Boekenplank:
Kies

Boeken van Gail Tsukiyama

Meer over Gail Tsukiyama

Genre: Roman

Website: Gail Tsukiyama


Overzicht

  • De tuin van de Samoerai - The Samurai's garden
  • Dromend van water - Dreaming water
  • Droomnachten - Night of many dreams
  • Straat van duizend bloesems - The street of a thousand blossoms

De zijdewerksters

  1. De zijdewerksters - Women of the silk
  2. De onzichtbare draad - The language of threads

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe tuin van de Samoerai
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wordt een jonge Chinese student naar een Japanse badplaats gestuurd om van tbc te herstellen. Hij ontmoet daar vier van de inwoners - een mooi Japans meisje en drie oudere mensen - bij wier levens en liefdesgeschiedenissen hij betrokken raakt.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: The Samurai's garden
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-254-0867-2
Uitgever: Atlas Contact
Dromend van water
Hana lijdt aan het syndroom van Werner, een ziekte die iemand twee keer zo snel doet verouderen als normaal. Op haar achtendertigste ziet ze eruit alsof ze tachtig is. Cate, haar moeder, zorgt voor haar. Dat is geen sinecure: zij treurt om de dood van Max, haar man, en moet tegelijkertijd het verdriet over haar zieke dochter verwerken. De dagen van Hana en Cate verlopen rustig en geordend. De twee vrouwen leven hoofdzakelijk in het verleden, terwijl ze ieder op hun eigen wijze hun herinneringen aan de vooroordelen van hun omgeving verwerken: Max' ouders waren als Japanse immigranten geïnterneerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en Cate is van Italiaanse afkomst. Maar dan verschijnt Laura, de beste vriendin van Cate, op het toneel. Laura vindt dat Hana kennis moet maken met Laura's dochters. Wanneer Laura met haar complexe, drukke en luidruchtige bestaan het rustige leventje van Hana en Cate binnendringt, begint het verhaal pas echt.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: Dreaming water
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-450-1174-3
Uitgever: Atlas Contact
Droomnachten
Het is december 1941 en Hongkong wordt overrompeld door een Japanse troepenmacht. De tienermeisjes Joan en Emma Lew ontsnappen samen met hun moeder en hun eigenzinnige tante Go naar Macao, waar ze in idyllische afzondering de oorlogsjaren doorbrengen. Tegen de tijd dat de twee zusjes Hongkong terugzien, hebben ze elk hun eigen ambities, die sterk afwijken van wat hun moeder met hen voorheeft. Emma zoekt het avontuur in de Verenigde staten, terwijl Joan actrice wordt en niets liever wil dan schitteren op het Chinese witte doek. Toch ervaren ze beiden in voor- en tegenspoed dat hun hechte familiebanden een onuitputtelijke bron vormen van troost en inspiratie.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: Night of many dreams
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-450-0351-1
Uitgever: Atlas Contact
Straat van duizend bloesems
Japan, 1939. Nadat hun ouders zijn omgekomen groeien twee broers op bij hun liefdevolle grootouders. Zij inspireren de jongens te dromen over een toekomst die diep in tradities is geworteld. De oudste jongen, Hiroshi, lijkt talent te hebben voor sumoworstelen, terwijl Kenji gefascineerd is door de kunst van het maken van theatermaskers. Maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn de broers gedwongen hun dromen tijdelijk opzij te zetten. Na de oorlog moeten zij hun oude bestaan weer oppakken in een nieuw Japan. Ondertussen raken de levens van twee jonge dochters van een vermaarde sumomeester verstrengeld met het toenemende succes van Hiroshi, die de beste leerling van hun vader is. Straat van duizend bloesems is een overweldigend en ontroerend verhaal over tradities en verandering, over verlies en vernieuwing, maar bovenal over de blijvende kracht van familiebanden, tijdens een keerpunt in de moderne geschiedenis van Japan.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: The street of a thousand blossoms
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-450-0410-5
Uitgever: Atlas Contact

De zijdewerkstersDe zijdewerksters
China, 1926. Pei wordt door haar autoritaire vader naar een zijdefabriek gestuurd, nadat een waarzegger heeft voorspeld dat zij ongetrouwd zal blijven, en dus ongeschikt. In de fabriek ontmoet Pei meer vrouwen die alleen zijn gebleven, de meesten omdat ze weigerden een verplicht huwelijk aan te gaan. Pei wordt opgenomen in de hechte gemeenschap van deze vrouwen. Met elkaar beginnen ze zich, ondanks de vele ontberingen en tegenslagen die zij moeten doorstaan, thuis te voelen in hun nieuwe situatie. De kracht van hun ambitie, dromen en vriendschap zorgt voor hartverwarmende gebeurtenissen die er uiteindelijk voor zorgen dat de jonge vrouwen een vrijheid bereiken waarop ze niet hadden durven hopen.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: Women of the silk
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-450-0373-2
Uitgever: Atlas Contact
De onzichtbare draad
China, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De zusterschap van zijdewerksters verbrokkelt onder druk van de oprukkende 'Japanse duivels'. Ook Pei moet haar veilige omgeving ontvluchten. Hoewel ze zich niet meer kan spiegelen aan haar grote voorbeeld Lin, is ze niet langer alleen: ze heeft zich ontfermd over Ji Shen, een tienermeisje dat het oorlogsgeweld van nabij heeft meegemaakt. In Tsukiyama's sobere maar subtiele stijl volgen we de lotgevallen van de twee vrouwen in Hongkong, waar Pei onder de bedreigende oorlogsomstandigheden een nieuw bestaan voor zichzelf en haar pupil moet zien op te bouwen. Na vele wederwaardigheden - de recalcitrante Ji Shen raakt bijvoorbeeld verzeild in de zwarte handel en de triades - begint Pei, met hulp van een stille aanbidder, een eigen zaak: De onzichtbare draad. Daar vindt ze eindelijk weer geborgenheid en zekerheid, daar kan ze met de haar zo vertrouwde zijdedraden, die hun eigen taal spreken, verder weven aan het patroon van het leven.
Schrijver: Gail Tsukiyama
Oorspronkelijke titel: The language of threads
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-450-0731-2
Uitgever: Atlas Contact