Boekenplank:
Kies
 • Home
 • V
 • Dimitri Verhulst

Boeken van Dimitri Verhulst

Overzicht

 • De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein
 • De helaasheid der dingen
 • De intrede van Christus in Brussel
 • De kamer hiernaast
 • De laatste liefde van mijn moeder
 • De verveling van de keeper
 • De zeven laatste zinnen
 • Dinsdagland
 • Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège
 • Godverdomse dagen op een godverdomse bol
 • Liefde, tenzij anders vermeld
 • Mevrouw Verona daalt de heuvel af
 • Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten
 • Niets, niemand en redelijk stil
 • Problemski Hotel

gedetailleerd overzicht

Overzicht

De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein
De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein is het relaas van een schokkende gebeurtenis waar fictie en non-fictie naadloos in elkaar overgaan. In het boek vindt u ook tekeningen van Larsen Bervoets, een jonge Antwerpse tekenaar. Verhulst schreef het boekje (73 pagina's) naar aanleiding van de theatervoorstelling 'Aalst' van Pol Heyvaert. Een stuk dat gebaseerd is op de rechtzaak over een gruwelijke kindermoord in de gelijknamige stad, en waarin zowel gebruik gemaakt wordt van de exacte weergave van de realiteit als van fictionele elementen.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-744-2725-8
Uitgever: Victoria
De helaasheid der dingen
In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'. De helaasheid der dingen is zowel een gevoelig ode aan als een hilarische afrekening met het dorp van een jeugd. Verhulst is een sterk stilist, die met veel gevoel voor timing en vertelkracht de aandacht van zijn lezers vasthoudt van de eerste tot de laatste bladzijde.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-254-2773-1
Uitgever: Contact
De intrede van Christus in Brussel
Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025437534
Uitgever: Contact
De kamer hiernaast
'We zitten samen met de schrijver aan zijn tafel. In de kamer ernaast vrijt zijn vriendin met zijn beste vriend. Hij wacht geduldig tot ze klaar zijn en bevredigd. Zal hij opstaan en weggaan? Zal hij muziek opzetten om hun kreten te smoren? Of zal hij gelaten afwachten en de schoonheid van deze situatie inzien?' Zo gaat het titelverhaal in De kamer hiernaast. Verhulst schrijft ook over zijn jeugdjaren in Reetverdegem, over een Bacon-tentoonstelling, over een ongelukkige pianist, maar meestal over de liefde. Die liefde is, evenals zijn proza, kaal. Ontdaan van alle tierlantijnen, aanstellerij en omhaal van woorden. Verhulst schrijft geen woord te veel. Zijn taal is de taal van de mokerslag, die voortkomt uit een langdurig ingehouden woede. Maar ook is het de lyrische taal van de verliefde bard, die zijn geliefde met woorden probeert te vangen. De kamer hiernaast, het debuut van Dimitri Verhulst, is een boek dat de lezer om verschillende redenen niet onberoerd zal laten.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-254-1407-9
Uitgever: Contact
De laatste liefde van mijn moeder
We schrijven begin jaren tachtig, vorige eeuw. Martine Withofs heeft een nieuwe liefde en is net bij hem ingetrokken, met medeneming van een paar pannen, de sofa, de televisie en haar elfjarige zoontje Jimmy. Die ziet zich opgescheept met een stiefvader die hem er liever niet bij had gehad, maar die toch besluit zijn nieuwe gezin te trakteren op een zomerweekje in het buitenland. Voordat Martine gewend is aan de gedachte dat ze een aantal afleveringen van haar favoriete tv-serie moet missen, zitten ze al in een overvolle touringcar naar het Zwarte Woud. Tijdens de reis raakt Jimmy bevriend met de vier jaar oudere Heloïse, die hem een schokkend nieuwtje weet te vertellen over zijn moeder en haar minnaar.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-254-7460-7
Uitgever: Contact
De verveling van de keeper
De vader van Zarcko Vandegeneugten denkt dat hij het helemaal voor elkaar heeft. Negen zonen en zijn vrouw zwanger van een tweeling. Het is slechts een kwestie van tijd voor hij een voetbalelftal van louter eigen kroost heeft. Na een zware bevalling komt Zarcko echter als eenling ter wereld, volgens de verklaring van de artsen omdat hij in de baarmoeder zijn broertje reeds verschalkt heeft. Het raadsel zal Zarcko zijn leven lang achtervolgen. Al jong wil hij slechts één ding. Zijn droomwens vervult de dagelijks routine van zijn bestaan en na jaren van toewijding is het zover: Zarcko Vandegeneugten is de beste doelman uit de geschiedenis, maar geen mens die het weet. Zijn ploegmakkers spelen immers zo goed dat Zarcko niet één keer een bal moet redden. Dimitri Verhulst ontpopt zich in De verveling van de keeper als een rasverteller. Zijn beschrijvingen van de lotgevallen van Zarcko, het gezin Vandegeneugten en andere dorpsbewoners uit het troosteloze Dendermongo, en de hemeltergende ontknoping tijdens het wereldkampioenschap voetballen 2034 in Vlaanderen, maken van deze roman een ware page-turner.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-254-0250-X
Uitgever: Contact
De zeven laatste zinnen
In het Haydn-jaar 2009 werd Dimitri Verhulst benaderd door het Ensor strijkkwartet om nieuwe teksten te schrijven op Die Sieben Letzten Worte van Joseph Haydn. Het strijkkwartet wilde de prachtige muziek eens loskoppelen van het religieuze gegeven en de zeven laatste zinnen die Christus aan het kruis sprak, en benaderen vanuit de dagelijkse realiteit. Verhulst schreef zeven juwelen van korte verhalen, geïnspireerd op de beroemde zinnen: 1. Vader, vergeef hen want ze weten niet wat zij doen 2. Voorwaar, ik zeg u, heden nog zult gij bij me zijn in 't paradijs 3. Vrouw, zie daar uw zoon 4. Mijn god, waarom hebt gij mij verlaten? 5. Ik heb dorst 6. Het is volbracht 7. In uw handen beveel ik mijn geest
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-254-3540-0
Uitgever: Contact
Dinsdagland
Dinsdagland is een verzameling reisreportages van een thuisblijver. Over België. Het is een liefdesverklaring aan de kleine Belg, een verwondering over zijn amusement, een ode aan zijn in onbruik rakende schone woorden. Het is een in stukken en brokken geslagen vertelling over een Belgische jeugd, een boekstaven van de dingen die voorbijgaan. Het is gazettenpraat en cafépraat, een getuigenis met grote gebaren, een openlijke gelofte van Belgheid. Het gaat over duiven en de dood, over trekpaarden en hun droeften, over heilige maagden en wielerkoers, over de God van gisteren en over nonkel Potrel. Het is van alles, en dat voor weinig geld. Het is geschreven op het ritme van een zatte kusjesdans, afgewisseld door een hoempapa, olé en olà, door een schrijver die schijt heeft aan de angst een schrijver van onder de kerktorens te zijn. Het is een monument voor wat gaat sneuvelen, een logboek van een land, de restjes van een drinkgelag. Het is konijn met pruimen, lectuur voor onder de haardroger van het kapsalon, handgeschreven jazz voor trompet en majorette.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-254-1710-8
Uitgever: Contact
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège
Het Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège zou gekarakteriseerd kunnen worden als een kolderieke tragikomedie, waarin de tragiek vooral schuilt in het met ziel, zaligheid en heilige ernst supporteren van een niet zo heel wereldberoemd voetbalelftal, maar sinds Standard onlangs in de Champions League gelijk speelde tegen AZ voelt dat wellicht anders. Het Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège is er niet minder geestig om. Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-94-900-4304-9
Uitgever: Bruna b.v. Eigen Uitgaven
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Dimitri Verhulst presenteert u de geschiedenis van de mensheid in minder dan tweehonderd pagna's, in een oerknal van taal. Vanaf het moment dat we uit het water kwamen gekropen en op twee benen gingen lopen tot en met de jaren dat we elkaar naar de andere wereld zijn gaan bombarderen. Evolutie als bildungsroman. Een met het mes geschreven vertelling waarin naam noch datum valt. De inventaris van een ondersoort, het curriculum van een smeerlapperij. Gegoten in een verhaal met een hoofdpersonage waarin u zich ongetwijfeld zo nu en dan herkennen zal, herkennen moet. Prettig is anders.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-254-2953-9
Uitgever: Contact
Liefde, tenzij anders vermeld
Veel te veel Verhulst vandaag, Een hoop vel over de magerte der jaren. Een man en op je best, Een vrouw in het grauw. Een kruipdier uit de kleren, Een knaagbeest aan de geest. Virtuoos verzin je landen, Waar je gelukkig bent geweest. Dimitri Verhulst schrijft over geluk, ongeluk, gelukkige liefde en ongelukkige liefde. Er doemt een beeld op van een jongeman die de liefde viert en eronder lijdt. Alles in verstaanbare en krachtige taal. Liefde, tenzij anders vermeld is een verrassend meeslepende bundel.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-254-1578-4
Uitgever: Contact
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne de revue, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courthéoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelde.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-254-3561-5
Uitgever: Contact
Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten
Het valt niet mee om Senegalees te zijn, of hoer. Seynabou is beide. Ze behaagt opschepperige toeristen, laat zich regelmatig huwelijksaanzoeken in het gezicht lallen en heeft een leven dat is voorbestemd om roemloos voorbij te gaan. Tot een klant tijdens één zo'n betaalde liefdesnacht onder tamelijk verdachte omstandigheden het leven laat en die klant ook nog eens een wereldvermaard wielrenner blijkt te zijn. In Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten keert Seynabou terug naar de nacht waarin haar lot aanvankelijk de goede kant op leek te kunnen kantelen. Terug, en voor het laatst, naar de kamer waarin de dood haar lakens vond. Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten is een uitgave ten gevolge van de Literaire Boekenmaand maart 2011.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-254-3634-6
Uitgever: De Bijenkorf
Niets, niemand en redelijk stil
'Ik liet mij vertellen over het bestaan van een vrouw die zo mooi was dat het volstond haar een seconde te zien om haar nooit te vergeten. Erger nog, haar beeltenis ging zich wurmen in je kop en vrat er alle andere gedachten dan die aan haar traag en smaakvol op. Van alle vrouwen zou zij de fataalste zijn, van alle fataliteiten het meest een vrouw. We noemden haar een miserlou, een woord waarin je veel misère proeft. Geen man die haar ooit zag was man genoeg om zijn rede te handhaven. Eens te meer ben ik bevreesd, omdat dit keer ik het ben die dat verhaal vertelt.' Dimitri Verhulst
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-254-1238-6
Uitgever: Contact
Problemski Hotel
'Het is gedaan dat ik nieuwkomers begroet, mij vriendelijk aan hen voorstel. Het is gedaan met aan iedereen te vragen waar hij vandaan komt, waarvoor hij op de vlucht sloeg, hoeveel moorden er aan zijn beslissing zijn voorafgegaan. Uiteindelijk probeert de ene toch maar de andere qua miserie te overtroeven. Zegt A dat de militairen in zijn land hem twee benen hebben gebroken dan zegt B dat het in zijn land nog erger is, dat de militairen hem drie benen hebben gebroken, en dan laat je alle hoop te water, want wat zou iemand met twee gebroken poten nog asiel krijgen, als iemand met drie gebroken poten er nog geen krijgt.' Iedereen kent wel televisie- en krantenreportages over asielzoekers. Maar wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een opvangcentrum is minder bekend. Dimitri Verhulst liet zich voor het Vlaamse tijdschrift Deus ex Machina enkele dagen opsluiten in het AZC van Arendonk. Het resultaat was een tijdschriftreportage, maar wat hij had gezien liet hem niet meer los: de mensen wiens dagen en dromen doordrenkt zijn van doorstane gruwelen; de onderlinge spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, de vernederende omstandigheden in het centrum, de contacten met mensensmokkelaars en de uitzichtloze ontsnappingspogingen - al dan niet in vrachtcontainers waarin zuurstofgebrek soms tot de dood leidt. Het resultaat is Problemski hotel. Fictie die de wrange werkelijkheid zo dicht benadert dat het de lezer onder de huid raakt.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-254-1978-X
Uitgever: Contact