Boekenplank:
Kies

Boeken van Simon Stranger

Meer over Simon Stranger

Genres: Roman, Young Adult

Geboren: 1976

Geboorteland: Noorwegen

Website: Simon Stranger


Overzicht

  • Blijf hun namen noemen - Leksikon om lys og mørke
  • Een vreemde in de wereld - En fremmed i verden

Young Adult

  • Schaduwjongen - De som ikke finnes
  • Wereldredders - Verdensredderne

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlijf hun namen noemen

1941. Een heel gewone woning in het Noorse Trondheim wordt in beslag genomen door de nazi’s en omgedoopt tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het gebouw met de bijnaam ‘Het bendeklooster’ wordt bezet door de Rinnan-gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt.

Vijf jaar na de oorlog krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong, Joods stel met hun kinderen. Een van deze kinderen, Grethe - de toekomstige schoonmoeder van schrijver Simon Stranger - groeit al zingend en verstoppertje spelend op in dezelfde kamers als die waarin slechts enkele jaren daarvoor nog gruwelijke taferelen plaatsvonden.

Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebaseerde roman, die tachtig jaar geschiedenis en vier generaties beslaat. Een verhaal over de Holocaust, over familiegeheimen en over de verhalen die we kiezen om aan onze kinderen door te geven.

Schrijver: Simon Stranger
Oorspronkelijke titel: Leksikon om lys og mørke
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789402703511
Ebook: 9789402757743
Uitgever: HarperCollins
Een vreemde in de wereld

In 1662 sticht Jan van Riebeeck de eerste Europese handelspost op Kaap de Goede Hoop. Hij denkt vreedzaam te gaan onderhandelen met de lokale bevolking.

De zestienjarige Noah woont in een van de betere buurten van Kaapstad. Hij is een zwarte jongen, geadopteerd in een wit gezin. Een kind van het nieuwe Zuid-Afrika? Adele woont in een zwarte buurt die plaats moet maken voor een witte wijk. Als zesjarige probeert ze de bulldozers tegen te houden. En dan is er Simon, schrijver. Hij onderneemt een riskante zeiltocht over de Atlantische Oceaan. Tot hij een bericht krijgt over zijn vader.

Ze zijn alle vier ontheemd. In Een vreemde in de wereld worden hun dramatische verhaallijnen op een aangrijpende en originele manier met elkaar verbonden. De familiegeschiedenis van de Strangers biedt de opstap naar een indringend verhaal over het vinden van je thuis.

Schrijver: Simon Stranger
Oorspronkelijke titel: En fremmed i verden
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789402705881
Ebook: 9789402760057
Uitgever: HarperCollins

Young AdultSchaduwjongen

Ze wonen overal en nergens. Mensen zonder papieren. Mensen die eigenlijk niet bestaan. Mensen die leven in de schaduw van de samenleving.

Samuel uit West-Afrika weet hoe het is om alles achter te laten, in de hoop een beter bestaan te vinden in Europa. Nu staat hij in Noorwegen, voor het huis van zijn oude vriendin Emilie. De schaduwjongen draagt een onvoorstelbaar verleden.

Schrijver: Simon Stranger
Oorspronkelijke titel: De som ikke finnes
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044828511
Uitgever: Clavis
Wereldredders

Het leven van de zeventienjarige Emilie verandert compleet als ze bij H&M Antonio ontmoet. Hij is lid van de Wereldredders. Hij plakt provocerende stickers op kleding, over de erbarmelijke omstandigheden van de kinderen die de kleding maken.

Emilie raakt gefascineerd door de keerzijde van goedkope kleding en sluit zich aan. Maar ze verliest haar oude normen en waarden hierbij uit het oog...

Schrijver: Simon Stranger
Oorspronkelijke titel: Verdensredderne
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789000316021
Ebook: 9789000316038
Uitgever: Van Goor