Boekenplank:
Kies

Boeken van Anne Lee Waldo

Meer over Anne Lee Waldo

Genre: Roman

Geboren: 1925

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

Sacajawea
Het op ware gebeurtenissen gebaseerde levensverhaal van de Indiaanse Sacajawea is het ontroerende verhaal van een vrouw die een boeiend en avontuurlijk leven leidde tussen twee werelden en het symbool werd van een stervend volk en van een nieuwe natie. Sacajawea is het verhaal van een vrouw die tijdens haar leven al een legende was...

Sacajawea wordt op heel jonge leeftijd door leden van een andere stam ontvoerd en gevangen gehouden. Maar als Shoshoni is zij van weinig waarde voor de Minnetares indianen en wordt verkwanseld aan de Frans-Canadese handelaar Charbonneau, die te midden van de indianenstammen een ruw bestaan leidt.

Wanneer Charbonneau gevraagd wordt als gids en tolk een blanke expeditie te begeleiden, neemt hij Sacajawea mee als zijn vrouw. Onder leiding van de kapiteins Merriwether Lewis en William Clark maakt het gezelschap in 1804 een historische tocht dwars door Amerika. Omgeven door vijandige indianenstammen en een onherbergzame natuur groeien de spanningen.

Vooral de zwangere Sacajawea is de oorzaak van menige hoog oplopende ruzie en jaloezie, maar steeds weet zij door haar krachtige en jonge persoonlijkheid de expeditie te behoeden voor onderlinge verdeeldheid. Tussen haar en William Clark ontstaat een hechte band. Zij is echter verplicht bij Charbonneau te blijven, ook als hij zich na de terugtocht in het blanke St.Louis vestigt.

Wanneer de vernederingen haar teveel worden, ontvlucht Sacajawea haar man. Zij zwerft tijden over de prairie en is meer dood dan levend als ze door een Comanche indiaan van de hongerdood wordt gered. Met veel pijn en moeite wordt ze in zijn stam opgenomen en later trouwen ze. Een gelukkig leven lijkt haar eindelijk beschoren.

Maar als de blanken langzaam maar zeker opdringen en de indianen haar als buitenstaander uitstoten, is ze na de dood van haar man gedwongen opnieuw te vluchten.

Weer zwerft Sacajawea rond.... Zal de tragiek in haar leven nog plaatsmaken voor geluk?
Schrijver: Anne Lee Waldo
Oorspronkelijke titel: Sacajawea
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789010032478
Uitgever: Elsevier