Boekenplank:
Kies
  • Home
  • T
  • James Alexander Thom

Boeken van James Alexander Thom

Meer over James Alexander Thom

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1933 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Het dal der beproeving - Follow the river
  • Het volk van de blauwe kralen - The children of first man
  • Tecumseh - Panther in the sky

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet dal der beproeving
Mary en Will Ingles vormen een gelukkig jong echtpaar. Hun twee zoons groeien als kool en het derde kind is onderweg. Hun noeste arbeid op de kleine boerderij werpt zijn vruchten af. Het gezin Ingles maakt deel uit van een vooruitgeschoven nederzetting in Virginia; een rustige vreedzame gemeenschap van blanke kolonisten. Mary is drieëntwintig jaar als, in het jaar 1755, haar geluk plotseling wreed wordt verstoord.

Een moordlustige indiaanse patrouille overvalt de nederzetting en richt een ware slachting aan onder de bewoners. De meesten worden op slag vermoord, sommigen worden gevangen genomen en slechts enkelen weten door een gelukkige samenloop van omstandigheden te ontsnappen. Will is een van hen. Mary en haar twee zoons worden door de indianen als oorlogsbuit meegevoerd naar hun kamp, zo’n vijftienhonderd kilometer verder in het land dat nooit eerder door blanken werd betreden.

Maandenlang is zij de gevangene van de wrede indianen en is zij aan hun bizarre grillen overgeleverd, doch diep in Mary's binnenste brandt het vuur van haar liefde voor Will en blijft zij zoeken naar ontsnappingskansen. Met pijn in haar hart besluit zij haar kinderen achter te laten. Op een onbewaakt ogenblik ziet ze eindelijk haar kans schoon en ontvlucht ze samen met een oudere Duitse vrouw. De lange reis naar huis is begonnen.

De rivier de Ohio als richtsnoer gebruikend legt Mary bijna tweeduizend kilometer af. Honger, uitputting, angst en andere ontberingen teisteren haar lichaam, doch iedere ochtend staat zij opnieuw op om haar weg naar huis te vervolgen... struikelend, vallend, doch vastberaden.

Het dal der beproeving is de magistrale roman over Mary Ingles' ontsnapping uit indiaanse gevangenschap en de beproevingen die zij moest ondergaan om haar echtgenoot terug te vinden. Het verhaal is aan ware gebeurtenissen ontleend en schept op ongeëvenaarde wijze een beeld van de vrouw die de hel doorstond om de hemel terug te vinden.
Schrijver: James Alexander Thom
Oorspronkelijke titel: Follow the river
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789062135325
Uitgever: Loeb
Het volk van de blauwe kralen
Er bewoog iets vlakbij. Hij stond doodstil, spiedend naar de struiken en varens. Bladeren ritselden terwijl er geen wind was. Toen zag hij in een straal van zonlicht die door de bomen scheen een glimp van een bruine huid. Zijn hart begon te bonzen. Hij pakte zijn mes en sloop naar voren, twee stappen, drie, vier... In de modder naast de beek sijpelde water terug in verse voetafdrukken.

Driehonderd jaar voor Columbus vaart een prins uit Wales - een blonde reus van een man - met zijn vertrouwelingen over de Atlantische Oceaan. Hij wil een kolonie stichten in het door hem ontdekte paradijs dat hij Jarghal noemt.

Vele generaties lang trekken prins Madocs blondharige en blauwogige afstammelingen over de grote waterwegen van deze ongerepte nieuwe wereld. Zij vermengen hun bloed, hun legenden en hun dromen met die van de oorspronkelijke bewoners. En terwijl epidemieën woeden, natuurrampen zich voltrekken en woeste oorlogen razen, ontwikkelen prins Madocs nakomelingen zich tot een unieke Indianenstam die zichzelf Mandan noemt.

Zij gaan de geschiedenis in als een begaafd krijgsvolk met mystieke krachten. Maar hun tragische strijd tegen de oprukkende beschaving is gedoemd te mislukken...

Het volk van de Blauwe Kralen: avontuur, romantiek, ontberingen en historie die zeven eeuwen omspant. Een oud en bijna vergeten verhaal. Rijk gedetailleerd, schitterend verteld en op ware gebeurtenissen gebaseerd. Van de bloeddoordrenkte kastelen in het vroeg middeleeuwse Wales tot de verstilde schoonheid van de nog maagdelijke Amerikaanse wildernis is Het volk van de Blauwe Kralen een triomf van vertelkunst: een epos in de grote traditie van Jean Auel en James Michener.
Schrijver: James Alexander Thom
Oorspronkelijke titel: The children of first man
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789026973840
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Tecumseh
Zijn moed en hartstocht zijn legendarisch. Hij is de laatste hoop van de Shawnee-Indianen. Zijn naam is Tecumseh: Oog van de Panter...

Amerika 1768. Het is de nacht van 9 maart. In het hart van het grondgebied der Shawnees kijken de mensen ademloos omhoog. Secondenlang wordt de hemel verlicht door een grote, geelgroene, vallende ster die een mysterieuze gloed uitstraalt. De oudere generaties van de Shawnees kennen deze ster: dit is het Oog van de Panter, een machtig voorteken dat maar heel af en toe verschijnt om een belangrijke gebeurtenis aan te kondigen.

Terwijl het licht van de ster vervaagt, haalt ergens in een Shawnee-hut een baby voor het eerst adem. Hij is geboren op het moment dat de ster langs schoot. Zijn naam is Tecumseh: het Oog van de Panter. Hij zal het grootste opperhoofd worden dat de Shawnees ooit hebben gehad.

Tecumseh laat ons kennismaken met vele moedige Shawnee-mannen en -vrouwen die uit alle macht proberen de machtige tradities van hun volk in stand te houden en door te geven. Via hun belevenissen vertelt dit boek het schokkende, tragische, maar ook adembenemend ontroerende verhaal van een volk dat ten dode is opgeschreven, en van een man met een bijzondere lotsbestemming. Tecumseh's leven, zijn liefdes, zijn familieleden, vrienden en vijandschappen worden in deze roman beeldend tot leven geroepen.
Schrijver: James Alexander Thom
Oorspronkelijke titel: Panther in the sky
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789026971693
Uitgever: Van Holkema & Warendorf