Boekenplank:
Kies

Boeken van Jorun Thorring

Jorun Thørring werkt als gynaecologe met een eigen praktijk in Trondheim. Ze debuteerde in 2005 met Schaduwsporen en is sindsdien een geliefde schrijver.

Meer over Jorun Thorring

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1955

Geboorteland: Noorwegen


Aslak Eira

  1. Poppenspel - Glasdukkene
  2. Vuurmoord - Ildens øye
  3. Schemertijd - Mørketid

Orla Os

  1. Schaduwsporen - Skyggemannen
  2. Tarantula - Tarantellen

gedetailleerd overzicht

Aslak EiraPoppenspel
Haar opengesperde ogen zagen de grond omhooggaan. Haar gezicht trof de harde sneeuw alsof ze op een ijskoude, open mond viel. Grove ijskristallen drongen haar keel binnen en sneden haar schreeuw af. Het indringende geluid in haar oren steeg tot een gigantisch crescendo voordat alles explodeerde en het donker werd...

Troms, een stad aan de noordwestkust van Noorwegen. Op een ijzig koude morgen zit de jonge studente Beate Moberg op een bankje bij het meer. Dood. Pleegde ze zelfmoord? Is ze onverwachts ziek geworden? Vreemd genoeg lijkt Beate aan niets te zijn overleden.

De zaak bezorgt hoofdagent Aslak Eira een boel kopzorgen en frustraties. Zeker als nog twee andere meisjes dood worden gevonden. Er is geen vanzelfsprekende verdachte, geen voor de hand liggend motief. Verbeten en doordacht gaat Aslak het gevecht aan met de moordenaar.
Schrijver: Jorun Thorring
Oorspronkelijke titel: Glasdukkene
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789063065720
Uitgever: Davidsfonds
Vuurmoord
Mei 1969: Er breekt brand uit in een oud flatgebouw in het centrum van Tromsø. Wanneer de brandweer de vlammen eindelijk onder controle heeft, vinden ze twee lijken in de kantoren van de firma Andreas Fjeld. Een van de lijken wordt geïdentificeerd als Karl Fjeld, de oudste zoon van de zaakvoerder.

Oktober 2007: Bij de familie Fjeld belt een man aan. Hij beweert Karl Fjeld te zijn. In 1969 ontsnapte hij aan de verwoestende brand en nu is hij terug in de stad. Waarom heeft hij nooit iets van zich laten horen? En wie is er dan wel in de brand gebleven?

En dan breekt er opnieuw een dodelijke brand uit in het centrum. Politie-inspecteur Aslak Eira leidt het onderzoek. Maar met de terugkomst van Karl Fjeld wordt ook de zaak van veertig jaar geleden opnieuw geopend. Eira gaat op zoek naar getuigen, maar die worden één voor één het zwijgen opgelegd...
Schrijver: Jorun Thorring
Oorspronkelijke titel: Ildens øye
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789063066239
Uitgever: Davidsfonds
Schemertijd

In Fredheim, een oud, al dertig jaar geleden gesloten internaat, vinden spelende kinderen een lijk in een oude boiler. Aslak Eira en zijn team starten een onderzoek.

Naar aanleiding van de vondst wordt Aslak op straat aangesproken door Britt Moe. Britt heeft, na een jarenlang leven als junk in Oslo, het licht gezien en keert terug naar Tromsø. Ze heeft informatie voor Aslak over de gevonden man, maar Aslak heeft haast. De volgende ochtend wordt Britt dood gevonden in de haven samen met Bjørn Gregersen, een oude klasgenoot van haar, die zijn roes bij haar lijk uitslaapt.

Britt was bezig haar vroegere klasgenoten ertoe te bewegen een boekje open te doen over wat zich in de school allemaal heeft afgespeeld. Mensen zouden zichzelf moeten reinigen van hun zonden. Het lijkt erop dat iemand daar een stokje voor heeft willen steken...

Schrijver: Jorun Thorring
Oorspronkelijke titel: Mørketid
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789059087026
Uitgever: Davidsfonds

Orla OsSchaduwsporen
Gevaar schuilt in een donker hoekje...

Snikhete, Franse zomer. Hitte en vermoeidheid spelen politierechercheur Orla Os parten. Ze tast in het duister bij het vastgelopen onderzoek naar de moord op twee onbekende Oekraïense studenten. Geen sporen, op een enkele vingerafdruk na.

In de donkere, Parijse steegjes loert een moordenaar. Hij houdt Orla nauwlettend in de gaten, volgt al haar bewegingen, dringt haar appartement binnen en wacht rustig op het juiste moment om zijn handen om haar hals te sluiten...

Sinds haar echtgenoot overleed, gunt Orla zich geen moment rust. Ze bijt zich vast in haar job. En dan ontmoet ze de knappe Pascal. Door zijn rustige ogen, zijn behaaglijke manier van spreken en flirten vergeet Orla even de schim die haar als een schaduw volgt.
Schrijver: Jorun Thorring
Oorspronkelijke titel: Skyggemannen
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789063065430
Uitgever: Davidsfonds
Tarantula
1961, de Franse familie Tesson vlucht halsoverkop uit Algerije tijdens de burgeroorlog. Als 40 jaar later een lid uit dezelfde prominente Parijse familie verdwijnt, maakt politierechercheur en forensisch expert Orla Os zich er niet meteen druk over.

Maar na een beetje druk van hogerhand en van de invloedrijke familie is de verdwijning van Adam Fabre, eigenaar van een modellenbureau en notoir rokkenjager, algauw haar topprioriteit. Zeker als zijn auto gevonden wordt, met daarin het lijk van een jonge, onbekende vrouw.

Beetje bij beetje slaagt Orla erin om het mysterie te onthullen. Over koloniaal verleden en oude zonden, mensenhandel en prostitutie, bedrogen schuld. De dader spint een gevaarlijk web rondom haar...
Schrijver: Jorun Thorring
Oorspronkelijke titel: Tarantellen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789063065881
Uitgever: Davidsfonds