Boekenplank:
Kies

Boeken van Edward Topol


Overzicht

  • De zeven Russen - Sjem Roesskii
  • Onder water - Zagadka U-137
  • Vlucht naar Moskou - Moskovsky Poljët

Anna Kovin

  1. Sabotage - Krasny gaz
  2. De Kremlin koorts - Kremlevskaja zjensjtsjina

Igor Sjamrajew

  1. Het Bjelkin manuscript - Zjoernalist Brezjnjewa ili smerteljnye igry
  2. Het Rode Plein - Krasnaya Ploshchad

Non-Fictie

  • Moedertje Rusland - Kakaja Strana
  • Op z'n Russisch - Rossiya v posteli

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe zeven Russen
'Ik betaal je 50.000 dollar om naar de Sovjet-Unie te reizen en een schijnhuwelijk met mijn neef te sluiten, zodat hij het land uit kan...' Judy Sanders, studente Russisch en part-time serveerster in New York, wordt door een oude Russische dame omgekocht om haar neef Aleksej de Sovjet-Unie uit te loodsen. Judy accepteert het aanbod en vertrekt naar Rusland. Wanneer blijkt dat Aleksej gewond is teruggekeerd uit Afghanistan, de militaire politie hem zoekt en de KGB jacht op hem maakt, belanden Judy en Aleksej in een bloedstollend avontuur. Op rigoreuze wijze ontdoen ze zich van twee agenten van de KGB. De desperate, levensgevaarlijke vlucht die daar onvermijdelijk op volgt, voert de twee dwars door het immense land - waar ze worden geconfronteerd met 'hard rock' en de gevolgen van perestrojka en drugsverslaving - naar Siberië, Midden-Azië en Afghanistan. Maar veilig zijn ze nergens... * Geschreven door Edward Topol & Emilia Topol.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Sjem Roesskii
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-225-0922-2
Uitgever: Boekerij
Onder water
Op 28 oktober 1981 liep de Russische onderzeeër U-137 aan de grond bij de Zweedse kust, anderhalve kilometer verwijderd van de marinebasis Karlskrona. De Sovjetautoriteiten maakten bekend dat de oorzaak een navigatiefout was. Maar is het werkelijk zo gebeurd als zij beweerden? Kolonel Joerisjev, adjunct-directeur van de strategische planning van het Sovjetleger, is van de feitelijke toedracht op de hoogte en in ruil voor die geheime informatie vraagt hij asiel in het Westen. De CIA roept de hulp in van de Russische emigrant Stavinski, een dubbelganger van Joerisjev, en zendt hem op een toeristenvisum naar de Sovjetunie. Daar moet hij blijven tot Joerisjev kan ontsnappen naar de Verenigde Staten. Maar het plan loopt verschrikkelijk uit de hand...
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Zagadka U-137
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-204-1209-4
Uitgever: Veen
Vlucht naar Moskou
De naar de Verenigde Staten geëmigreerde regisseur en schrijver Vadim Plotkin keert terug naar Rusland om in opdracht van een Japans tijdschrift impressies te geven van het Gorbatsjov-tijdperk. Hij heeft anti-KGB boeken op zijn naam staan en keert dus met angst terug. Hij beleeft enkele bewogen dagen zoals weerzien met bekenden, ontmoetingen met nieuwe leiders, kennismaking met de maffia, het terugvinden van een in beslag genomen film, en tot slot een samenzijn met zijn oude geliefde. Het is een meeslepend relaas, met voortdurend de spanning of de KGB toch niet tussenbeide komt. Dat ze aanwezig is, blijkt vanaf pesterijen bij de douane tot aan pogingen een interview te verhinderen.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Moskovsky Poljët
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-225-1403-X
Uitgever: Boekerij

Anna KovinSabotage
Op de vooravond van de openingsceremonie van de Trans-Siberische gaspijpleiding, worden drie belangrijke mannen tijdens afzonderlijke incidenten langs het Yamal schiereiland vermoord. Hoewel het bewijs naar drie uit het werkkamp ontsnapte gevangenen als de moordenaars wijst, gelooft de plaatselijke Nenetsbevolking vanwege de gruwelijke manier waarop de slachtoffers werden verminkt, dat oude geesten uit de aarde zijn opgestegen om de vervolging van de Nenets door de Russen te wreken. Aan rechercheur Anna Kovin de taak om de moorden op te lossen vóór de Russische troepen in beweging komen om de dreigende opstand te onderdrukken.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Krasny gaz
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-245-1503-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Kremlin koorts
Raisa Gorbatsjov maakt zich ernstige zorgen. Een Amerikaanse helderziende, Stephanie Grill, heeft een aantal gedetailleerde voorspellingen gedaan die stuk voor stuk zijn uitgekomen. Nu heeft Stephanie voor september een aanslag op het echtpaar Gorbatsjov in beeld... Buiten medeweten van haar man en de KGB rekruteert Raisa een slimme, vrouwelijke rechercheur, Anna Kovin. Raisa vraagt Kovin om Stephanie ongezien de Sovjet-Unie in te loodsen. Kovin slaagt in haar opzet, maar nauwelijks heeft Stephanie voet op Russische bodem gezet of ze wordt ontvoerd. Aan Anna Kovin de taak om uit te zoeken wie hier achter zitten...
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Kremlevskaja zjensjtsjina
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-225-1014-X
Uitgever: Boekerij

Igor SjamrajewHet Bjelkin manuscript
Igor Sjamrajew, een Moskouse officier-commissaris, krijgt een moeilijke opdracht: binnen enkele dagen de verdwenen journalist Bjelkin vinden, de favoriet van Brezjnjew. Deze moet absoluut aanwezig zijn op een top ontmoeting tussen Carter en de Russische president. Sjamrajew ontdekt dat de journalist is ontvoerd omdat hij achter het bestaan van een narcotica-netwerk is gekomen. Langzamerhand reconstrueert de opsporingsambtenaar de gebeurtenissen die tot de ontvoering van Bjelkin hebben geleid... * Geschreven door Edward Topol & Fridrikh Neznansky.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Zjoernalist Brezjnjewa ili smerteljnye igry
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-6071-354-0
Uitgever: Skarabee
Het Rode Plein
Deze misdaadroman, ruim vóór Brezjnjevs dood geschreven door twee in het Westen wonende Russen, verhaalt van de machtsstrijd in het Kremlin tussen Brezjnjev en Andropov, toen nog hoofd van de KGB. Rechercheur Igor Sjamrajev wordt belast met het onderzoek naar de dood van Semjon Tsvigoen, zwager van Leonid Brezjnjev en eerste vice-voorzitter van Andropovs KGB. Wat was de oorzaak van zijn dood? Was hij, zoals de Pravda schreef, na een langdurige ziekte overleden of had hij, zoals Andropov meldde, zelfmoord gepleegd nadat zijn inmenging in de zwarte-markteconomie onomstotelijk was komen vast te staan? Sjamrajevs onderzoek legt een netwerk van misdaad en corruptie bloot, onderdeel van de voortdurende machtsstrijd in het Kremlin. * Geschreven door Edward Topol & Fridrikh Neznansky.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Krasnaya Ploshchad
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-245-1943-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieMoedertje Rusland
Op uitnodiging van het Russische persbureau Novosti maakt een groep westerse journalisten in de zomer van 1989 een reis door de Sovjet-Unie. 'Door een gril van het lot,' schrijft Edward Topol, een Russische jood die in 1978 zijn vaderland verliet, 'raakte ook ik verzeild in deze groep respectabele mensen.' Buiten het officiële programma van de delegatie om lukte het Topol een bijeenkomst van de 'Jeltsin-groep' bij te wonen, Jeltsin zelf te ontmoeten, en - tijdens een illegaal tripje van Leningrad naar Moskou - een langdurige gesprek te hebben met de ook in ons land bekende rechercheurs Gdlyan en Ivanov. Ook gaf Topol twee televisie-interviews (waarvan er één eindigde in een vechtpartij tussen cameramannen en KGB-agenten) en ontmoette hij scenarioschrijvers, geldhandelaren en gewone Sovjetburgers. Moedertje Rusland is Edward Topols verslag van de indrukken die hij tijdens de reis opdeed. In dit ongewone reisverslag weet Topol - mede dankzij een ruime portie ironie - een treffend beeld te schetsen van het dagelijks leven in zijn vroegere vaderland.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Kakaja Strana
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-225-1145-6
Uitgever: Boekerij
Op z'n Russisch
In Op z'n Russisch gunt de bekende thrillerauteur Edward Topol ons een kijkje in het seksleven van de Sovjet-Unie. Met behulp van een tv-producer, die o.a. op zoek is naar geschikte locaties voor filmopnamen, en een juriste van een grote Moskouse fabriek, verschaft Topol de westerse lezer op vaak humoristische wijze inzicht in de huidige stand van zaken van de Russische seksuele revolutie.
Schrijver: Edward Topol
Oorspronkelijke titel: Rossiya v posteli
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-229-5473-0
Uitgever: Bruna