Boekenplank:
Kies

Boeken van Alexis Wright

Alexis Wright is lid van de Waanyi Nation, gelegen in de hooglanden bij de Noord-Australische Golf van Carpentaria, dat zich in 2020 onafhankelijk verklaarde. Met haar roman Carpentaria won ze de Miles Franklin Literary Award, de Victorian and Queensland Premiers’ Award en de Australian Literature Society Gold Medal. Wright bekleedde de Boisbouvier-leerstoel in de Australische literatuur aan de universiteit van Melbourne en werd benoemd tot Honorary Fellow aan de Australian Academy of the Humanities.

Meer over Alexis Wright

Genre: Roman

Geboren: 1950

Geboorteland: Australië


Overzicht

Het boek van de zwaan

Als tiener is een verloren gewaand meisje uit de holte van een eeuwenoude boom gered door Bella Donna van de Strijders, een oude witte vrouw die is gevlucht voor de klimaatrampen in Europa. Bella Donna bedenkt voor haar de naam Oblivia, anderen noemen het vreemde meisje Obscuria. De twee wonen op een oud, achtergelaten oorlogsschip in een vervuild drooggevallen moeras, waar Bella Donna historische en mythische verhalen vertelt over zwanen. Afgeschermd van de rest van Australië door het leger en met traditionele leiders die van alles berooid zijn, maar vast willen houden aan oude waarden, is het moeras veranderd in ‘het alleronbekendste detentiekamp ter wereld’ voor inheemse Australiërs.

Wanneer Warren Finch, de eerste Aboriginal president van Australië, met zijn charismatische imago het kamp aandoet, blijkt hij op zoek te zijn naar zijn ‘beloofde vrouw’. Hij ontvoert Oblivia, die hij als zijn first lady ver van de hoofdstad opsluit in een toren in een overstroomde en wetteloze stad in het zuiden, waar ze haar vlucht beraamt die in haar beleving samenvalt met de vrijheid van de zwanen.

Alexis Wright situeert haar verhaal over Oblivia, die na een traumatische ervaring weigert te spreken, in een dystopisch Australië, waar de Aboriginals onder erbarmelijke omstandigheden leven in een omgeving die voorgoed is aangetast door de klimaatverandering.

Schrijver: Alexis Wright
Oorspronkelijke titel: The swan book
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789083375700
Ebook: 9789083375717
Uitgever: Orlando