Boekenplank:
Kies

Boeken van Lisa Weeda

Lisa Weeda is schrijver, literair programmamaker, scenarist en virtualreality regisseur. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Weeda werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022.

Meer over Lisa Weeda

Genre: Roman

Geboren: 1989

Geboorteland: Nederland

Website: Lisa Weeda


Overzicht

  • Aleksandra
  • Dans dans revolutie

gedetailleerd overzicht

OverzichtAleksandra

Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd.

Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra's deportatie in 1942 naar Duitsland heeft hij haar nooit meer gezien.

Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.

Schrijver: Lisa Weeda
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403129181
Ebook: 9789403144313
Uitgever: De Bezige Bij
Dans dans revolutie

Het is de nacht waarop de dorpelingen van Utsjelinavka het kwaad, de duivel en het duister uitdrijven. Het is de dag waarop Toni twee kinderlijken ophaalt tijdens haar body drop off-dienst. Het is de ochtend waarop de dode soldaat Danylo wakker wordt gedanst door een Nederlands meisje. Het is de tijd waarin we wegkijken.

Dit is Dans dans revolutie, een boek waarin Lisa Weeda in vier welhaast magische verhaallijnen het gevecht aangaat met westsplaining, de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa.

De oude tijden hebben ons maar al te vaak verraden, schrijft ze, maar onze dans, als een heel smal steegje waar je zijlings net nog je lichaam doorheen kan proppen om aan de andere kant van iets te geraken, heeft ons altijd op het nippertje gered.

Schrijver: Lisa Weeda
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789403194110
Ebook: 9789403131085
Uitgever: De Bezige Bij