Boekenplank:
Kies

Boeken van Bert Spoelstra

Bert Spoelstra werkte bij de regionale recherche van de Zuid-Limburgse politie. In 2014 ging hij met pensioen.

Meer over Bert Spoelstra

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1953

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Doodsprong
 • Waterlijk

De Rechercheur

 1. Speed
 2. Luger
 3. Operatie Violet
 4. Aga
 5. De gehangen man
 6. Vuil geld
 7. De vergeten dode
 8. Mascotte
 9. Als oud vuil

Ruud Hoornstra

 1. Dodelijk verleden
 2. Afrikaanse rum
 3. Operatie Raghadan

Non-Fictie

 • Duitse vriend
 • Een maandag in augustus

gedetailleerd overzicht

OverzichtDoodsprong
Paul Collard reist met zijn vriendin in de hete zomer van 2003 door Frankrijk. Voor het eerst sinds jaren is hij weer in dat land. Talloze herinneringen komen boven. Met name zijn vlucht uit Frankrijk in 1985 houdt hem bezig...

Tijdens een vakantie in dat jaar stuit hij op een lang geleden gebeurd drama: een Fransman met de achternaam Gollard werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood door de Gestapo in een klein dorpje. Paul raakt geobsedeerd door die gebeurtenis. Alles wil hij daarover weten. Maar Paul komt er al snel achter dat hij beter niet zijn neus in die affaire had kunnen steken...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789085960171
Uitgever: Mooi Limburgs Boekenfonds
Waterlijk

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078407980
Uitgever: TIC

De RechercheurSpeed
Als er een collega doodgeschoten in het bos wordt gevonden, maakt een aantal Limburgse rechercheurs onder leiding van Ruud Hendriks jacht op een groep criminelen die amfetamine fabriceert en naar het buitenland smokkelt.
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789051121629
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Luger
Het rechercheteam dat in Speed de jacht op een Zuid-Limburgse amfetamine-bende begon, zet die in Luger hardnekkig voort. Mazzel en pech wisselen elkaar af, ook in het privé-leven van de rechercheurs.

Uiteindelijk neemt het recht zijn loop, al komt de manier waarop als een complete verrassing. Ook de rol van het mysterieuze Luger-pistool - dat als een fascinerende rode draad door het verhaal verweven is - wordt dan duidelijk.
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789051121636
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Operatie Violet
Een speciale eenheid van Nederlandse politiemannen raakt betrokken bij een CIA Covert Action om de Libische dictator Khadaffi in diskrediet te brengen. De mannen zijn ervan overtuigd dat ze met hun subversieve activiteiten een goed doel dienen. Wanneer ze beginnen te beseffen in welk dodelijk wespennest ze zijn terechtgekomen, is er geen weg meer terug...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789051122244
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Aga
Een toevallige vondst van een verbazingwekkende collectie wapens brengt districts-rechercheur Ruud Hendriks op het spoor van de Turks-Koerdische familie Ozturk. Mehmet, het familiehoofd, geniet groot aanzien en wordt daarom de 'Aga van Maastricht' genoemd. Ruud ziet verband tussen Mehmets status in de Turkse gemeenschap en zijn succesvolle criminele activiteiten. De familie Ozturk zou alleen daarom al te maken kunnen hebben met het gevonden wapentuig.

Het blijkt moeilijk om harde conclusies te trekken. Het politiewerk wordt steeds ingewikkelder wanneer zich nieuwe feiten aandienen. Wat is bijvoorbeeld de rol van de Duitse geheime dienst? Ook doen geruchten de ronde over een Koerdische aanslag op de Turkse premier. En wat heeft het sinistere spel van een groep neonazi's ermee te maken?
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022517086
Uitgever: Boekerij
De gehangen man
Een bende ramkrakers trekt door Zuid-Limburg op zoek naar een gemakkelijke buit achter kwetsbare winkeletalages. Districtsrechercheur Ruud Hendriks en zijn maten hopen op een heterdaadje, maar de Bende van Hameleers is ze steeds te slim af.

Intussen vergadert en reorganiseert de korpsleiding rustig door, wat de stemming in het al sterk uitgedunde team niet bepaald verhoogt. Gedemotiveerd dwalen Hendriks´ gedachten steeds vaker af naar het verleden. Vooral een oude zaak houdt hem nog steeds bezig: de man die op nog geen steenworp afstand van het Drielandenpunt aan een boomtak bungelde. Hendriks kan er na jaren nog steeds geen genoegen mee nemen dat deze zaak nooit is opgelost.

Terwijl de jacht op de ramkrakers ineens in een gevaarlijke stroomversnelling komt, stuit Hendriks op niet eerder onderzocht materiaal. En wordt hij geconfronteerd met schokkende historische feiten waarvan de tentakels zich tot in deze tijd uitstrekken...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022520338
Uitgever: Boekerij


Vuil geld
Regionaal rechercheur Ruud Hendriks wordt door zijn nieuwe baas belast met een corruptieonderzoek bij een groot chemisch concern. En dat terwijl Zuid-Limburg juist zijn wonden likt na de grootschalige rechtszaken tegen bestuurders die het niet zo nauw namen met de letter van de wet.

Ruud merkt al snel dat onzichtbare krachten hem tegenwerken. Maar welke belangen schuilen achter deze obstructie: die van het bedrijf zelf, de overheid of zijn enkele medewerkers eenvoudigweg uit op persoonlijk gewin?

Wanneer er op het terrein van de multinational een man onder verdachte omstandigheden de dood vindt, komt ook de zaak in een ander daglicht te staan. Ruud lijkt de grip te verliezen en dreigt een speelbal te worden in deze complexe materie.
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022522431
Uitgever: Boekerij
De vergeten dode
De vondst van een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog onder een garagebedrijf lijkt een aantal vreemde gebeurtenissen in gang te zetten. De garagehouder wordt om het leven gebracht en een bijna vergeten - en verjaarde - moord op een gemeenteambtenaar komt in een nieuw daglicht te staan.

De doortastende rechercheur Ruud Hendriks vermoedt dat de moord op de garagehouder in verband staat met de explosie van een XTC-laboratorium tijdens een politie-inval. En welke duistere rol speelt de C.I.D. in dit verband?

Collega Harrie Lemmen is het niet met Hendriks eens en zoekt het antwoord in een andere theorie. Wanneer er een aanslag wordt gepleegd op de vriend van zijn zoon, en deze laatste ook gevaar loopt, is Lemmen niet meer te houden. Hij volgt het gevaarlijke spoor vanaf een neergestort vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog naar lieden die diezelfde periode het liefst zouden willen vergeten. En doet daarbij een aantal verrassende ontdekkingen...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022524862
Uitgever: Boekerij
Mascotte
De druilerige zomer van 2004. In Limburg zijn de criminaliteitscijfers explosief gestegen. De laffe roofmoord op de bejaarde Tinus Oosterboer zorgt voor een nieuwe schok.

Rechercheur Harrie Lemmen stuit samen met zijn jonge, vrouwelijke collega Cindy Steen op de verziekte verhoudingen binnen de familie Oosterboer. Schoonzoon Pascal onderhoudt wel een heel innige relatie met schoonmoeder Rietje. Waarom was de crimineel Patrick Zuurbier die avond in Brunssum? En wat is eigenlijk de rol van poetsvrouw Olga Dupuis, die bereid is seksuele hand- en spandiensten te verrichten?
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789080824065
Uitgever: Mooi Limburgs Boekenfonds
Als oud vuil
Wanneer eind 2005 in een Zuid-Limburgs bosje het skelet van een sinds jaren vermist meisje wordt gevonden, stelt de politie een klein onderzoeksteam samen dat onder leiding van rechercheur Ruud Hendriks in kaart moet brengen wat er zoal aan vermissingen van jonge vrouwen in de regio op de plank ligt. De rechercheurs betrekken daar ook het grensgebied van België en Duitsland bij en komen tot verbazingwekkende conclusies. Door het onderzoek worden de teamleden ook geconfronteerd met herinneringen aan misselijkmakende gebeurtenissen uit hun loopbaan; herinneringen die ze de rest van hun leven met zich mee moeten dragen...

Het recherchewerk verloopt moeizaam, net als de relatie die Ruud Hendriks heeft met de veel jongere collega Cindy. Houdt zij er een andere minnaar op na? En wat is er zo speciaal aan de data van de vermissingen en de moorden? Wat hebben de verschillende vindplaatsen van de lijken met elkaar gemeen?

Als uiteindelijk een verdachte in beeld komt moet het team, bij gebrek aan voldoende bewijs, wachten op een heterdaad. Ze slagen er in de man te arresteren voor een verkrachting. Hij ontkent echter alles. Hebben ze wel de juiste dader te pakken? Dan verdwijnt in 2006 weer een meisje tijdens het scholierencarnaval in Sittard...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789085960287
Uitgever: Mooi Limburgs Boekenfonds

Ruud HoornstraDodelijk verleden
Kort na elkaar komen enkele Nederlandse politiemensen op gewelddadige wijze om het leven. Ooit maakten zij deel uit van een uiterst geheime politie-eenheid. Verdachte nummer één is een oud-collega die jaren eerder op geheimzinnige wijze verdween.

Rechercheur Hoornstra krijgt de informele opdracht een onderzoek in te stellen en de man op te sporen. Hoornstra kent zijn opdrachtgever, een zekere Vermeren, al jaren, maar weet niet voor wie deze werkt - niet voor de politie in ieder geval.

De zoektocht brengt Hoornstra naar Berlijn, de stad die nog steeds wemelt van spionnen en oud-spionnen, en naar het politiek onrustige Jemen. Daar ontdekt Hoornstra al snel dat hij niet alleen jager is, maar ook doelwit. Hij vreest voor zijn leven en er ontstaat een dodelijk kat- en -muisspel. Want hij zal niet alleen met zijn vijanden, maar ook met zijn eigen verleden moeten afrekenen.
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022527412
Uitgever: Boekerij
Afrikaanse rum
Wanneer voor de deur van een asielzoekerscentrum een doodgeschoten man wordt gevonden, gaat de geschorste politierechercheur Hoornstra - uit verveling - op onderzoek uit. Hij komt al snel op het spoor van een Vlaamse huurling met een Afrikaans verleden. Helaas blijkt binnen de kortste keren dat niet alleen Hoornstra, maar ook twee voormalige KGB-agenten deze Belg graag zouden willen spreken.

Hoornstra is hen echter voor. Hij weet het vertrouwen van de man te winnen en komt beetje bij beetje achter het geheim dat de Belg met zich meedraagt. Het resulteert in een ware klopjacht die van Gent via Frankrijk naar Spanje leidt - en tot een ontknoping die anders is dan Hoornstra in zijn stoutste dromen had verwacht.
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022532362
Uitgever: Boekerij
Operatie Raghadan
Wanneer de vriendin van zijn collega tijdens een dienstreis vermist raakt, gaat de geschorste politierechercheur Ruud Hoornstra op onderzoek uit. Hij volgt het spoor van de jonge vrouw via Praag naar Auschwitz, waar hij de aantrekkelijke Jeannette Jaspers leert kennen.

Zij wijkt vanaf dat moment niet meer van Hoornstra's zijde. Maar is Jeannette wel de persoon voor wie zij zich uitgeeft? En welke belangen heeft zij? Voor Hoornstra wordt het steeds duidelijker, dat de vermiste vrouw op de hoogte was van iets wat zo groot en ingrijpend is dat het niet in de openbaarheid mag komen.

Hoornstra wordt steeds meer in het nauw gedreven, zeker nadat op hem een aanslag wordt gepleegd tijdens een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Birkenau. En als hij samen met Jeannette naar Beiroet en de Bekavallei vertrekt, komt Hoornstra er achter dat in het wereldje van geheime diensten en terroristen niets is wat het lijkt...
Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022538081
Uitgever: Boekerij

Non-FictieDuitse vriend

Kunnen oude vijanden nieuwe vrienden worden? Kunnen vastgeroeste vooroordelen worden beslecht?

Toen thriller- en policierschrijver Spoelstra de luchtoorlog 1940-1945 boven Zuid-Limburg onderzocht, verwachtte hij niet daardoor in contact te komen met een Duitser uit de 'beladen generatie'. Hij had al helemaal niet verwacht, dat dit zou leiden tot een vriendschap die zijn kijk op de Duitsers in het algemeen radicaal zou veranderen...

In Duitse vriend rekent de auteur af met een vijandbeeld, verhaalt over zijn eigen visie op het wereldgebeuren en over de intense correspondentie die hij gedurende vele jaren voerde met een voormalige boordmarconist van de Luftwaffe.

Ook deze Duitse vriend schreef zijn eigen oorlogsgeschiedenis op. Met dit verbijsterende, ontroerende en verhelderende relaas beleven we de toenadering van die twee zo uiteenlopende karakters.

Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789078407799
Uitgever: TIC
Een maandag in augustus

Een liquidatie in bezettingstijd...

Bert Spoelstra startte als zeventienjarige een carrière bij de rijkspolitie. Na vierenveertig dienstjaren bij de Limburgse politie ging hij per 1 oktober 2014 met pensioen. Van die jaren was hij ongeveer achtendertig jaar bij diverse rechercheonderdelen werkzaam geweest. Dat leverde hem voldoende stof op voor het schrijven van veertien politieromans en één non-fictieboek, waarmee hij vanaf 1990 hoge ogen gooide.

Een maandag in augustus is zijn tweede non-fictieboek en behelst zijn zoektocht naar het hoe en waarom van de liquidatie op Math Raeven, een tijdens de Duitse bezetting beruchte WA-man en Landwachter. Wie was die man? En wie was de jongeman van het verzet die hem doodde?

Archiefonderzoek en gesprekken met oorlogsgetuigen leverden uiteindelijk een verhaal op dat zich laat lezen als een spannend boek waarin Spoelstra op zijn geheel eigen wijze een reconstructie geeft van die maandag 14 augustus 1944 en de dodelijke ontmoeting tussen twee mannen.

Schrijver: Bert Spoelstra
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789087594749
Uitgever: U2pi