Boekenplank:
Kies

Boeken van Ocean Vuong

Ocean Vuong is een Vietnamees-Amerikaanse dichter en essayist. Na een jaar in een vluchtelingenkamp op de Filipijnen te hebben doorgebracht, emigreerde hij in 1990 naar Amerika. Vuong was de eerste binnen zijn familie die leerde lezen. Hij studeerde Engelse literatuur aan het Brooklyn College.

Grappig weetje: Ocean Vuong is geboren in Vietnam. Zijn naam was oorspronkelijk Beach, maar zijn moeder sprak het uit als Bitch. Toen een Amerikaan dat hoorde, legde hij haar het verschil uit en stelde voor de jongen Ocean te noemen.

Meer over Ocean Vuong

Genre: Roman

Geboren: 1988

Geboorteland: Vietnam

Website: Ocean Vuong


Overzicht

  • De tijd is een moeder - Time is a mother
  • Op aarde schitteren we even - On earth we're briefly gorgeous

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe tijd is een moeder

Hoe keren we terug naar onszelf anders dan door de bladzijde om te vouwen en zo een spannende passage te markeren...

In zijn uiterst persoonlijke dichtbundel De tijd is een moeder gaat Ocean Vuong op zoek naar manieren om te leven na de dood van zijn moeder. Er is rouw, maar ook de overtuiging dat hij daaruit kan komen. Hij worstelt met zijn eigen verlies, maar ook met het gegeven dat hij rechtstreeks het product is van de oorlog in Vietnam - een thema dat we herkennen uit Vuongs indrukwekkende roman Op aarde schitteren we even.

Zijn gedichten zijn sprankelend, compromisloos en onontkoombaar en maken voelbaar hoe het is om te leven zodra de bodem onder een verscheurd bestaan wegvalt. De tijd is een moeder is een eerbetoon aan de kracht van zachtheid in tijden van geweld.

Schrijver: Ocean Vuong
Oorspronkelijke titel: Time is a mother
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789048863044
Ebook: 9789048863051
Uitgever: Hollands Diep
Op aarde schitteren we even

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaft hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling.

De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid.

Op aarde schitteren we even stelt vragen die centraal staan in het Amerika van nu, dat ondergedompeld is in verslaving, geweld en trauma. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

Met verbluffende urgentie en elegantie schrijft Ocean Vuong over mensen die klem zitten tussen onverenigbare werelden, en onderzoekt hij hoe we elkaar kunnen genezen en redden zonder te verloochenen wie we zijn. De vraag hoe we moeten overleven, en hoe we daar een soort vreugde aan kunnen ontlenen, is de drijvende kracht van de belangrijkste debuutroman sinds jaren.

Schrijver: Ocean Vuong
Oorspronkelijke titel: On earth we're briefly gorgeous
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789048846832
Ebook: 9789048846849
Uitgever: Hollands Diep