Boekenplank:
Kies

Boeken van Maria Stahlie

Meer over Maria Stahlie

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Boogschutters
 • De lijfarts
 • De middelste dag van het jaar
 • De sterfzonde, of De ingebeelde dode
 • De vlinderplaag
 • Egidius
 • Galeislaven
 • Het beest met de twee ruggen
 • Het woeste gevecht
 • Honderd deuren
 • In de geest van de Monadini's
 • Muilperen
 • Scheerjongen
 • Sint-Juttemis
 • Unisono
 • Verleden hemel toekomst
 • Zondagskinderen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBoogschutters
'Francoise, ik smeek je: kom terug!' Met die woorden gericht aan zijn minnares begint Alex Wigman, schrijver, in een nieuwjaarsnacht aan een voor hem onkarakteristieke smeekbede.

Nog geen half jaar daarvoor, op zijn tweeënvijftigste verjaardag, had hij zichzelf eens goed in de spiegel bekeken: hij zag een bevoorrecht en tevreden mens. In een boerderij in de Zuid-Bourgogne leefde hij zijn leven zoals hem dat het beste uitkwam, samen met zijn boeken, zijn bijlen, zijn televisie en zijn dartbord. Er heerste vrede tussen hem en zijn in Nederland wonende ex-vrouw en kinderen, er heerste vrede tussen hem en zijn in het dichtstbijzijnde dorp wonende minnares. Maar toen brak het doodsuur van zijn schoonmoeder aan.

Als Alex in de nieuwjaarsnacht aan zijn smeekbede begint, acht hij zichzelf een verloren man. Hij heeft er dan nog geen idee van hoe de bodem van de put er in werkelijkheid uitziet. Wat hij ook niet weet is dat hij door zijn neergang het volmaakte doelwit wordt voor een pijl vanaf het oor geschoten.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044611434
Uitgever: Prometheus
De lijfarts
De lijfarts in deze roman is Muriël Wijnings. Anderhalf jaar voordat ze op de stoep van het huis verschijnt waar ze de rol van haar leven zal gaan spelen, begint haar verhaal... in november, in South Dakota, in de Badlands, op de dag dat ze haar vier maanden oude zoon aan zijn lot heeft overgelaten. Zeven maanden zal ze daar blijven, verder van huis dan ooit.

Dan, in de zomer, keert ze terug naar Nederland met maar één doel voor ogen: ze wil het recht opbouwen om haar zoon onder haar hoede te nemen. De functie die haar op het lijf is geschreven, het lijfartsschap, ligt dan nog volkomen achter de horizon.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044613605
Uitgever: Prometheus
De middelste dag van het jaar

2 juli is de middelste dag van het jaar: honderdtweeëntachtig dagen liggen links van die dag en honderdtweeëntachtig dagen liggen er rechts van. In 2015 zal het er op die centrale dag om spannen of het warmterecord gebroken wordt. De weerman heeft het hele land dispensatie verleend: plichten en taken hoeven niet veel te wegen op die snikhete tweede juli.

Maar met Sylvia Ciecierzky (moeder van een volwassen tweeling, tweemaal gescheiden, vertaalster en verwoed aanhangster van zelfredzaamheid) heeft de middelste dag van 2015 andere plannen. Zij zal een man ontmoeten die ze twintig jaar eerder, op zijn zestiende, voor het laatst heeft gezien. De ontmoeting blijkt een vuurproef voor hen beiden: durven ze het aan om de beeldenstormers van hun eigen innerlijke leven te worden?

Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021405100
Ebook: 9789021405117
Uitgever: Querido
De sterfzonde, of De ingebeelde dode
Het lijfboek van Maud Labeur heet 'Beter worden' en bevat honderden beschrijvingen van en oplossingen voor klachten, pijntjes en kwalen. Haar grote liefde heet Simon en vertrekt op een dag in juli voor zes weken naar Chicago om daar 'summerclasses' te gaan geven. Jim is zijn zevenjarige zoon en de stiefzoon van Maud.

Niet lang na het vertrek van Simon wordt de toekomst van Maud Labeur ingedikt tot een periode van tien dagen. De uitslag van een medisch onderzoek naar aanleiding van tot haar verbeelding sprekende klachten duurt dankzij twee tussenliggende weekenden geen zes, maar tien onoverkomelijke dagen...
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789035110052
Uitgever: Bakker
De vlinderplaag
De vlinderplaag bestaat uit twee lange verhalen, die op een onverbiddelijke manier met elkaar samenhangen. Plaats van handeling is Parijs, in de hete maand augustus, wanneer de stad van baldadigheid bijna uit zijn voegen barst.

Het eerste verhaal vertelt over de lotgevallen van een drieling, terwijl in het tweede verhaal de hoofdrol vervuld wordt door een negentienjarige jongen die, na een slopende dag, op zijn brommer uit Amsterdam vertrekt om pas weer op de Champs-Elysées tot stilstand te komen.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789046140109
Uitgever: Pockethuis


Egidius

Niet Egidius, maar Annette van 't Hoff is de hoofdpersoon van deze roman, die met zijn stijl en toon de wilde en vreemde intensiteit van onze levensdagen wil bezingen.

We ontmoeten haar voor het eerst in 1972 als ze, tien jaar oud, in haar ouderlijk huis in afwachting verkeert van de opening op de tv van de Olympische Spelen in München.

Drieëndertig jaar later, op een vroege novemberavond van het jaar 2005, zien we haar in haar huis aan een Amsterdams stadspark waar ze - haar Amerikaanse man en haar jonge zonen Aldo en Giu zijn niet thuis - beslissende uren doormaakt.

Door een zowel schokkende als optillende ervaring in het jaar 1972, op de dag waarop Egidius in haar leven komt, raakt Annette van 't Hoff ervan doordrongen wat voor een onpeilbaar diep mysterie het is om tot bestaan te zijn gebracht. Dit fundamentele inzicht legt haar de verplichting op om haar geest - die schitterende mensengeest - zonder terughoudendheid te laten waaien.

In grote beweeglijkheid en in kleurrijke saamhorigheid met de mensen die haar na staan komt ze tot volwassenheid. Ze leidt een bevoorrecht leven totdat, tegen alle voorspoed in, hoogmoed en inhaligheid haar hart binnensluipen.

Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044626742
Ebook: 9789044626759
Uitgever: Prometheus
Galeislaven
In het titelverhaal van Galeislaven, een bundeling die alle verhalen bevat die Maria Stahlie van 1987 tot en met 2003 schreef, voert de schrijfster zichzelf op en vijf van haar favoriete personages.

Er is sprake van muiterij: de personages willen meer zeggenschap. Maria Stahlie verzet zich met hand en tand tegen de opstand: 'Er is niets zo verachtelijk,' roept ze uit, 'als een schrijver die machteloos achter zijn personages aanrent.' Personages zijn galeislaven, ze moeten roeien met de riemen die de schrijver hun geeft. Galeislaven zijn ze, maar galeislaven met een mooi en nobel doel: ze zijn er om tot de verbeelding van de schrijver te spreken en tot de verbeelding van de lezer. Ze zijn er opdat ze samen met de lezer en de schrijver in dezelfde droom terecht kunnen komen.

In elk verhaal streeft Maria Stahlie ernaar om samen met haar personages en haar lezers in regionen te verwijlen waar de verbeelding geen strobreed in de weg wordt gelegd. Want niets is intiemer, niets is ingrijpender, niet is vérstrekkender dan het delen van een droom.

Galeislaven bevat negenentwintig verhalen, waarvan er negen niet eerder in boekvorm zijn verschenen.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044603835
Uitgever: Prometheus
Het beest met de twee ruggen
'Iedere begeerte vindt zijn bron in de verbeelding. Een passie is niet meer en niet minder dan wat een mens zich in zijn hoofd haalt. Er is alleen een beetje verbeelding voor nodig om de liefdesvlam weer te doven.'

Tegen haar wil en levenshouding in heeft Maud Labeur, de hoofdpersoon van deze eigenmachtige en uiteindelijk schokkende roman, een passie opgevat voor de achttienjarige Martin. Als deze haar onverwacht vergezelt op een reis naar het Loiregebied, lijkt haar voorgenomen strijd tegen haar eigen lusten - tegen het beest met de twee ruggen - al bij voorbaat tot mislukken gedoemd.

Toch meent zij te kunnen bewijzen dat haar begeerte een vergissing is. Binnen afzienbare tijd zal zij weer de oude zijn. Daar heeft ze alleen maar een beetje verbeelding voor nodig. Maar in haar groeiende strijdlust ziet zij over het hoofd dat het beest zich niet zo gemakkelijk aan banden laat leggen...
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789053333099
Uitgever: Prometheus
Het woeste gevecht
De Perzische dichter Hafiz schreef in de veertiende eeuw: 'Het is een naïef mens die denkt dat we niet verwikkeld zijn in een woest gevecht.' Die versregel over het menselijk bestaan past volgens Maria Stahlie als een handschoen rond ieder schrijverschap.

In Het woeste gevecht - een verzameling van twaalf stukken - probeert de schrijfster aan de hand van de woeste gevechten die elf voorbeeldige mensen hebben geleverd een minder naïef zicht te krijgen op de woestheid van het gevecht waarin ook zij zich verwikkeld weet.

De volgende helden worden hier opgevoerd: John Cassavetes, Luigi Boccherini, Black Elk, Wislawa Szymborska, Lev Sjestov, John Cheever, Barbara, Pieter Brueghel, Glenn Gould, Italo Svevo, Flannery O'Connor en ten slotte Wally van Asten, de hoofdpersoon van haar eerste verhaal.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044611595
Uitgever: Prometheus
Honderd deuren
Op haar achttiende verjaardag arriveert Mirjam Ciecierzky op een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Ze zal voor het eerst in haar leven langere tijd van haar tweelingzus gescheiden zijn. Er vindt die dag een belangrijke ceremonie plaats: men graaft volgens eeuwenoude traditie na vijf jaar een dode op om te zien of de botten blank zijn en de dode gereinigd van al zijn zonden het hiernamaals heeft kunnen binnengaan.

Het is de opmaat voor negen spannende maanden waarin Mirjam zich laat begeesteren door harde kleuren, zomerstormen, begrafenisrituelen, vliegende olijven, authentieke bewoners en een wonderlijke verzameling buitenlanders.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789053335178
Uitgever: Prometheus


In de geest van de Monadini's
'Iedere schep aarde die op de kist werd gegooid leek de grond onder haar eigen voeten verder te verbrokkelen en toen Nadine helemaal begraven was, voelde Mona geen vaste grond meer. De laatste schep aarde had de doorslag gegeven: door het gewicht van de kist, de vederlichte Nadine en de loodzware aarde bezweek er ergens diep in de grond een hendeltje waardoor er tot overmaat van alle rampen precies onder Mona een valluik werd opengetrokken.

Geen drie meter schoot zij naar beneden, maar miljoenen en miljoenen kilometers moest zij door het luchtledige zijn gebuiteld en gesuisd, op zoek naar de sterke handen van Nadine die haar voor de definitieve val moesten behoeden. Maar Nadine was en bleef nergens te bekennen, en onvermijdelijk werd Mona's val uiteindelijk gebroken door een vangnet. Mona kon zich niet meer herinneren wanneer ze had besloten met treuren op te houden en in de geest van de Monachni's verder te leven.'

In de geest van de Mohadini's... in de geest van de roekelozen op deze wereld, verlaten de hoofdpersonen van de zeven verhalen in deze bundel de weg van de minste weerstand. Voor kortere of langere tijd veranderen ze van lafaards in helden die, tegen beter weten in, de strijd met het lot aanbinden.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789035108479
Uitgever: Bakker
Muilperen

Een feest in Brussel, een geleende auto, een ontmoeting met een ex-geliefde, een ijzelregen en een bijna fatale slippartij... met elkaar zorgen ze ervoor dat Lisette Wigman, vijfentwintig jaar oud, na een periode van stilstand weer in beweging komt. Ze onthult eindelijk aan haar ouders dat de vader van haar tweejarige zoontje Wout een jongen uit een rijke buitenwijk van Miami is, met wie ze daar goed bevriend raakte en die niet lang voor haar terugreis naar Nederland verongelukte.

Samen met haar kind verhuist ze naar Amsterdam - vastbesloten om de ambities en idealen die ze tijdens haar verblijf in Amerika onder het tapijt heeft geveegd nieuw leven in te blazen.

In Muilperen schijnt Maria Stahlie licht op de mysterieuze wet dat een mens met een plan onvermijdelijk tegen een even hardhandige als genadevolle vuist aanloopt.

Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021436777
Uitgever: Querido
Scheerjongen
Nog net geen vijftien jaar is Aldo Rossi als hij - een onbevangen, bevoorrechte jongen uit Amsterdam - in aanraking komt met de excessieve, taaie sferen die ooit het Naakte Zuiden van Italië kleurden. De kennismaking met de schokkende én verkwikkende daadkracht van zijn overgrootvader boort pure heimwee aan bij Aldo, een dorst naar een tijd die hij nooit heeft gekend. Een reiziger wil hij worden, op zoek naar het vuur en de wilde idealen van het Naakte Zuiden.

Een groot doel, maar ga er maar aan staan als je om de haverklap wordt afgeleid door onbereikbare meisjes, basketbal, bokszakken en drumstellen... Ga er maar aan staan als je een beginneling bent in de traditie van het Naakte Zuiden, een prille leerling, een scheerjongen.

In Scheerjongen is Maria Stahlie dankzij haar toon en compositievermogen bij machte om de komische, vermakelijke kanten van een puberleven naadloos te verweven met de zuivere ernst die zo'n leven eveneens bestiert. Het resultaat is een betoverend portret van een jongen die zijn eerste schreden zet op het pad naar furieuze zielenadel.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044617221
Uitgever: Prometheus
Sint-Juttemis
Op een hete middag in de heetste zomer sinds jaren krijgt Margot van der Molen een verontrustend telefoontje: in een psychiatrisch ziekenhuis in Parijs is een comateuze man opgenomen. Het verplegend personeel meent de beroemde filmster Christophe Dralas in hem herkennen. Christophe Dralas is de jongen, de man, die Margot al haar hele leven als haar 'naaste naaste' kent. Zij is de aangewezen persoon om naar Parijs te gaan, om te zien of het verplegend personeel het bij het rechte eind heeft.

Nog geen anderhalf uur na het telefoontje vertrekt ze naar de Franse hoofdstad, noodgedwongen in het onwillige gezelschap van haar 82-jarige schoonmoeder en haar vijftienjarige stiefdochter. Er volgen dagen waarin het zomerlicht witheet is, een zoektocht de vorm aanneemt van een wervelstormdroom en de drie tot elkaar veroordeelden er geen idee van hebben dat de dag die niet bestaat, de dag die nooit zal aanbreken, op het punt staat werkelijkheid te worden.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789050186339
Ebook: 9789460035333
Uitgever: Balans
Unisono
'Op de achterkant stond in het vertrouwde ronde handschrift: Weet je nog, van de accordeonnen in de zon? Groeten van Ellie, Henk, Jasper en Sander. Betekende dat... Ria fronste haar wenkbrauwen... betekende dit dat ze het ongemerkt toch goed gedaan had op haar Dag des Oordeels? Of had Rio gelijk en was de dag met Ellie een van de schijnbewegingsdagen geweest: lag haar echte beproeving nog in het verschiet? Misschien kreeg ze toch nog een herkansing... Ria zuchtte en gaf Orson een knipoog.'

Er zijn dertig accordeons nodig, twee nijlpaarden, drie ijsberen, een Buitengewoon Gevaarlijk Dier, een Renault-t, zeven Antwerpse kaaien en vier zakken frites om de eensgezindheid te illustreren die er ruim een middag lang bestaat tussen twee werelden van verschil.

De ene wereld ligt in een drukke straat in Amsterdam waar Ria Sondag haar omgeving haarscherp in de gaten houdt, omdat zij in de geest van Louis-Ferdinand Céline en Coronation Street een eerbetoon wil leveren aan de verscheidenheid van het alledaagse. De andere wereld ligt in een rustige straat in Breda waar Ellie van Rooy de strijd aanbindt met zichzelf, omdat zij in de geest van Maria een goede moeder en echtgenote wil zijn.

Als Céline en Maria voor een moment dezelfde toon aanslaan, dan kunnen de wonderlijke gevolgen niet uitblijven.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789035105034
Uitgever: Bakker


Verleden hemel toekomst
In de zeven verhalen die dit boek telt, brengt Maria Stahlie mensen tot leven die haar merkbaar na aan het hart liggen. Martha Luther, Wally van Asten, Sylvia Vermeer, zuster Agnes..., zij leven ieder in hun eigen wereld, maar hebben een belangrijke eigenschap met elkaar gemeen: door de onvoorwaardelijke liefde en bewondering die zij opbrengen voor een familielid, een vriend, een idool, verandert de herkenbare wereld waarin zij leven in een gloedvol universum.

Deze metamorfose vindt onder meer plaats op een veerboot tussen Nederland en Engeland, in Parijs, op de Nederlands-Belgische grens, maar ook in Breda, Amsterdam en de nieuwe woonplaats van de tienjarige Maud Labeur die in het verhaal 'Verstand van denken' uitgroeit tot een onvergankelijke heldin.

Maar waar de lievelingspersonages van Maria Stahlie ook vandaan komen, waar ze ook naartoe gaan, allemaal delen ze deze overtuiging die wordt toegeschreven aan Wally van Asten (de zeventienjarige jongen die steeds heviger twijfelt of hem ooit een tongzoen vergund zal zijn): 'God, als hij ergens in geloofde, dan was het in een leven voor de dood!'
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789035105812
Uitgever: Bakker
Zondagskinderen
Zondagskinderen zijn ze, de hoofdpersonen van de zes verhalen in deze bundel, maar Maria Stahlie zou zichzelf ontrouw zijn als zij haar zondagskinderen niet stap voor stap wegvoerde uit hun vertrouwde, realistische wereld, naar regionen waar krachten van de verbeelding de natuurlijke maat vormen.

De verhalen beginnen herkenbaar genoeg: er komt een vreemde vrouw in een klein stadje in het noorden van de Verenigde Staten wonen; een vijftienjarig meisje heeft niet al te veel op met haar rechtlijnige vader maar des te meer met een vrijgevochten buurvrouw; een door de wol geverfde hoofdstedelinge wordt door een toevallige voorbijganger van de dood gered.

Maar dan blijkt de vreemde vrouw in het noorden van de Verenigde Staten verrassend veel weg te hebben van de toekomstige koningin der Nederlanden. Het vijftienjarige meisje doet een verschrikkelijke ontdekking. En de door de wol geverfde Amsterdamse kan haar draai niet meer vinden nadat ze van de dood is gered.
Schrijver: Maria Stahlie
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789053337219
Uitgever: Prometheus