Boekenplank:
Kies
 • Home
 • V
 • Dimitri Verhulst

Boeken van Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste schrijvers van België en Nederland. Hij debuteerde in 1999 en schrijft sindsdien onophoudelijk romans, novellen, poëzie en toneel. Met De helaasheid der dingen won Verhulst de Gouden Uil Publieksprijs en de Engelse editie werd door The Irish Times uitgeroepen tot één van de beste boeken van 2012.

Meer over Dimitri Verhulst

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: België

Website: Dimitri Verhulst


Overzicht

 • Bloedboek
 • De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein
 • De helaasheid der dingen
 • De intrede van Christus in Brussel
 • De kamer hiernaast
 • De laatkomer
 • De laatste liefde van mijn moeder
 • De pruimenpluk
 • De verveling van de keeper
 • De zeven laatste zinnen
 • De zomer hou je ook niet tegen
 • Dinsdagland
 • Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège
 • Godverdomse dagen op een godverdomse bol
 • Hebben en Zijn
 • Het leven gezien van beneden
 • In weerwil van de woorden
 • Kaddisj voor een kut
 • Liefde, tenzij anders vermeld
 • Mevrouw Verona daalt de heuvel af
 • Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten
 • Niets, niemand en redelijk stil
 • Onze verslaggever in de leegte
 • Problemski Hotel
 • Spoo Pee Doo
 • Stoppen met roken in 87 gedichten

gedetailleerd overzicht

OverzichtBloedboek

Dimitri Verhulst keerde terug naar de Bijbel om de schoonheid van de taal, maar toen hij zich aan het hervertellen zette realiseerde hij zich dat de verhalen eigenlijk mooier zijn dan de woorden waarin ze gevat zijn.

De eerste vijf Bijbelboeken bevatten de geschiedenis van het ontstaan van de wereld, de verspreiding der volkeren en de wetgeving. Het zijn de verhalen die iedereen wel kent, maar ze worden steeds minder gelezen.

Verhulst besloot de verhalen terug te geven aan de taal en verbaasde zich over gruwelijke details en lachwekkende eigenaardigheden…

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025446420
Ebook: 9789025446437
Uitgever: Atlas Contact
De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein
De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein is het relaas van een schokkende gebeurtenis waar fictie en non-fictie naadloos in elkaar overgaan. In het boek vindt u ook tekeningen van Larsen Bervoets, een jonge Antwerpse tekenaar.

Verhulst schreef het boekje (73 pagina's) naar aanleiding van de theatervoorstelling 'Aalst' van Pol Heyvaert. Een stuk dat gebaseerd is op de rechtzaak over een gruwelijke kindermoord in de gelijknamige stad, en waarin zowel gebruik gemaakt wordt van de exacte weergave van de realiteit als van fictionele elementen.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789074427258
Uitgever: Victoria
De helaasheid der dingen
In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

De helaasheid der dingen is zowel een gevoelig ode aan als een hilarische afrekening met het dorp van een jeugd. Verhulst is een sterk stilist, die met veel gevoel voor timing en vertelkracht de aandacht van zijn lezers vasthoudt van de eerste tot de laatste bladzijde.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789046703502
Ebook: 9789025433437
Uitgever: Atlas Contact
De intrede van Christus in Brussel
Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt.

Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025437534
Ebook: 9789025438043
Uitgever: Atlas Contact
De kamer hiernaast
'We zitten samen met de schrijver aan zijn tafel. In de kamer ernaast vrijt zijn vriendin met zijn beste vriend. Hij wacht geduldig tot ze klaar zijn en bevredigd. Zal hij opstaan en weggaan? Zal hij muziek opzetten om hun kreten te smoren? Of zal hij gelaten afwachten en de schoonheid van deze situatie inzien?'

Zo gaat het titelverhaal in De kamer hiernaast. Verhulst schrijft ook over zijn jeugdjaren in Reetverdegem, over een Bacon-tentoonstelling, over een ongelukkige pianist, maar meestal over de liefde. Die liefde is, evenals zijn proza, kaal. Ontdaan van alle tierlantijnen, aanstellerij en omhaal van woorden.

Verhulst schrijft geen woord te veel. Zijn taal is de taal van de mokerslag, die voortkomt uit een langdurig ingehouden woede. Maar ook is het de lyrische taal van de verliefde bard, die zijn geliefde met woorden probeert te vangen. De kamer hiernaast, het debuut van Dimitri Verhulst, is een boek dat de lezer om verschillende redenen niet onberoerd zal laten.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789025422660
Ebook: 9789025430986
Uitgever: Atlas Contact


De laatkomer

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert.

Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nog veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025441265
Ebook: 9789025441272
Uitgever: Atlas Contact
De laatste liefde van mijn moeder
We schrijven begin jaren tachtig, vorige eeuw. Martine Withofs heeft een nieuwe liefde en is net bij hem ingetrokken, met medeneming van een paar pannen, de sofa, de televisie en haar elfjarige zoontje Jimmy. Die ziet zich opgescheept met een stiefvader die hem er liever niet bij had gehad, maar die toch besluit zijn nieuwe gezin te trakteren op een zomerweekje in het buitenland.

Voordat Martine gewend is aan de gedachte dat ze een aantal afleveringen van haar favoriete tv-serie moet missen, zitten ze al in een overvolle touringcar naar het Zwarte Woud. Tijdens de reis raakt Jimmy bevriend met de vier jaar oudere Heloïse, die hem een schokkend nieuwtje weet te vertellen over zijn moeder en haar minnaar.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025438180
Ebook: 9789025437107
Uitgever: Atlas Contact
De pruimenpluk

Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont Mattis afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt. Een donker denker met een tanend geloof in zowat alles, dus zeker ook in de liefde. Soms, echter, twijfelt hij aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven in een stad vol heerlijke drukte om niets. Maar wanneer een weduwe opeens vergeten gevoelens weer in hem aanwakkert, verlegt hij zijn ambities.

Dimitri Verhulsts oeuvre leest als een hommage aan de falende mens, die keer op keer met nietsontziende precisie en onvervalste empathie wordt opgevoerd in zijn arena. De helaasheid der dingen werd een klassieker, voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol ontving Verhulst de Libris Literatuur Prijs, en ook de talrijke vertalingen en verfilmingen van zijn werk gooiden hoge ogen. In De pruimenpluk bewijst Verhulst zich wederom als fijnschrijver en chroniqueur van de menselijke eenzaamheid.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789492928504
Ebook: 9789492928573
Uitgever: Pluim
De verveling van de keeper
De vader van Zarcko Vandegeneugten denkt dat hij het helemaal voor elkaar heeft. Negen zonen en zijn vrouw zwanger van een tweeling. Het is slechts een kwestie van tijd voor hij een voetbalelftal van louter eigen kroost heeft. Na een zware bevalling komt Zarcko echter als eenling ter wereld, volgens de verklaring van de artsen omdat hij in de baarmoeder zijn broertje reeds verschalkt heeft. Het raadsel zal Zarcko zijn leven lang achtervolgen.

Al jong wil hij slechts één ding. Zijn droomwens vervult de dagelijks routine van zijn bestaan en na jaren van toewijding is het zover: Zarcko Vandegeneugten is de beste doelman uit de geschiedenis, maar geen mens die het weet. Zijn ploegmakkers spelen immers zo goed dat Zarcko niet één keer een bal moet redden.

Dimitri Verhulst ontpopt zich in De verveling van de keeper als een rasverteller. Zijn beschrijvingen van de lotgevallen van Zarcko, het gezin Vandegeneugten en andere dorpsbewoners uit het troosteloze Dendermongo, en de hemeltergende ontknoping tijdens het wereldkampioenschap voetballen 2034 in Vlaanderen, maken van deze roman een ware page-turner.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025402501
Uitgever: Atlas Contact
De zeven laatste zinnen
In het Haydn-jaar 2009 werd Dimitri Verhulst benaderd door het Ensor strijkkwartet om nieuwe teksten te schrijven op Die Sieben Letzten Worte van Joseph Haydn. Het strijkkwartet wilde de prachtige muziek eens loskoppelen van het religieuze gegeven en de zeven laatste zinnen die Christus aan het kruis sprak, en benaderen vanuit de dagelijkse realiteit.

Verhulst schreef zeven juwelen van korte verhalen, geïnspireerd op de beroemde zinnen:
 1. Vader, vergeef hen want ze weten niet wat zij doen 
 2. Voorwaar, ik zeg u, heden nog zult gij bij me zijn in 't paradijs
 3. Vrouw, zie daar uw zoon
 4. Mijn god, waarom hebt gij mij verlaten?
 5. Ik heb dorst
 6. Het is volbracht
 7. In uw handen beveel ik mijn geest
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025435400
Uitgever: Atlas Contact


De zomer hou je ook niet tegen

Pierre is een beginnende zestiger en ontvoert een mentaal gehandicapte jongen van vijftien naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, hoe die tot stand kwam, over haar intense kinderwens en zijn twijfel over zijn rol als vader.

Uiteindelijk zal hij het ook moeten hebben over hoe die prachtige en passionele relatie eindigen kon, en wanneer de mentaal gehandicapte jongen werd verwekt.

* De zomer hou je ook niet tegen is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2015.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789059652743
Ebook: 9789059652750
Uitgever: CPNB
Dinsdagland
Dinsdagland is een verzameling reisreportages van een thuisblijver. Over België. Het is een liefdesverklaring aan de kleine Belg, een verwondering over zijn amusement, een ode aan zijn in onbruik rakende schone woorden. Het is een in stukken en brokken geslagen vertelling over een Belgische jeugd, een boekstaven van de dingen die voorbijgaan. Het is gazettenpraat en cafépraat, een getuigenis met grote gebaren, een openlijke gelofte van Belgheid. Het gaat over duiven en de dood, over trekpaarden en hun droeften, over heilige maagden en wielerkoers, over de God van gisteren en over nonkel Potrel.

Het is van alles, en dat voor weinig geld. Het is geschreven op het ritme van een zatte kusjesdans, afgewisseld door een hoempapa, olé en olà, door een schrijver die schijt heeft aan de angst een schrijver van onder de kerktorens te zijn. Het is een monument voor wat gaat sneuvelen, een logboek van een land, de restjes van een drinkgelag. Het is konijn met pruimen, lectuur voor onder de haardroger van het kapsalon, handgeschreven jazz voor trompet en majorette.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789025425081
Ebook: 9789025429447
Uitgever: Atlas Contact
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège
Het Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège zou gekarakteriseerd kunnen worden als een kolderieke tragikomedie, waarin de tragiek vooral schuilt in het met ziel, zaligheid en heilige ernst supporteren van een niet zo heel wereldberoemd voetbalelftal, maar sinds Standard onlangs in de Champions League gelijk speelde tegen AZ voelt dat wellicht anders. Het Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège is er niet minder geestig om.

* Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789490043049
Uitgever: B for Books
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Dimitri Verhulst presenteert u de geschiedenis van de mensheid in minder dan tweehonderd pagina's, in een oerknal van taal. Vanaf het moment dat we uit het water kwamen gekropen en op twee benen gingen lopen tot en met de jaren dat we elkaar naar de andere wereld zijn gaan bombarderen. Evolutie als bildungsroman.

Een met het mes geschreven vertelling waarin naam noch datum valt. De inventaris van een ondersoort, het curriculum van een smeerlapperij. Gegoten in een verhaal met een hoofdpersonage waarin u zich ongetwijfeld zo nu en dan herkennen zal, herkennen moet. Prettig is anders.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789046704370
Ebook: 9789025431181
Uitgever: Atlas Contact
Hebben en Zijn

Hebben en Zijn begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier.

Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren.

In Hebben en Zijn werpt Dimitri Verhulst in geestige en fraaie bewoordingen licht op onze eindigheid; het is een roman die met geen andere te vergelijken valt, ook niet binnen het oeuvre van de schrijver zelf.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789025473143
Ebook: 9789025473150
Uitgever: Atlas Contact


Het leven gezien van beneden

Toen de Rus Michael Sjolochov in 1965 de Nobelprijs voor Literatuur ophaalde was dat om verschillende redenen een mop. De kwaliteit van zijn werk was ondermaats en het was een publiek geheim dat hij zijn boeken niet zelf schreef. Sjolochov was een marionet van het Sovjetregime, een toonbeeld van de (verplichte) socialistisch-realistische stijl, omringd door een apparaat van ghostwriters.

Bulgarije was jarenlang de trouwste vazalstaat van de USSR en probeerde in alles roder te kleuren dan Moskou. Bulgaarse auteurs hadden zich dan ook te spiegelen aan het werk van Sjolochov. Kunstenaars die zondigden tegen de opgelegde stijl werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp van Belene.

Liliya Dimova is de kunstminnende en lustige weduwe van een Bulgaarse, gekrenkte schrijver, eertijds de muze van half Sofia. Het is haar laatste levenswens de literaire geschiedenis van het communisme te corrigeren en elke letter van Sjolochov uit te wissen door de bladzijden uit zijn boeken als wc-papier te gebruiken. Uit liefde voor haar overleden man, en voor alle andere vergetenen die hun vrijheid van expressie zeer duur hebben betaald.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025449445
Ebook: 9789025449155
Uitgever: Atlas Contact
In weerwil van de woorden

Iedereen met een fobie voor de brievenbus, iedereen die zijn enveloppen dagenlang ongeopend op tafel laat liggen tot hij moedig genoeg is om ze open te maken, zal zich herkennen in Pol Verholst.

Hoewel hij de zoon is van een postbode, en een groot liefhebber van de woorden, is zijn angst voor de post zo groot dat hij willens nillens zijn naam schonk aan een ziekte waar zovelen aan lijden. De angst voor post, oftewel: de Ziekte van Verholst. Een ziekte die een heel leven kan ruïneren, en waarbij vergeleken de angst voor spinnen of iets als hoogtevrees werkelijk niets meer voorstelt.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789083108247
Ebook: 9789083108254
Uitgever: Pluim
Kaddisj voor een kut

'Je hebt lang gewacht om het relaas van jouw jaren in een instelling voor verwaarloosde jongeren neer te pennen. Je hebt het uitgesteld, beseffende, lichtjes gehoopt zelfs, dat zulks vaak tot afstel leidt. Je wou niet de zieltogende schrijver van het trieste-jeugd-gebrompot zijn. Voor zover je dat nog niet was. Maar toen je een jonge vrouw, een ex-instellingskind, zich voor jouw ogen van het leven zag beroven, en toen twee van je oude soortgenoten de kranten haalden nadat ze hun eigen kinderen vermoordden omdat ze zich geen raad wisten met het familieleven dat hun nooit was aangeleerd, heeft het blad papier zich vanzelf naar je toegeschoven. De eerste persoon enkelvoud kon worden afgeschaft, en het voelde veilig, eindelijk te verdwijnen in de ellende van een ander.'

In zijn autobiografische roman Kaddisj voor een kut vertelt Dimitri Verhulst op een rauwe en genadeloze manier over het leven in een jeugdinstelling. Geïnspireerd door de wanhoopsdaden van ex-instellingskinderen laat Verhulst zien hoe het is om op te groeien in zo’n omgeving.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025443788
Ebook: 9789025443566
Uitgever: Atlas Contact
Liefde, tenzij anders vermeld

Veel te veel Verhulst vandaag,
Een hoop vel over de magerte der jaren.
Een man en op je best,
Een vrouw in het grauw.
Een kruipdier uit de kleren,
Een knaagbeest aan de geest.
Virtuoos verzin je landen,
Waar je gelukkig bent geweest.

Dimitri Verhulst schrijft over geluk, ongeluk, gelukkige liefde en ongelukkige liefde. Er doemt een beeld op van een jongeman die de liefde viert en eronder lijdt. Alles in verstaanbare en krachtige taal. Liefde, tenzij anders vermeld is een verrassend meeslepende bundel.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789025415785
Uitgever: Atlas Contact
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond.

In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne de revue, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courthéoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten.

Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelde.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025425388
Ebook: 9789025429461
Uitgever: Atlas Contact


Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten
Het valt niet mee om Senegalees te zijn, of hoer. Seynabou is beide. Ze behaagt opschepperige toeristen, laat zich regelmatig huwelijksaanzoeken in het gezicht lallen en heeft een leven dat is voorbestemd om roemloos voorbij te gaan. Tot een klant tijdens één zo'n betaalde liefdesnacht onder tamelijk verdachte omstandigheden het leven laat en die klant ook nog eens een wereldvermaard wielrenner blijkt te zijn.

In Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten keert Seynabou terug naar de nacht waarin haar lot aanvankelijk de goede kant op leek te kunnen kantelen. Terug, en voor het laatst, naar de kamer waarin de dood haar lakens vond.

* Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten is een uitgave ten gevolge van de Literaire Boekenmaand maart 2011.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025436346
Ebook: 9789025439705
Uitgever: De Bijenkorf
Niets, niemand en redelijk stil
'Ik liet mij vertellen over het bestaan van een vrouw die zo mooi was dat het volstond haar een seconde te zien om haar nooit te vergeten. Erger nog, haar beeltenis ging zich wurmen in je kop en vrat er alle andere gedachten dan die aan haar traag en smaakvol op. Van alle vrouwen zou zij de fataalste zijn, van alle fataliteiten het meest een vrouw. We noemden haar een miserlou, een woord waarin je veel misère proeft. Geen man die haar ooit zag was man genoeg om zijn rede te handhaven. Eens te meer ben ik bevreesd, omdat dit keer ik het ben die dat verhaal vertelt.'

Dimitri Verhulst
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789025412388
Uitgever: Atlas Contact
Onze verslaggever in de leegte

Ogenschijnlijk uit het niets begon Dimitri Verhulst een aantal jaar geleden een dagboek om te schrijven waarover hij niet praten kon. Onze verslaggever in de leegte is het verslag van een zelfvernietiging: liever zelf naar de klote dan dat je ondergang door een ander wordt veroorzaakt.

De angst voor het moment waarop zijn leven zal worden vernietigd leidt tot een eenzame tocht langs kroegen, drugsdealers en lege hotelkamers. Hij vlucht in zowat alles waarin te vluchten valt, tot we uitkomen bij de reden van zijn angst. Uiteindelijk bleek ook het dagboek een vlucht, maar dat zag hij pas later.

Onze verslaggever in de leegte is een pijnlijk eerlijk boek in de traditie van Jeroen Brouwers, Charles Bukowski en Bohumil Hrabal en laat ons een schrijver zien zoals hij niet gezien wil worden. Maar bovenal is dit dagboek een liefdesverklaring aan Tutut.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789083045917
Ebook: 9789083045924
Uitgever: Pluim
Problemski Hotel
'Het is gedaan dat ik nieuwkomers begroet, mij vriendelijk aan hen voorstel. Het is gedaan met aan iedereen te vragen waar hij vandaan komt, waarvoor hij op de vlucht sloeg, hoeveel moorden er aan zijn beslissing zijn voorafgegaan. Uiteindelijk probeert de ene toch maar de andere qua miserie te overtroeven. Zegt A dat de militairen in zijn land hem twee benen hebben gebroken dan zegt B dat het in zijn land nog erger is, dat de militairen hem drie benen hebben gebroken, en dan laat je alle hoop te water, want wat zou iemand met twee gebroken poten nog asiel krijgen, als iemand met drie gebroken poten er nog geen krijgt.'

Iedereen kent wel televisie- en krantenreportages over asielzoekers. Maar wat zich werkelijk afspeelt achter de hekken van een opvangcentrum is minder bekend. Dimitri Verhulst liet zich voor het Vlaamse tijdschrift Deus ex Machina enkele dagen opsluiten in het AZC van Arendonk.

Het resultaat was een tijdschriftreportage, maar wat hij had gezien liet hem niet meer los: de mensen wiens dagen en dromen doordrenkt zijn van doorstane gruwelen; de onderlinge spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, de vernederende omstandigheden in het centrum, de contacten met mensensmokkelaars en de uitzichtloze ontsnappingspogingen - al dan niet in vrachtcontainers waarin zuurstofgebrek soms tot de dood leidt.

Het resultaat is Problemski Hotel. Fictie die de wrange werkelijkheid zo dicht benadert dat het de lezer onder de huid raakt.
Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789025425043
Ebook: 9789025429478
Uitgever: Atlas Contact
Spoo Pee Doo

Europa staat in brand, maar onverschillig bestellen we nog een glas. Verdedigen we onze vrijheden, of verdedigen we onze leegte?

Terreur is niet blind, sterker nog, hij heeft het gemunt op onze westerse verworvenheden. Europa beeft en siddert, voelt zich door een reveille van godsdienstfanatisme plotsklaps teruggeworpen naar een era die het definitief verlaten dacht te hebben. Dimitri Verhulst schreef er een roman over: Spoo Pee Doo.

Hebben we onze monsters zelf gevoed? De urgentie aan antwoorden en oplossingen kan niet worden ingelost. Maar, in alle machteloosheid misschien, we kunnen de aanslagen van gruwel beantwoorden met aanslagen van schoonheid, aanslagen van literatuur. De inkt moet vloeien, omdat ook hem de droogte dreigt te worden opgelegd.

Over de botsing tussen godsdienstfanatisme en vrijheden, van wat dan ook.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025451813
Ebook: 9789025450465
Uitgever: Atlas Contact


Stoppen met roken in 87 gedichten

Poëzie in acht reeksen over basisthema's van het bestaan: liefde, dood en het zoeken naar zingeving, waarbij humor, angst, vervoering en verbeelding een belangrijke rol spelen.

Schrijver: Dimitri Verhulst
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025451684
Ebook: 9789025451776
Uitgever: Atlas Contact