Boekenplank:
Kies

Boeken van Linn Ullmann

Meer over Linn Ullmann

Genre: Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: Noorwegen

Website: Linn Ullmann


Overzicht

  • Als ik bij je ben - Når jeg er hos deg
  • De rustelozen - De urolige
  • Dierbaar - Det dyrebare
  • Een gezegend kind - Et velsignet barn
  • Genade - Nåde
  • Meisje, 1983 - Jente, 1983
  • Voor je gaat slapen - Før du sovner

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls ik bij je ben
Op een warme zomeravond balanceren een man en een vrouw op het dak van een gebouw in het centrum van Oslo. Ze lopen heen en weer langs de rand, ze omhelzen elkaar - of is het een worsteling? Plotseling valt de vrouw over de rand. Of wordt ze geduwd? Probeert de man haar tegen te houden of stoot hij haar van zich af?

Met dat suggestieve beeld als uitgangspunt ontwikkelt Als ik bij je ben zich tot een imponerend en indringend verhaal over de zwaartekracht van de liefde.

Als ik bij je ben vertelt het verhaal van Stella's twee seconden durende val.

Een verhaal dat door verschillende stemmen wordt verteld, waarbij iedereen die iets over Stella probeert te zeggen eigenlijk vooral over zichzelf vertelt: Martin, die zich voor haar raam liet ophijsen terwijl hij op een avocadogroene Italiaanse bank zat; Stella's dochter Amanda, die voor zichzelf en voor haar zusje sprookjes verzint over hoe Stella nog steeds aan het vallen is; Axel, een oude man met een passie voor het reuzenrad en voor muziek.

En ten slotte rechercheur Corinne Danielsen, bijgenaamd het Koor, die zichzelf beschrijft als de dikke vrouw.
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Når jeg er hos deg
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022532393
Uitgever: Boekerij
De rustelozen
Vader en dochter zitten in een kamer, met een bandrecorder tussen hen in. Ze zijn van plan samen een boek te maken dat gaat over ouder worden. Maar als ze eindelijk beginnen, is de vader al zodanig in de greep van de ouderdom dat hun gesprekken onvoorspelbaar en fragmentarisch worden.

De rustelozen is een speelse, onderzoekende en genre-overschrijdende autobiografische roman over een kind dat niet kan wachten om volwassen te worden, over ouders die het liefst een kind zouden zijn, over herinneringen en vergeetachtigheid en de vele verhalen waar een leven uit bestaat.
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: De urolige
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048834921
Ebook: 9789048834938
Uitgever: Hollands Diep
Dierbaar
Jon en Siri Dreyer leiden elk hun eigen leven, terwijl hun huwelijk langzaam verbrokkelt. Jon verliest zichzelf in een writers block en herhaaldelijk overspel. Siri probeert daarmee om te gaan, maar maakt zich ook zorgen om haar weerbarstige dochter Alma en haar drankverslaafde moeder Jenny.

Dan wordt Mille dood teruggevonden, de vroegere au pair van de Dreyers. De waas van mysterie rond het meisje dat twee jaar geleden verdween, treft iedereen die haar ooit kende en rijt oude wonden open.
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Det dyrebare
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789085424468
Uitgever: Balboa Books
Een gezegend kind
'Ja, Isak was negen maanden geleden op een congres in Oslo geweest. Ja, hij kende Ruth (die toen nog niet de moeder van Molly was, maar gewoon een knappe, blonde vroedvrouw met een grote bewondering voor Isak). Ja, hij had sporadisch contact met haar gehad, zowel voor als na het congres. Maar Isak kon niet precies vertellen hoe het mogelijk was dat Ruth op dat moment in een ziekenhuis in Oslo lag te bevallen van een dochter en Isak als vader opgaf. Dat moest een misverstand zijn, aldus Isak.'

In de winter van 2005 gaat Erika op weg naar het Zweedse eiland Hammersö om haar vierentachtigjarige vader te bezoeken. Hij was een bekend gynaecoloog, en daarnaast had hij een reputatie als vrouwenversierder. Na zijn pensionering is hij op het eiland komen wonen.

Vijfentwintig jaar geleden heeft Erika Hammersö voor het laatst bezocht. Toen ze jong was bracht ze er iedere zomer door met haar vader en haar twee halfzusjes. Laura was het liefdeskind en Molly was de ongewenste. Maar wat was Erika?

Door metersdikke sneeuw reizen de drie zussen - ieder met herinneringen aan hun vader, hun eigen moeder en aan de zomers op het eiland - elkaar nu tegemoet, in de richting van hun vader...
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Et velsignet barn
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025426460
Uitgever: Atlas Contact
Genade
Wanneer Johan Sletten ernstig ziek wordt, maakt hij een afspraak met zijn vrouw Mai. Zij zal hem helpen, en zorgen dat zijn lijden niet onnodig gerekt wordt. Maar als dat punt bijna bereikt is, begint Johan te twijfelen.

Ongemerkt zijn Johan en Mai in een wereld terechtgekomen die ze niet kennen, een wereld waarin de twijfel heerst, de taal verwarring schept en de liefde niet meer te vertrouwen is.

Genade is een felle, moedige en indringende roman vol zwarte humor, een genadeloze beschrijving van een huwelijk waarin de partners zich voor een onmogelijke keuze geplaatst zien. Genade maakt pijnlijk duidelijk waar het in een huwelijk om draait, om waarheid en leugen, om trouw en het kleine, onbedoelde verraad.
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Nåde
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022537060
Uitgever: Boekerij


Meisje, 1983

Parijs, een winternacht in 1983. Het zestienjarige meisje dwaalt door onbekende straten. Ze heeft een papiertje bij zich met het adres van de dertig jaar oudere fotograaf A. Hij zal van haar een foto maken die gepubliceerd wordt in een modeblad. Een meisje met lange oorbellen, schaars gekleed, kijkt in de camera.

Bijna veertig jaar later raakt het meisje op de foto, een nu drieënvijftigjarige Noorse schrijfster, in een depressie. Van haar periode in Parijs herinnert ze zich weinig. Terwijl haar eigen wereld en die om haar heen barsten vertoont, probeert de volwassen vrouw het jonge meisje te begrijpen dat ze ooit was.

In een poging haar diepste geheimen te vertellen beproeft Linn Ullmann opnieuw de dichterlijke kracht van het geheugen. Dit is een rauw, onverhuld en bij vlagen nietsontziend verhaal over macht en onmacht, lust en schaamte, schoonheid en vergetelheid.

Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Jente, 1983
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044547689
Uitgever: De Geus
Voor je gaat slapen
Voor je gaat slapen is een roman over een familie in Oslo tijdens de jaren negentig en in New York, tijdens de jaren dertig.

De hoofdpersoon is Karin Blom, een jonge vrouw die over haar leven en haar bijzondere familie vertelt. In haar wereld vloeien fantasie en werkelijkheid bijna onmerkbaar in elkaar over.

Karin is - in tegenstelling tot haar onweerstaanbare moeder en kwetsbare zus - niet erg mooi. Maar ze kan zingen - en liegen, verzinnen en verleiden, en daardoor stevenen de mensen in haar omgeving onherroepelijk af op de eenzaamheid.

Voor je gaat slapen is een roman die zich via een web van fantastische verhalen, kluchtige scènes en momenten van diepe ernst uitstrekt van de jaren dertig in New York tot de jaren negentig in Oslo. Het is zowel een ontwikkelingsroman als de geschiedenis van een familie. Maar het centrale thema in de roman is het vermogen tot liefhebben, of pogingen daartoe; het huwelijk, overspel en familiebanden, ijdelheid en hoop.

Voor je gaat slapen is een originele, levendige en uiterst humoristische roman, een indringend verhaal over een jonge vrouw die geleidelijk aan leert de waarheid te spreken.
Schrijver: Linn Ullmann
Oorspronkelijke titel: Før du sovner
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022526293
Uitgever: Boekerij