Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Alexander McCall Smith

Boeken van Alexander McCall Smith

Meer over Alexander McCall Smith

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1948

Geboorteland: Zimbabwe

Website: Alexander McCall Smith


Overzicht

 • De droomgod - Dream Angus
 • De Filosofieclub van Isabel Dalhousie - The Sunday Pilosophy Club

Het Beste Dames Detectivebureau / The No. 1 Ladies' Detective Agency

 1. Het geheim van de krokodil - The No. 1 ladies' detective agency
 2. Tranen van de giraffe - Tears of the giraffe
 3. Goede zeden voor mooie meisjes - Morality for beautiful girls
 4. De Kalahari avondschool - The Kalahari typing school for men
 5. Het volle leven - The full cupboard of life
 6. Het raadsel van de pompoen - In the company of cheerful ladies
 7. Het geluk van blauwe schoenen - Blue shoes and happiness
 8. De goede echtgenoot van de Zebra Drive - The good husband of Zebra Drive
 9. Het wonder van Speedy Motors - The miracle at Speedy Motors
 10. Theetijd voor stevige dames - Tea time for the traditionally built
 11. Op safari - The Double Comfort Safari Club

Jeugdboeken

 • Het grote boek van Akimbo in Afrika - Akimbo and the elephants
 • Het grote boek van Hanneke Bloem en haar vijf fantastische tantes - The five lost aunts of Harriet Bean

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe droomgod
Angus is de Keltische god van de dromen. Soms is hij 's nachts te zien, galopperend over de heuvels, een zak dromen in zijn hand. Slechts één blik op hem en je wordt verliefd, want hij is ook de god van de liefde, de jeugd en de schoonheid. De goddelijke Angus wordt door iedereen aanbeden, maar is gedoemd enkel de prachtige Caér lief te hebben, de maagdelijke zwaan uit zijn eigen dromen. In het hedendaagse Schotland ontmoet de lezer de psychotherapeut Angus. Hij helpt mensen hun dromen te begrijpen, maar kan zijn eigen ware aard niet doorgronden. Kunnen hij en de mythische Angus één en dezelfde persoon zijn? Alexander McCall Smith verbindt in De droomgod de mythe van de Keltische Angus met zijn hedendaagse evenbeeld en weet droom en realiteit te combineren in een schitterende moderne vertelling.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Dream Angus
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-234-2719-3
Uitgever: De Bezige Bij
De Filosofieclub van Isabel Dalhousie
In het concertgebouw van Edenburgh valt een man van het hoogste balkon. Hij overlijdt ter plekke. Isabel Dalhousie heeft het toevallig zien gebeuren. Iedereen zegt dat ze zich er niet mee moet bemoeien, maar ze wil achterhalen wat er is gebeurd. Zien is verantwoordelijk zijn, of niet? Algauw bevindt ze zich in een moreel lybarint waaruit zelfs Immanuel Kant geen uitweg zou hebben gevonden.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The Sunday Pilosophy Club
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-245-5003-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Het Beste Dames Detectivebureau / The No. 1 Ladies' Detective AgencyHet geheim van de krokodil
Met de erfenis van haar vader maakt Precious - Mma - Ramotswe een droom waar: een eigen bedrijf beginnen. Ze opent het eerste en enige detectivebureau in Botswana onder vrouwelijk beheer. Mma Ramotswe is kien, hartelijk en wil niets liever dan mensen helpen met de problemen in hun leven. Ze wordt ingehuurd om een echtgenoot op te sporen, een bedrieger te ontmaskeren en een rebelse dochter te volgen. Maar de zaak die haar echt aan het hart gaat, is de verdwijning van een elfjarige jongen. Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De erfenis van vader Ramotswe.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The No. 1 ladies' detective agency
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-245-5212-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Tranen van de giraffe
Mma Ramotswe gaat op zoek naar een jonge man die jaren geleden op de Afrikaanse vlakten verdween. Ondertussen verlooft ze zich met Mr. J.L.B. Matekoni, die een garagebedrijf heeft, benoemt ze haar getalenteerde secretaresse tot assistent-detective en krijgt ze plotseling het moederschap over twee kinderen toegewezen.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Tears of the giraffe
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-245-4670-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Goede zeden voor mooie meisjes
Een belangrijke 'Regeringsman' vermoedt dat zijn broer wordt vergiftigd. Hij vraagt Mma Ramotswe de zaak discreet te onderzoeken. gelukkig heeft de kersverse assistent-detective Mma Makutsi wel een idee hoe zoiets aan te pakken. Ook raakt Mma Ramotswe betrokken bij een schoonheidswedstrijd. De toekomstige Miss Botswana moet immers beslist van onbesproken gedrag zijn. Ondertussen stapelen de geldproblemen zich nog steeds op bij het eerste en enige detectivebureau onder vrouwelijk beheer.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Morality for beautiful girls
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-245-4690-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Kalahari avondschool
Mma Ramotswe verplaatst het kantoor van haar detectivebureau naar het garagebedrijf van Mr. J.L.B. Matekoni, hoewel hun trouwplannen voorlopig in de ijskast zijn gezet. Ondertussen dienen zich intrigerende zaken aan waar Mma Ramotswe natuurlijk weer haar eigen onovertroffen talenten op loslaat. Maar wanneer haar assistente ook nog eens een bedrijfje opricht, een avondschool voor mannen, ontstaan er complicaties...
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The Kalahari typing school for men
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-245-4700-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het volle leven
Vier mannen dingen naar de hand van de welgestelde eigenaresse van een keten kapsalons in Botswana. Kan Mma Ramotswe erachter komen wat hun motieven zijn: liefde of geldzucht? Mma Ramotswe en haar verloofde Mr J.L.B. Matekoni, de beste automonteur van Botswana, stuiten op zoveel vreemde zaken dat hun trouwplannen naar de achtergrond verschuiven.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The full cupboard of life
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-245-5266-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Het raadsel van de pompoen
Mma Ramotswe heeft het druk. Ze vindt een pompoen, veroorzaakt een aanrijding en heeft een meningsverschil met haar assistente Mma Makutsi. Een van de leerlingmonteurs in Mr L.J.B. Matekoni's garage stort zich in de armen van een vrouw met een grote zilvergrijze Mercedes Benz. Te midden van al die turbulentie bewaart Mma Ramotswe haar rust en gezond verstand. Ze drinkt rooibosthee onder de eindeloos lege hemel van Botswana.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: In the company of cheerful ladies
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-245-5276-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het geluk van blauwe schoenen
Mma Ramotswe, de enige vrouwelijke detective in Botswana, gaat weer een aantal uitdagingen aan. Er duikt een cobra op in haar kantoor, een kok bedreigt een personeelslid en in een naburig dorpje hangt een erg vreemde bedrukte sfeer. Mma Romotswe begint zich bovendien zorgen te maken over haar traditionele lichaamsbouw. Zal ze aan een dieet beginnen?
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Blue shoes and happiness
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-245-5518-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De goede echtgenoot van de Zebra Drive
Het enige personeelslid van Het Beste Dames Detectivebureau, de onvolprezen assistente en secretaresse van Mma Ramotswe, neemt ontslag na een akkefietje met haar bazin. Mma Ramotswe zit met de handen in het haar. Met tegenzin schakelt ze haar eigen man Mr. J.L.B. Matekoni in voor een klus, maar ze twijfelt eraan of hij deze delicate zaak net zo goed kan afhandelen als een vrouw dat zou doen...
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The good husband of Zebra Drive
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-245-6139-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het wonder van Speedy Motors
Mma Ramotswe krijgt bezoek van een vrouw die haar familie wil vinden. Zo'n opsporingszaak is een kolfje naar haar hand, maar algauw blijkt dat er iets helemaal niet klopt. Ondertussen gaat haar echtgenoot, Mr J.L.B. Matekoni, met hun invalide stiefdochter Motheleli naar Johannesburg. Daar is een arts die beweert dat hij Motheleli waarschijnlijk kan genezen. Mma Ramotswe is sceptisch. Het wordt in elk geval een zeer kostbaar onderzoek...
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The miracle at Speedy Motors
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-218-0183-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Theetijd voor stevige dames
Als het locale voetbalteam voor de zoveelste keer verliest, vermoedt de eigenaar van de club dat er een saboteur aan het werk is. Hij schakelt Mma Ramotswe in om de zaak te onderzoeken. Hoewel zij nog nooit een voetbalwedstrijd heeft gezien, stort ze zich samen met haar assistent volledige op de kwestie. Die heeft echter haar eigen problemen: ze is bang dat haar man er met een ander vandoor gaat. En ook Mma Ramotswe heeft iets wat haar veel zorgen baart: haar dierbare witte bestelbusje lijkt het te begeven...
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Tea time for the traditionally built
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-218-0207-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Op safari
Mma Ramotswes detectivebureau draait op volle toeren en zij en haar pientere assistent Grace hebben het razend druk. Verder moet Mma Ramotswe vooral wennen aan haar nieuwe bestelbusje. Totdat zich een wel heel bijzondere zaak aandient: een Amerikaanse vrouw heeft bij haar dood een groot bedrag nagelaten aan een Botswaanse safarigids die echter onvindbaar lijkt te zijn. Waar is hij? Mma Ramotswe en Grace gaan op zoek naar het safarikamp waar zij verbleef en naar de gids - onderweg trotseren ze leeuwen en nijlpaarden en riskeren hun leven om deze mysterieuze zaak op te lossen.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The Double Comfort Safari Club
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-218-0208-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

JeugdboekenHet grote boek van Akimbo in Afrika
Akimbo's vader is ranger in een Afrikaans natuurreservaat en soms mag Akimbo hem helpen. Daardoor weet hij veel over de bescherming van wilde dieren en over de verschillende bedreigingen door de mens. Hij is dapper en vindingrijk en verzint steeds een oplossing voor de problemen die in natuurparken voorkomen. Hij bindt de strijd aan met olifantenstropers, redt babykrokodillen en helpt de boeren in de omgeving als hun vee wordt opgegeten door een leeuw. Deze spannende verhalen nemen Nederlandse kinderen mee van de vlakke polders naar de Afrikaanse savanne. De avonturen en de dadendrang van Akimbo spelen in op het verlangen van veel kinderen om een belangrijke rol te vervullen op aarde en iets te doen ter bescherming van wilde dieren.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: Akimbo and the elephants
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 978-90-475-1172-4
Uitgever: Van Goor
Het grote boek van Hanneke Bloem en haar vijf fantastische tantes
Op een dag, zomaar uit het niets, zegt de vader van Hanneke tegen haar: 'Dat zouden je tantes graag willen horen!' Hanneke is erg verbaasd, want ze dacht altijd dat ze geen tantes had en nu heeft ze er opeens vijf! Hanneke is heel nieuwsgierig naar haar tantes, zeker als haar vader haar vertelt dat ze allemaal een bijzondere eigenschap hebben. Eentje is supersterk, eentje muzikaal, een ander behoorlijk bazig en twee kunnen gedachten lezen. Het probleem is alleen dat ze elkaar allemaal zijn kwijtgeraakt en geen contact meer hebben. Gelukkig heeft Hanneke zelf ook een bijzondere eigenschap: ze is een geweldige detective! Op zoek naar haar tantes maakt Hanneke al van alles mee, maar als ze alle vijf de tantes gevonden heeft, beginnen de avonturen pas echt. Het grote boek van Hanneke Bloem en haar vijf fantastische tantes zit vol spanning en avontuur, en minstens zo veel humor. Met illustraties van Hugo van Look.
Schrijver: Alexander McCall Smith
Oorspronkelijke titel: The five lost aunts of Harriet Bean
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 978-90-475-0401-6
Uitgever: Van Goor