Boekenplank:
Kies

Boeken van Yoko Tawada

Yoko Tawada (Tokio, Japan) verhuisde op haar 22e naar Duitsland. Ze studeerde literatuur aan de Universiteit van Hamburg, de Universiteit van Zürich en de Waseda Universiteit. Ze schrijft zowel in het Japans als in het Duits en ontving vele prijzen voor haar werk. Tawada woont in Berlijn.

Meer over Yoko Tawada

Genre: Roman

Geboren: 1960


Overzicht

  • De Berghollander
  • De laatste kinderen van Tokyo - Kentoshi
  • Memoires van een ijsbeer - Etüden im Schnee

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Berghollander

De Berghollander, een bloemlezing van het Duitse werk van Yoko Tawada, bevat drie droomachtige prozateksten, een toneelstuk en vijf essays. Tawada woont sinds 1982 in Duitsland en schrijft zowel in het Japans als in het Duits. Haar werk is vertaald in het Engels, Frans, Noors, Russisch, Pools, Koreaans en Chinees. Deze bundel is een primeur voor Nederland: nog niet eerder werd werk van deze boeiende auteur in het Nederlands vertaald.

Haar verhalen spelen zich vaak af op geografische plekken waar meerdere culturen en talen samenkomen en met elkaar botsen. Uit dergelijke botsingen ontstaan ongewone poëtische woorden, flitsende beelden en verrijkende, vreemde en vaak humoristische inzichten. Door haar 'oosterse' kijk zet Yoko Tawada de lezer aan het denken over diens 'westerse' blik op de wereld.

Schrijver: Yoko Tawada
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789078068457
Uitgever: Voetnoot
De laatste kinderen van Tokyo

Yoshiro is een van de vele bejaarden in Japan die alsmaar ouder worden. Mannen en vrouwen die zich de tijd nog kunnen herinneren van voor de verschrikkelijke ramp. De ramp die de lucht en de zee vergiftigde, en die de jongere generaties steeds zwakker maakt. Zoals zijn geliefde, fragiele achterkleinkind Mumei. Hij zal mogelijk nooit volwassen worden. Elke dag vraagt het in leven houden van Mumei al Yoshiro’s scherpzinnigheid en vindingrijkheid.

Ondertussen werkt een geheime organisatie aan een vermetel plan om een oplossing te vinden. Speelt Mumei een sleutelrol bij de redding van de laatste kinderen van Tokyo?

Schrijver: Yoko Tawada
Oorspronkelijke titel: Kentoshi
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789056726362
Ebook: 9789044978100
Uitgever: Signatuur
Memoires van een ijsbeer

Drie generaties van getalenteerde en wereldberoemde circusartiesten en auteurs, die toevallig ijsberen in de mensenwereld zijn, vertellen hun verhaal.

De grootmoeder, een voormalig circusartieste schrijft per ongeluk een zeer succesvolle autobiografie in de Sovjet-Unie, maar vlucht via West-Duitsland naar Canada, waar het klimaat een stuk beter is. Haar dochter Tosca vertrekt juist weer naar de DDR en wordt een wereldster in het circus daar. Als haar zoon Knut wordt geboren, laat ze de zorg aan mensen in de dierentuin over. Knut heeft een prima leven onder de omstandigheden, totdat zijn verzorger Matthias verdwijnt...

Met Memoires van een ijsbeer heeft Yoko Tawada een prachtig, kafkaësk verhaal over menselijkheid, migratie en vervreemding door de ogen van ijsberen geschreven. Haar droge humor en intelligente observaties, haar empathie en taal maken dit een bijzondere leeservaring.

Schrijver: Yoko Tawada
Oorspronkelijke titel: Etüden im Schnee
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789056725990
Ebook: 9789044976700
Uitgever: Signatuur