Boekenplank:
Kies

Boeken van Eric Vuillard

Éric Vuillard is schrijver en filmmaker.

Meer over Eric Vuillard

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • 14 juli - 14 juillet
  • De orde van de dag - L' ordre du jour

gedetailleerd overzicht

Overzicht14 juli

Op 28 april 1789 ontbrandde het vuur van de Franse Revolutie. Frankrijk was failliet en de inwoners kwamen om van de honger. In een fabriek waar gedreigd werd het loon van de werknemers te verlagen kwamen de arbeiders in opstand. Vervolgens hield een burgerwake in de lange angstige nacht van 13 juli de straten van Parijs bezet, en zodra de ochtend van 14 juli aanbrak was de revolutie echt begonnen.

Vuillard dompelt ons onder in het tumult van die beroemde dag en wekt de grote opstand die in het collectieve geheugen staat gegrift tot leven. Vanuit het oogpunt van de naamloze menigte creëert hij een mozaïek van levens en lotgevallen die tezamen een realistisch, spannend beeld geven van deze belangrijke gebeurtenis.

Schrijver: Eric Vuillard
Oorspronkelijke titel: 14 juillet
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789029092722
Ebook: 9789402311242
Uitgever: Meulenhoff
De orde van de dag

20 februari 1933: op een winterse dag in Berlijn ontmoeten vierentwintig Duitse topfabrikanten en nazi-hoogwaardigheidsbekleders elkaar in het geheim in het gebouw van de Rijksdag. Het doel: financiële ondersteuning voor de opmars van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en haar vreeswekkende leider. Deze ontmoeting zet de toon voor een nationale instemming die afgrijselijke gevolgen zal hebben.

12 maart 1938: de annexatie van Oostenrijk. De media vereeuwigen het beeld van een oppermachtig gemotoriseerd leger. Maar achter Goebbels' imponerende propaganda ontvouwt zich een ander schouwspel: de tanks stranden massaal in de straten van Oostenrijk en doen de zorgvuldig georkestreerde mythe wankelen.

Het ware verhaal van de Anschluss - een opeenstapeling van kleine krachtmetingen, nerveuze telefoontjes en vulgaire bedreigingen - onthult een heel ander, minder glorieus beeld. De overwinning is niet het resultaat van heroïsche vastberadenheid, maar van intimidatie en bluf. Éric Vuillard ontmantelt op overtuigende en ironische wijze de mythe van de glorieuze annexatie en schreef daarmee een spannende en intrigerende roman.

Schrijver: Eric Vuillard
Oorspronkelijke titel: L' ordre du jour
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789029092708
Ebook: 9789402311228
Uitgever: Meulenhoff