevolking.

Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Le pays des autres
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789046827000
Ebook: 9789046827017
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Kijk ons dansen

Kijk ons dansen is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis en gaat over haar moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

Marokko, 1968: Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf. Hij en zijn vrouw Mathilde behoren nu tot een nieuwe bourgeoisie. Ze leggen zelfs een zwembad aan, om deze nieuwe status kracht bij te zetten.

Maar hun zoon Selim heeft helemaal geen zin om de boerderij over te nemen en vlucht naar het hippieparadijs Essouira. Dochter Aïsha wordt gynaecologe en trouwt met een idealistische economiestudent. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime...

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Regardez-nous danser
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789046829776
Ebook: 9789046829783
Uitgever: Nieuw Amsterdam

Non-Fictie



Seks en leugens

Na de publicatie van haar controversiële debuutroman In de tuin van het beest ontving de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani veel reacties van Islamitische vrouwen. Ze besloot naar Marokko te gaan om met vrouwen in verschillende steden en dorpen te praten over seksualiteit. Over hoe het is binnen een cultuur te leven waar je als vrouw of maagd of vrouw-van bent. Buiten het huwelijk mag niets, maar stiekem gebeurt er van alles. Er wordt veel geld verdiend in de prostitutie en met het herstellen van maagdenvliezen. Pornografie is populair maar de seksualiteit van vrouwen wordt ontkend en homoseksualiteit is een zonde.

Dit boek laat zien hoe verscheurd een samenleving is waar seks tot leugen wordt gemaakt.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: Sexe et mensonges
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789046823460
Ebook: 9789046823477
Uitgever: Nieuw Amsterdam

Dubbel uitgegeven titels



De perfecte oppas

Zie voor de beschrijving van dit boek: Een zachte hand.

Schrijver: Leila Slimani
Oorspronkelijke titel: zie Een zachte hand
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789046825914
Ebook: 9789046825976
Uitgever: Nieuw Amsterdam