Boekenplank:
Kies

Boeken van Gabriele Tergit

Gabriele Tergit was een in Duitsland geboren Britse schrijfster en journaliste. Tergit werd geboren in een welgesteld Joods fabrikantengezin. Ze studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Berlijn, München, Heidelberg en Frankfurt am Main. Na haar studies richtte ze zich op de journalistiek.

Meer over Gabriele Tergit

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Elise Hirschmann

Geboren: 1894 / Overleden: 1982

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • De Effingers - Effingers
  • Käsebier verovert de Kurfürstendamm - Käsebier erobert den Kurfürstendamm

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Effingers

De Effingers vertelt het verhaal van vier generaties van drie met elkaar verweven Berlijnse families. Het boek speelt zich af tussen 1878 en 1948 en begint met een brief die de 17-jarige Paul Effinger schrijft aan zijn ouders en het eindigt ook met een brief van dezelfde Paul: Het is de afscheidsbrief die hij op 80-jarige leeftijd schrijft voordat hij naar het vernietigingskamp wordt getransporteerd. Tussen die twee momenten worden vele intrigerende personages opgevoerd - ouders, kinderen, geliefden, vrienden en vijanden.

Het is veelzeggend voor zowel het verloop van de Duitse geschiedenis als van Tergits meesterlijke vertelling, dat het woord 'joods' de eerste 200 pagina's van het boek nauwelijks voorkomt, terwijl vrijwel alle belangrijke personages in De Effingers joods zijn. Tergit negeert de antisemitische stereotyperingen van de 19e eeuw niet, maar laat op treffende wijze zien dat het joods zijn vóór het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw in Duitsland geen overheersende rol heeft gespeeld. Pas als de nazi's voor de deur van de macht staan, verandert alles dramatisch.

Tergit spaart de lezer niet wat er daarna gebeurt, maar het is niet de ingrijpende beschrijving van het Hitler-regime die de lezer tot nadenken stemt; het is eerder de hernieuwde bewustwording van de pure waanzin die erachter schuilgaat.

Schrijver: Gabriele Tergit
Oorspronkelijke titel: Effingers
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: 9789083007670
Ebook: 9789083007649
Uitgever: Van Maaskant Haun
Käsebier verovert de Kurfürstendamm

Georg Käsebier is een Berlijnse volkszanger die in 1929 'ontdekt' wordt door een beroemd schrijver. Diens juichende krantenartikel over Käsebier leidt tot een hype van ongekende omvang. Hoogtepunt is de bouw van een speciaal Käsebiertheater aan de Kurfürstendamm, het uitgaanscentrum van Berlijn. Käsebier wordt geëxploiteerd door iedereen die denkt een graantje van zijn roem te kunnen meepikken: de media, verveelde burgerdames, projectontwikkelaars, financiers en producenten van allerlei Käsebier-souvenirs.

De opkomst en ondergang van de middelmatige Käsebier gaan gepaard met mislukkende liefdesrelaties, wilde speculatie met grond en onroerend goed, een financiële ramp en het faillissement van de kwaliteitskrant Berliner Rundschau door het beleid van zijn onscrupuleuze directeur.

De drie leden van de hoofdredactie van die krant zijn de eigenlijke hoofdpersonen in Käsebier verovert de Kurfürstendamm. Zij becommentariëren de rage op een toon die aanvankelijk enthousiast en verbaasd is en later ironisch, sceptisch en verontwaardigd.

Schrijver: Gabriele Tergit
Oorspronkelijke titel: Käsebier erobert den Kurfürstendamm
Eerste uitgave: 1931
ISBN/EAN: 9789083007601
Uitgever: Van Maaskant Haun