Boekenplank:
Kies
 • Home
 • W
 • Jeroen Windmeijer

Boeken van Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer debuteerde in 2015 met De bekentenissen van Petrus, een thriller waarin Romeinse en bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.

Meer over Jeroen Windmeijer

Genre: Roman

Geboren: 1969

Geboorteland: Nederland

Website: Jeroen Windmeijer


Overzicht

 • De zaak B.
 • Een strooien brief

Delftse Trilogie

 1. De vervalste Vermeer
 2. De schaduw van Vermeer

Leidse Trilogie

 1. Het Petrus mysterie
 2. Het Paulus labyrint
 3. Het Pilgrim Fathers complot

Zuid-Amerika Trilogie

 1. Prequel De offers
 2. De offers
 3. De Genesissleutel
 4. De stenen goden

E-books

 • Mijn naam is Occlo

Non-Fictie

 • De vallei van de rijzende zon
 • Poncho's, panfluiten en paardenstaarten
 • Wegwijzers

Dubbel uitgegeven titels

 • De bekentenissen van Petrus - zie Het Petrus mysterie
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe zaak B.

Mijn wraak zal zoet zijn...

De schok is groot als Lodewieke Blijdemake dood wordt aangetroffen in de bijenstal van stadspark Cronesteyn. Zij was de nummer twee op de lijst van EGO, een populistische partij in opkomst, geleid door de charismatische Bernhard Huisman.

Was dit een kille afrekening zo vlak voor de Leidse gemeenteraadsverkiezingen? Waarom had Lodewieke een afspraak met Rick Bos, de lijsttrekker van de Leidse Groenen, die politiek lijnrecht tegenover haar stond? En waarom stopte de moordenaar zoveel chocola in haar mond?

Aan rechercheursduo Willem Rijsbergen en Danny van de Kooij de taak om deze duistere zaak tot een oplossing te brengen. Alle sporen lijken te voeren naar de chocoladefabriek van DZB, het reïntegratiebedrijf van de gemeente Leiden. En dan valt al snel een tweede dode...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789059973800
Uitgever: Primavera Pers
Een strooien brief

Ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van confessioneel onderwijs verscheen bij de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) de mini-thriller Een strooien brief in een gelimiteerde editie van 1.500 exemplaren.

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789082334418
Uitgever: De Uiver / Scol

Delftse TrilogieDe vervalste Vermeer

Een van de beroemdste schilderijen ter wereld verdwijnt...

Een suppoost van het Museum Valse Kunst in het kleine dorpje Vledder wordt voor dood achtergelaten in een van de zalen. Ook blijkt het schilderij Christus en de overspelige vrouw van de muur te zijn verdwenen.

Het gaat om een van de beroemdste vervalsingen ter wereld, geschilderd door Han van Meegeren, die het werk door wilde laten gaan voor een echte Johannes Vermeer. Waarom werd het schilderij met zoveel geweld ontvreemd?

De zoektocht naar de waarheid voert terug naar een duistere episode in de vaderlandse geschiedenis. Al snel lijken de grenzen te vervagen tussen wat echt is en wat vals...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789402713268
Ebook: 9789402769142
Uitgever: HarperCollins
De schaduw van Vermeer

Komt het geheim van de Hollandse meester aan het licht?

Docent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou krijgen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij... Mij...’.

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen uit hun musea. Sommige lijken waardeloos, omdat het vervalsingen zijn. Maar ook een van de bekendste musea van het land moet aan een inbraak geloven.

Ongewild raakt Fabian bij deze zaak betrokken, en ook hij blijkt een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse meester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789402713633
Ebook: 9789402769401
Uitgever: HarperCollins

Leidse TrilogieHet Petrus mysterie

Op 2 oktober 1996 werd in Leiden bij de opgraving van het Romeinse kamp Matilo een bronzen viziermasker gevonden, een vondst die zelfs de landelijke dagbladen haalde. Er zijn echter hardnekkige geruchten dat op diezelfde dag ook iets is aangetroffen, dat angstvallig verborgen is gehouden - een vondst die een geheel nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis zoals wij die kennen en bovendien de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden.

De opgraving bij Matilo vormt het uitgangspunt van Het Petrus mysterie. We volgen Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, en geschiedenisstudente Judith Cherev, die een eeuwenoud document op het spoor komen en verwikkeld raken in een buitengewoon gevaarlijk avontuur.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789402705393
Uitgever: HarperCollins
Het Paulus labyrint

Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed.

Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789402722307
Uitgever: HarperCollins
Het Pilgrim Fathers complot

Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript...

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo'n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789402701623
Uitgever: HarperCollins

Zuid-Amerika TrilogiePrequel De offers

Op de gure Boliviaanse hoogvlakte wordt in een afgelegen indiaanse gemeenschap voor de tweede keer in zes maanden een dood kind gevonden. Het wordt gevonden in foetushouding tegen een muur, met een wond op het hoofd en een bloemenkrans in het haar. Is dit het ultieme offer aan Moeder Aarde, bedoeld om een goede oogst af te smeken? Of is er iets anders aan de hand?

De Nederlandse priester Maarten Vader en zijn Italiaanse collega Mauro Benigni reizen naar het dorp om poolshoogte te nemen en de nabestaanden bij te staan. Het bezoek loopt anders dan verwacht...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2019
Ebook: 9789402759235
Uitgever: HarperCollins
De offers

In een gesloten gemeenschap in de buurt van het Boliviaanse Titicacameer worden in korte tijd drie kinderen vermoord. Alles wijst erop dat ze op rituele wijze zijn omgebracht. De Nederlandse student Luc en zijn vriendin Nayra raken bij de zaak betrokken. Is de uitgestorven gewaande traditie van het kinderoffer nieuw leven ingeblazen? Wat waart er rond in de mistige toppen van de Andes?

In Latijns-Amerika is het christendom, dat de rooms-katholieke conquistadores met zich meebrachten, diep verweven met de oorspronkelijke natuurgodsdienst. De indianen zien Moeder Aarde als een zorgzame moeder, die de mens overvloed schenkt. Offers zijn nodig om het evenwicht in stand te houden. Maar soms is wel een heel groot offer nodig...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789402703535
Ebook: 9789402758399
Uitgever: HarperCollins
De Genesissleutel

Midden in de woestijn rondom de mysterieuze Nazca-tekeningen in Peru ligt een man in de brandend hete zon. Hij is uitgedroogd en stamelt wartaal uit: ‘Waar zijn de doden? Open het oog!’ In zijn notitieboekje staan vreemde schetsen, Bijbelcitaten en aantekeningen over ‘bezoekers’.

Als de Nederlandse toeristengids Ángel en zijn Peruaanse collega Luz de man vinden, worden ze ongewild het middelpunt in deze zaak. Wat was de man in hemelsnaam op het spoor? Door wie werd hij achtervolgd? Of door wát?

Tijdens hun spectaculaire zoektocht door de woestijn wordt de sluier van het mysterie opgelicht en krijgen ze zicht op een alternatieve geschiedenis van de mensheid... Maar is de wereld daar klaar voor?

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789402706512
Ebook: 9789402760385
Uitgever: HarperCollins
De stenen goden

Een geheim dat zich uitstrekt van Middelburg tot Paaseiland...

De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moai. Als er mensen beginnen te verdwijnen, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten...

In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in een nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode...

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789402709537
Ebook: 9789402764437
Uitgever: HarperCollins

E-booksMijn naam is Occlo

Luister en huiver...

Het oude Inca-rijk. Twee maal per jaar werden uit de vier windstreken van het rijk enkele van de mooiste jongens en meisjes naar de hoofdstad Cuzco gestuurd. Na een feestelijke week in de stad werden zij uitgezonden naar de uiteinden van het rijk om op hoge bergtoppen aan de goden te worden geofferd voor het welzijn van het volk.

We volgen het meisje Occlo op haar laatste tocht, op weg naar de top van de berg Hamp'atu.

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2020
Ebook: 9789026351570
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieDe vallei van de rijzende zon

Jeroen Windmeijer promoveerde in 2001 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift De Vallei van de Rijzende Zon: Een studie naar de voorbeeldige Indianen uit Otavalo, Ecuador.

'Die jongens staan werkelijk overal', zegt niet-westers socioloog Jeroen Windmeijer. 'Voor het Centraal Station in Amsterdam, op het Leidseplein, in Hoog Catherijne, ja zelfs in Pijnacker, het dorp waar ik ben opgegroeid. Ook in Parijs, New York en vele andere Europese en Noord-Amerikaanse steden zijn ze actief. Wie zijn ze, wilde ik weten. Vrij snel ontdek je dan dat ze bijna allemaal uit één streek afkomstig zijn, de Otavalo-vallei in Ecuador. Dat is toch apart. Naar schatting zitten er vijfduizend in Europa, waarvan de helft in Nederland. Amsterdam heet ook wel `klein Otavalo'. Ik raakte nieuwsgierig en besloot studie van ze te maken.'

In de jaren 1996, 1997 en 1999 bracht hij in totaal dertien maanden in de Otavalo-vallei door om veldwerk te doen (Bron: NRC)

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789057890635
Uitgever: CNWS publications
Poncho's, panfluiten en paardenstaarten

Iedereen kent ze: groepjes Zuid-Amerikaanse indianen die in hun kleurige poncho's en het lange haar in een paardenstaart of vlecht gebonden, in onze winkelstraten op panfluit en gitaar liedjes als El condor pasa spelen. Ook verkopen ze truien, kleedjes, tassen, ceinturen en allerhande kunstvoorwerpen, naar eigen zeggen authentieke spullen uit hun geboortestreek.

Wat lang niet iedereen weet is dat deze muzikanten en handelaren bijna allemaal uit dezelfde streek komen: de Otavalo-vallei in Ecuador. Daar worden zij gekoesterd als voorbeeld-indianen, om de buitenwereld te laten zien hoe ook de inheemse bewoners van dit land een eerlijke kans krijgen om met hard werken welvarend te worden. Jeroen Windmeijer gaat in dit boek op zoek naar de achtergronden van het succes van de Otavalo-indianen en stuit op een mythe.

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789052601410
Uitgever: Aksant
Wegwijzers

Meer dan een jaar lang bezochten schrijvers Jos van Duinen en Jeroen Windmeijer religieuze en spirituele bijeenkomsten in Leiden en omgeving. Zij woonden diensten bij van katholieken en protestanten, mormonen en antroposofen, remonstranten en Keltische christenen. Ze knielden neer naast moslims tijdens het vrijdaggebed, hoorden eeuwenoude gebeden reciteren in de synagoge, zaten in stilte bij de Quakers en bezochten vieringen in gevangenissen en ziekenhuizen. Zij mediteerden met zenboeddhisten, deden Tai Chi-oefeningen in het park, zweetten mee tijdens Bikram Yoga en dansten op het ritme van het leven bij Biodanza. Ze luisterden naar preken van gereformeerde dominees, katholieke priesters, baptisten, imams en pandits, zevendedagsadventisten, evangelisten en rabbi’s en lieten voordrachten vertalen uit het Turks, Frans, Hebreeuws en Marokkaans. Ze zagen hoe mensen zich op straat in een met water gevulde vuilcontainer lieten dopen en hoe Wicca-aanhangers de vruchtbaarheid van de aarde vierden.

Op warme en respectvolle wijze schreven zij hierover in hun veelgelezen én veelgeprezen rubriek Wegwijzers in het Leidsch Dagblad. Dit boek is een heerlijk verslag van hun wonderlijke ontdekkingstocht door het hedendaagse religieuze en spirituele landschap. Van Duinen en Windmeijer laten de lezer op een unieke wijze kennismaken met een wereld die zo nabij is en bij velen toch zo onbekend.

* Geschreven door Jos van Duinen en Jeroen Windmeijer.

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789492165299
Uitgever: De Muze

Dubbel uitgegeven titelsDe bekentenissen van Petrus

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het Petrus mysterie.

Schrijver: Jeroen Windmeijer
Oorspronkelijke titel: zie Het Petrus mysterie
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789059972421
Uitgever: Primavera Pers