Boekenplank:
Kies

Boeken van Walter Tevis

Walter Tevis studeerde Engelse literatuur aan the University of Kentucky. Tijdens zijn studie had hij een bijbaantje in een poolhall, wat hem inspireerde tot zijn debuutroman De misleider (The Husler). Tevis gaf les op diverse middelbare scholen en universiteiten in Kentucky en werd later professor aan the Ohio University.

Meer over Walter Tevis

Genres: Fantasy / SF, Roman

Geboren: 1928 / Overleden: 1984

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Dame gambiet - The queen's gambit
  • De man die op aarde viel - The man who fell to earth
  • De misleider - The hustler
  • Spotvogel - Mocking bird

Dubbel uitgegeven titels

  • The queen's gambit - zie Dame gambiet
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDame gambiet
Beth Harmon, een alledaags en contactarm weesje, is pas acht jaar oud als ze ontdekt dat ze over een opmerkelijk schaaktalent beschikt. Na door de conciërge van het weeshuis in de regels van het spel te zijn ingewijd, komt ze uit bijna elk toernooi als winnaar naar voren. Ze doet daarmee de hele schaakwereld, die tot op dat moment uitsluitend door mannen werd beheerst, versteld staan.

Langzaam maar zeker vervaagt de grens tussen genialiteit en obsessie. Beth moet haar overwinningen en succes betalen met de prijs van eenzaamheid en wanhoop. Voor de tweede keer wees na de onverwachte dood van haar adoptief-moeder, in de steek gelaten door haar schaarse vrienden, bijna vernietigd door drank en drugs, moet Beth in Moskou helemaal alleen de confrontatie aangaan met Vasily Borgov; de ondoorgrondelijke wereldkampioen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The Queen's Gambit - 2020 - TV-serie
Regisseur: Scott Frank
Cast: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, e.a.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: The queen's gambit
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789020437744
Uitgever: Veen
De man die op aarde viel
Hij was geen man, toch leek hij op een man. Zijn haar was wit als van een albino, toch was zijn gezicht licht gebronsd. Zijn ogen hadden een jongensachtige, intelligente blik. Zijn nagels waren kunstmatig, omdat hij van nature geen nagels had. Hij was menselijk, maar niet echt een mens, toch was hij gevoelig voor liefde, angst, pijn en medelijden.

Zijn naam is Newton, een buitenaards wezen, alleen op aarde...

Walter Tevis beschrijft in deze klassieke science fictionroman op geloofwaardige en realistische wijze wat Newton denkt en voelt, zijn krachten en verwarring in een voor hem vreemde wereld.
The Man Who Fell to Earth - 1976
Regisseur: Nicolas Roeg
Cast: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, e.a.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: The man who fell to earth
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789027414816
Uitgever: Spectrum
De misleider

Eddie Felson, de charmante, goed geklede 25-jarige jongeman met heldere ogen, is een briljante biljarter. Hij poolt voor geld en vaak niet eerlijk: hij kletst zich het spel in, speelt dan eerst overtuigend de rol van klungelige beginneling om vervolgens zijn slag te slaan als er hogere bedragen worden ingezet. En toch verliest hij uiteindelijk. Hoe kan dat?

De biljartzalen in dit boek zijn een metafoor voor de harde samenleving, een slagveld waarop alleen de sterksten en sluwsten winnen. Zijn sommige mensen geboren om te verliezen? En hoe komen ze dan uit die negatieve spiraal? Eddie Felson leert dat, wil je een echte winnaar zijn, je meer nodig hebt dan talent. Het komt aan op karakter.

The Hustler - 1961
Regisseur: Robert Rossen
Cast: Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, e.a.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: The hustler
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 9789492754028
Uitgever: Brooklyn
Spotvogel
Het is een wereld waar alles perfect is. De wetenschap heeft de mensheid bevrijd van onlustgevoelens... en van alle andere menselijke emoties. 'Vlugge seks is beter', 'Blijf alleen dan ben je beter af', 'Niets vragen, ontspan je', zijn de kreten.

Twee mensen, Paul Bentley en Mary Lou Borne, zijn anders. Ze hebben elkaar toevallig ontmoet. Ze gaan samenwonen en ondergaan, in hun vreemde betoverende wereld, emoties en gevoelens die ze al lang waren vergeten. Ze leren na te denken, lezen en liefhebben. En als ze wreed worden gescheiden leren ze zich dingen te herinneren.

Spotvogel is een aangrijpend mooi boek met een lang nawerkende indringendheid en meeslepende karakters: Paul en Mary Lou aandoenlijk in hun kwetsbare onzekerheid en bovenal Spofforth, de vijfde-generatie (neger)robot, hyperintelligent, zorgzaam en levensmoe.
Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: Mocking bird
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789010034649
Uitgever: Elsevier

Dubbel uitgegeven titelsThe queen's gambit

Zie voor de beschrijving van dit boek: Dame gambiet.

Schrijver: Walter Tevis
Oorspronkelijke titel: zie Dame gambiet
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789029094580
Ebook: 9789402316926
Uitgever: Meulenhoff