Boekenplank:
Kies

Boeken van Saša Stanišic

Saša Stanišic heeft een Servische vader en Bosnische moeder. Het gezin emigreerde toen Stanišic 14 jaar was naar Duitsland. Stanišic studeerde Duits en Slavische talen aan de universiteit van Heidelberg.

Meer over Saša Stanišic

Genre: Roman

Geboren: 1978

Geboorteland: Bosnië en Herzegovina


Overzicht

  • Hoe de soldaat de grammofoon repareert - Wie der Soldat das Grammofon repariert
  • Nacht voor het feest - Vor dem Fest

Non-Fictie

  • Herkomst - Herkunft
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtHoe de soldaat de grammofoon repareert

Aleksandar groeit op in de kleine Bosnische stad Višegrad. Hij beschikt over een groot talent voor het vertellen van verhalen. Wanneer de oorlog met gruwelijke kracht boven Višegrad losbarst, moet zijn familie vluchten.

In een vreemde omgeving blijkt Aleksandars fantasie van levensbelang: zo lukt het hem om wegwijs te worden op de merkwaardige plek die Duitsland heet en al vertellend een vaderland voor zichzelf te bedenken. Maar wanneer de volwassen Aleksandar terugkeert naar de stad van zijn jeugd, moet nog maar blijken of zijn fabuleerkunst ook de naoorlogse realiteit van Bosnië zal overleven.

Schrijver: Saša Stanišic
Oorspronkelijke titel: Wie der Soldat das Grammofon repariert
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041412119
Uitgever: Ambo | Anthos
Nacht voor het feest

Het is de avond voor het dorpsfeest in Fürstenfelde. De inwoners hebben overdag gekookt en andere voorbereidingen getroffen. Het dorp slaapt; slechts een paar inwoners zijn nog wakker.

Zo is er mevrouw Kranz, een schilder die aan een groot portret werkt, en meneer Schramm, een oud-kolonel die zelfmoord wil plegen. Ze worden in beslag genomen door oude verhalen, herinneringen en mythen die rondwaren. Zo ontstaat een mozaïek van het dorpsleven - overdag en in de nacht - dat culmineert in een groot feest.

Schrijver: Saša Stanišic
Oorspronkelijke titel: Vor dem Fest
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789026334719
Ebook: 9789026329135
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieHerkomst

'Herkomst is een boek over de eerste toevalligheid in onze biografie: ergens geboren worden. En over wat er daarna gebeurt. Het is een boek over taal, jeugd en vele zomers. De zomer toen mijn grootvader zo uitbundig danste dat hij op de voet van mijn grootmoeder trapte en ik bijna niet geboren werd. De zomer toen ik haast verdronk. De zomer toen Angela Merkel alle grenzen openstelde, die leek op de zomer toen ik naar Duitsland vluchtte. Herkomst is een ode aan mijn grootmoeder die lijdt aan dementie. Terwijl ik mijn herinneringen orden, verliest zij de hare.'

Herkomst is een meesterwerk, waarin één familie symbool staat voor een van de roerigste perioden uit de naoorlogse geschiedenis. Deze autobiografische roman gaat over de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland in 1992. Minutieus ontleedt Stanišic wat er is voorgevallen tijdens die vlucht en zet hij zijn familiegeschiedenis uiteen.

Schrijver: Saša Stanišic
Oorspronkelijke titel: Herkunft
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026352041
Ebook: 9789026352058
Uitgever: Ambo | Anthos