Boekenplank:
Kies

Boeken van Walter Tevis

Overzicht

  • Dame gambiet - The queen's gambit
  • De man die op aarde viel - The man who fell to earth
  • Spotvogel - Mocking bird

gedetailleerd overzicht

Overzicht

Dame gambiet
Beth Harmon, een alledaags en contactarm weesje, is pas acht jaar oud als ze ontdekt dat ze over een opmerkelijk schaaktalent beschikt. Na door de conciërge van het weeshuis in de regels van het spel te zijn ingewijd, komt ze uit bijna elk toernooi als winnaar naar voren. Ze doet daarmee de hele schaakwereld, die tot op dat moment uitsluitend door mannen werd beheerst, versteld staan. Langzaam maar zeker vervaagt de grens tussen genialiteit en obsessie. Beth moet haar overwinningen en succes betalen met de prijs van eenzaamheid en wanhoop. Voor de tweede keer wees na de onverwachte dood van haar adoptief-moeder, in de steek gelaten door haar schaarse vrienden, bijna vernietigd door drank en drugs, moet Beth in Moskou helemaal alleen de confrontatie aangaan met Vasily Borgov; de ondoorgrondelijke wereldkampioen.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: The queen's gambit
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-204-3774-7
Uitgever: Veen
De man die op aarde viel
Hij was geen man, toch leek hij op een man. Zijn haar was wit als van een albino, toch was zijn gezicht licht gebronsd. Zijn ogen hadden een jongensachtige, intelligente blik. Zijn nagels waren kunstmatig, omdat hij van nature geen nagels had. Hij was menselijk, maar niet echt een mens, toch was hij gevoelig voor liefde, angst, pijn en medelijden. Zijn naam is Newton, een buitenaards wezen, alleen op aarde... Walter Tevis beschrijft in deze klassieke science fictionroman op geloofwaardige en realistische wijze wat Newton denkt en voelt, zijn krachten en verwarring in een voor hem vreemde wereld.
The Man Who Fell to Earth - 1976
Regisseur: Nicolas Roeg
Cast: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, e.a.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: The man who fell to earth
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-274-1481-5
Uitgever: Het Spectrum
Spotvogel
Het is een wereld waar alles perfect is. De wetenschap heeft de mensheid bevrijd van onlustgevoelens... en van alle andere menselijke emoties. 'Vlugge seks is beter', 'Blijf alleen dan ben je beter af', 'Niets vragen, ontspan je', zijn de kreten. Twee mensen, Paul Bentley en Mary Lou Borne, zijn anders. Ze hebben elkaar toevallig ontmoet. Ze gaan samenwonen en ondergaan, in hun vreemde betoverende wereld, emoties en gevoelens die ze al lang waren vergeten. Ze leren na te denken, lezen en liefhebben. En als ze wreed worden gescheiden leren ze zich dingen te herinneren. Spotvogel is een aangrijpend mooi boek met een lang nawerkende indringendheid en meeslepende karakters: Paul en Mary Lou aandoenlijk in hun kwetsbare onzekerheid en bovenal Spofforth, de vijfde-generatie (neger)robot, hyperintelligent, zorgzaam en levensmoe.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: Mocking bird
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-10-03464-X
Uitgever: Elsevier