Boekenplank:
Kies
  • Home
  • Y
  • Hanya Yanagihara

Boeken van Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara is geboren in Los Angeles, maar groeide op op het geboorte-eiland van haar vader, Hawaï. Yanagihara is schrijfster, editor en schrijft reisverslagen.

Meer over Hanya Yanagihara

Genre: Roman

Geboren: 1974

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Een klein leven - A little life
  • Naar het paradijs - To paradise
  • Notities uit de jungle - The people in the trees

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen klein leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden.

Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Schrijver: Hanya Yanagihara
Oorspronkelijke titel: A little life
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789046820315
Ebook: 9789046820322
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Naar het paradijs

In 1893 maakt New York in een fictief Amerika deel uit van de Vrije Staten waar mensen ogenschijnlijk mogen liefhebben wie ze willen. De jonge telg van een voorname familie verzet zich tegen zijn gearrangeerde verloving met een geschikte kandidaat; hij voelt zich meer aangetrokken tot een charismatische maar onbemiddelde muziekleraar.

In het door de aidsepidemie geteisterde Manhattan van 1993 woont een jonge Hawaiiaanse man samen met zijn veel oudere, rijkere partner, voor wie hij zijn moeilijke jeugd en het lot van zijn vader verzwijgt.

En in 2093, in een wereld die wordt verscheurd door pandemieën en die zucht onder een totalitair regime, probeert de kwetsbare kleindochter van een gerenommeerde wetenschapper zich zonder hem door het leven te slaan - en antwoord te vinden op de vraag waar haar man zo vaak stilletjes naartoe verdwijnt.

Samen vormen deze drie delen een fascinerende, ingenieuze symfonie waarin terugkerende details en thema's elkaar versterken: een herenhuis aan Washington Square Park in Greenwich Village; ziektes en behandelingen die een afschuwelijke tol eisen; rijkdom en armoede; sterk versus zwak; rassenvraagstukken; de betekenis van familiebanden en nationaal bewustzijn; de gevaarlijke hoogmoed van machthebbers én van opstandelingen; het verlangen naar een plek in een aards paradijs en het groeiende besef dat zo'n plek niet kan bestaan. Want wat niet alleen de personages, maar ook deze verschillende versies van Amerika verenigt, is dat ze worstelen met de eigenschappen die ons menselijk maken: angst, liefde, schaamte, afhankelijkheid, eenzaamheid.

Schrijver: Hanya Yanagihara
Oorspronkelijke titel: To paradise
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789046828960
Ebook: 9789046828977
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Notities uit de jungle

In 1950 gaat Norton Perina op antropologische expeditie naar een afgelegen eiland in Micronesië, op zoek naar een verloren gewaande stam. Hij vindt meer dan hij zocht want de inheemse bewoners blijken van een ongelooflijke ouderdom te zijn.

Wanneer Perina hun geheim ontrafelt en daarmee terugkeert naar Amerika verliest hij al snel de controle over zijn eigen leven, met desastreuze gevolgen voor hemzelf en voor de stam.

Schrijver: Hanya Yanagihara
Oorspronkelijke titel: The people in the trees
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789046821473
Ebook: 9789046817568
Uitgever: Nieuw Amsterdam