Boekenplank:
Kies
  • Home
  • W
  • Edward Whittemore

Boeken van Edward Whittemore

Meer over Edward Whittemore

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Edward Whittemore


The Jerusalem Quartet

  1. Sinaï tapijt - Sinai tapestry
  2. Jeruzalem poker - Jerusalem poker
  3. Nijlschaduwen - Nile shadows
  4. Jericho mozaïek - Jericho Mosaic

gedetailleerd overzicht

The Jerusalem QuartetSinaï tapijt
Plantagenet Strongbow, de grootste botanicus en ontdekker van zijn tijd, verdwijnt in 1840 in de Sinaï om na veertig jaar een 33-delige schandalig accurate studie van Levantijnse sex te publiceren, om weer te verdwijnen en in het geheim het Turkse rijk te kopen, dat na zijn dood in 1914 uiteenvalt. Skanderbeg Wallenstein, de fanatieke monnik die rond 1800 in de Sinaï de originele Bijbel vindt en ontdekt dat deze 'elke religieuze waarheid die ooit door iemand is aangehangen' ondermijnt. Ontzet maakt hij een vervalsing en begraaft de ware Sinaï-bijbel, die decennia later wordt gevonden door... Hadj Haroen, de eeuwige zwerver door de geschiedenis, een verlegen ridder met een verroeste Kruisvaarderhelm en een verschoten gele mantel, op een hopeloze missie als verdediger van de Heilige Stad. Hij heeft slechts één vriend in het moderne Jeruzalem, zijn loyale metgezel... O'Sullivan Beare, de zoon van een arme Ierse visser, die de Paasopstand overleeft en als guerrilla tegen de Britten vecht, tot hij in 1920 vermomd als non naar Palestina vlucht en de eerste wapens naar de Haganah smokkelt in een reusachtige holle stenen scarabee in dienst van... Stern, de zoon van Strongbow en een Joodse herdersdochter, voorstander van een thuisland voor joden, moslims en christenen in het Midden-Oosten, is getuige van de slachting van Smyrna in 1922 en wordt uiteindelijk het slachtoffer van de bloedige conflicten in het gebied.
Schrijver: Edward Whittemore
Oorspronkelijke titel: Sinai tapestry
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-245-4857-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jeruzalem poker
Op de laatste dag van 1921 komen drie mannen samen voor een partij poker in een achterkamer in Jeruzalem. Het historische spel zou twaalf jaar duren en had als inzet niets minder dan de controle over Jeruzalem zelf. Duizenden gokkers uit de hele wereld namen deel en er werden fortuinen gewonnen en verloren. Want Jeruzalem is de sleutel tot het Midden-Oosten en dus tot de wereld...
Schrijver: Edward Whittemore
Oorspronkelijke titel: Jerusalem poker
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-245-4867-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Nijlschaduwen
Op een heldere nacht in 1942 explodeert een handgranaat in een sloppenwijk van Caïro. Eén man is onmiddellijk dood. Die man is Stern, een obscure wapensmokkelaar en morfineverslaafde. Zijn dood wordt geheel overschaduwd door de wereldgebeurtenissen. Rommels machtige Afrikakorps dreigt Egypte onder de voet te lopen en het Midden-Oosten te domineren. Toch stellen de Geallieerden veel belang in Stern en zijn raadselachtige dood, die de uitkomst van de hele oorlog kan beïnvloeden. Meer en meer draait het om de vraag: aan welke kant stond Stern? De speurtocht naar de waarheid over Stern leidt zijn vriend, Joe O'Sullivan Beare, door de sloppenwijken van het oude Caïro naar een vervallen voormalig bordeel, Hotel Babylon. De kelder ervan is het domein van Bletchley, een spion met een verbrijzeld gelaat. Achter de receptie waakt Achmed, een mislukte dichter op leeftijd, over een geheime bergplaats. De treurige clown Liffy helpt uiteindelijk de mysterieuze code van Sterns leven te kraken. Joe stuit op de restanten van Sterns netwerk: de zwarte archeoloog Menelik, die in een sarcofaag sliep; de immens rijke Gekke Cohen, de patriarch van de beroemde Caïro Cohens, en de stokoude tweeling Big Belle en Little Alice, hartsvriendinnen van Winston Churchill, die bij kaarslicht herinneringen ophalen in een woonboot op de Nijl.
Schrijver: Edward Whittemore
Oorspronkelijke titel: Nile shadows
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 978-90-245-4877-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jericho mozaïek
In een achterkamer in Jeruzalem komen drie mannen bijeen voor een partij poker. Het legendarische spel zal twaalf jaar duren en de inzet is niets minder dan de feitelijke macht over de stad. De partij trekt gokkers aan uit de hele wereld en er worden fortuinen gewonnen en verloren. Want de Heilige Stad is de sleutel tot het Midden-Oosten en dus tot de wereld... Op het spel staat de toekomst van kleurrijke spelers als: Cairo Martyr, een koolzwarte man met blauwe ogen met een witte aap op zijn schouder. Zijn rijkdom is afkomstig van het monopolie op lustopwekkend mummiestof. Joe O'Sullivan Beare, de voormalige Ierse vrijheidsstrijder die wapens levert aan alle partijen in de Oriënt en een fortuin verdiende met de verkoop van Christelijke fallusbeeldjes. Munk Szondi, een Zwitserse bankier die handelt in promessen voor gebakken vis, wiens vrouwelijke familieleden allemaal Sarah heten. Nubar Wallenstein, een invloedrijke oliebaron met een eigen spionagedienst, maar ook een fanatieke alchemist, geobsedeerd door onsterfelijkheid.
Schrijver: Edward Whittemore
Oorspronkelijke titel: Jericho Mosaic
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 978-90-245-4897-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff