Boekenplank:
Kies

Boeken van Tim Winton

Tim Winton schrijft verschillende genres waaronder romans, kinderboeken en non-fictie. Hij is geboren in Karrinyup, een voorstad van Perth, West Australië en verhuisde in zijn tienerjaren naar Albany. Hij woonde in Italië, Frankrijk, Ierland en Griekenland. Winton kent zijn vrouw al vanaf dat zij kinderen waren op school. Toen hij op 18-jarige leeftijd herstellende was van een auto-ongeluk kwam hij zijn vrouw weer tegen omdat zij een verpleegster in opleiding was. Hij woont met zijn gezin aan de kust ten noorden van Perth.

Meer over Tim Winton

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Australië


Overzicht

  • Adem - Breath
  • Blauwrug - Blueback
  • Cloudstreet - Cloudstreet
  • De herdershut - The shepherd's hut
  • De ruiters - The riders
  • Over de rand van de wereld - Dirt music

gedetailleerd overzicht

OverzichtAdem

In het dorpje Sawyer, West-Australië, kun je er tijdens hevige najaarsstormen de golven op de kust horen beuken. Bruce Pike (Pikelet) gaat dan op de slaapkamervloer liggen om de trilling van de storm en de zee te voelen.

Tijdens het zwemmen in de rivier leert hij Loonie kennen, een jongen die speelt met gevaar. Samen gaan ze surfen in de branding. De surftochten en de ontmoetingen met surfprof Sando en zijn vrouw Eva worden een initiatie in het volwassen leven.

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: Breath
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044512076
Uitgever: De Geus
Blauwrug

Een wonderlijke vriendschap...

Volgens zijn moeder kon Abel Jackson al duiken voor hij kon lopen. Elke dag is de jongen in het water met zijn snorkel. Op een van zijn ontdekkingstochten leert hij de reusachtige vis Blauwrug kennen.

Er ontstaat een hechte vriendschap, die echter bedreigd wordt door de oprukkende grootvisserij. Kunnen Abel en zijn moeder Blauwrug en hun geliefde baai beschermen?

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: Blueback
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789052266107
Uitgever: De Geus
Cloudstreet

Een kroniek van twee families...

Kort nadat Sam Pickles bij een ongeval vijf vingers verliest, erft hij een riant huis in de West-Australische stad Perth. Sam is een ongeneeslijke gokker, zijn vrouw Dolly is aan de drank en dochter Rose vertoont anorexia-verschijnselen. Ze verhuren de helft van het huis aan de Godvrezende boerenfamilie Lamb.

Twintig jaar blijven beide gezinnen onder één dak. Tim Winton tekent hun lotgevallen op in deze wervelende kroniek vol tragische en ongewone gebeurtenissen, bizarre maar evengoed menselijke figuren en... een varken dat in tongen spreekt.

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: Cloudstreet
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789052263588
Uitgever: De Geus
De herdershut

Jaxie wil niet meer naar huis. Zijn moeder is dood en zijn ouwe ramt hem keer op keer in elkaar. Hij zou willen dat hij wees was. Maar niemand heeft Jaxie ooit verteld dat je voorzichtig moet zijn met wat je wenst.

In één gruwelijke klap wordt zijn leven teruggebracht tot wat er in een plastic tas past. En tot de vraag hoe hij zichzelf in leven kan houden. Er is maar één persoon ter wereld die hem begrijpt, maar om haar te bereiken moet hij ongezien de uitgestrekte zoutwoestijn van West-Australië doorkruisen, een helletocht die alleen een dromer of een vluchteling zou ondernemen.

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: The shepherd's hut
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044541939
Uitgever: De Geus
De ruiters

Fred en Jennifer Scully kopen een romantische bouwval op het ruige Ierse platteland. De zwangere Jennifer gaat met dochtertje Billie terug naar Australië om hun huis daar te verkopen.

Intussen begint Scully met het opknappen van hun nieuwe eigendom. De grillige Ierse natuur en de eigenaardige plaatselijke bewoners hebben een rustgevende werking op hem.

Als Billie onverwacht zonder Jennifer terugkomt, is het meisje in een shocktoestand en wil ze niet praten. Scully raakt in paniek. Zijn wanhopige zoektocht brengt hem ondermeer naar Amsterdam.

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: The riders
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789052264110
Uitgever: De Geus


Over de rand van de wereld

Als alle dromen vervlogen zijn en de hoop is vergaan, kan er altijd nog muziek oprijzen uit het stof...

Georgie Jutland ligt in de kreukels. Ze is pas veertig jaar oud, maar toch al gestrand in het West-Australische vissersdorp White Point. Ze is getrouwd met een visser en zorgt voor zijn twee kinderen. Langzamerhand ontdekt ze dat ze niet van hem houdt. Ook als stiefmoeder faalt ze: ze zal nooit de dode moeder van haar stiefzoons kunnen vervangen.

Ze brengt haar dagen door in afzondering en verveling. Haar nachten zijn een wazige mix van wodka en doelloos ronddolen op het internet.

Dan ziet ze op een morgen een schaduw op het strand. Vanaf dat moment komt er een gevaarlijk nieuw element in haar leven: Luther Fox, de lokale stroper, onheilsbrenger, dromer en verschoppeling.

Schrijver: Tim Winton
Oorspronkelijke titel: Dirt music
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044502329
Uitgever: De Geus

Ontbrekende titel

* In het holst van de winter - In the winter dark