Boekenplank:
Kies

Boeken van James Wood

James Wood is de vaste literair criticus van het befaamde Amerikaanse tijdschrift The New Yorker en hoogleraar literaire kritiek aan Harvard University.

Meer over James Wood

Genre: Roman

Geboren: 1965

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Afgelegen - Upstate
  • Het boek tegen God - The book against God

Non-Fictie

  • Hoe fictie werkt - How fiction works
  • Tintelingen - The nearest thing to life

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfgelegen

Alan Querry, een succesvolle projectontwikkelaar uit het noorden van Engeland, heeft twee dochters: Vanessa, een filosofe die lesgeeft in het Amerikaanse Saratoga Springs, en Helen, manager van een platenmaatschappij in Londen. De zussen hebben de echtscheiding van hun ouders en de dood van hun moeder nooit helemaal verwerkt.

Wanneer Vanessa gebukt gaat onder een depressie reizen Alan en Helen af naar Saratoga Springs. Gedurende zes winterse dagen in het dunbevolkte deel van de staat New York worstelt de familie Querry met de vragen die deze roman bezielen. Waarom vinden sommige mensen het leven zoveel moeilijker dan andere? Is het nadenken over dingen behulpzaam bij het vinden van geluk of zit dat je juist in de weg?

Rijk door het subtiele inzicht in de mens dat wordt geboden, vol scherpe en vaak grappige portretteringen en levendig door hoe de omgeving wordt opgeroepen, is Afgelegen een aangrijpende roman.

Schrijver: James Wood
Oorspronkelijke titel: Upstate
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789021409924
Uitgever: Querido
Het boek tegen God

De charmante, chaotische Thomas Bunting is begin dertig en aartsleugenaar. Met zijn innemende grappen en intellectuele behendigheid heeft hij zijn vrouw, familie en vrienden jarenlang voorgehouden dat de afronding van zijn dissertatie aanstaande is. Intussen maakt hij schaamteloos gebruik van hun financiële en morele ondersteuning en besteedt hij in werkelijkheid al zijn tijd aan zijn atheïstisch meesterwerk, Het boek tegen God.

Na een rampzalig kerstdiner bij zijn ouders besluit zijn vrouw Jane hem te verlaten. Thomas neemt zich voor zijn leven te beteren en voortaan alleen nog maar de waarheid te spreken. Een geschikte gelegenheid doet zich voor als zijn vader, een priester, plotseling overlijdt en hij de parochie mag toespreken op de begrafenis.

Met zijn typisch Britse, onderkoelde gevoel voor humor beschrijft James Wood de morele dilemma's van de hedendaagse dertiger. Het boek tegen God is een scherp en grappig portret van een intellectuele klaploper, maar ook een filosofische zoektocht naar het geloof, de aard van relaties en de waarde van waarheid.

Schrijver: James Wood
Oorspronkelijke titel: The book against God
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789029073165
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieHoe fictie werkt

Hoe fictie werkt is een fonkelend en scherp boek over hoe romans en verhalen in elkaar zitten. Het gaat in op vertelperspectief, het juiste gebruik van details, hoe een personage wordt opgebouwd, dialogen, realisme en stijl.

James Wood, een van de meest prominente literaire critici van onze tijd, buigt zich over de vraag hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat: het schrijven en lezen van literaire fictie. Wat bedoelen we precies wanneer we zeggen dat we een personage ‘kennen’? Wanneer is een detail veelzeggend? Wanneer werkt een metafoor? Hoe waarheidsgetrouw is realisme?

Schrijver: James Wood
Oorspronkelijke titel: How fiction works
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789021442624
Uitgever: Querido
Tintelingen

In dit opmerkelijke mengsel van herinneringen en literatuurbeschouwing gaat James Wood op stimulerende wijze in op het verband tussen literatuur en leven. Hij beargumenteert dat literaire fictie de unieke eigenschap heeft dat ze ons leven kan beschrijven; ze kan de herinnering aan dit leven behoeden voor de dood en de vergetelheid. Lezen is een bijna heilige en persoonlijke daad, zoals Wood laat zien aan de hand van zijn besprekingen van werk van onder anderen Anton Tsjechov, W.G. Sebald en Karl Ove Knausgård.

Tintelingen is een stimulerend persoonlijk verslag over de lonende samenzwering tussen schrijver en lezer. Het laat ons met een frisse blik kijken naar wat er op het spel staat wanneer we literaire fictie lezen of schrijven.

Schrijver: James Wood
Oorspronkelijke titel: The nearest thing to life
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021459080
Uitgever: Querido