Boekenplank:
Kies

Boeken van Pedro Zarraluki

Meer over Pedro Zarraluki

Genre: Roman

Geboren: 1954

Geboorteland: Spanje


Overzicht

  • De kikkerwachter - El responsable de las ranas
  • Het andere eiland - Un encargo difícil

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kikkerwachter
De kikkerwachter is de ik-figuur van deze roman, een schrijver van biografieën die de stad verlaat om op het land te gaan wonen en daar een Rabeliaanse abdij te stichten, een toevluchtsoord voor verlichte geesten. Hij beschouwt de 'grootste gemene deler' als het meest weerzinwekkende wat er op deze wereld bestaat en wil ontsnappen aan het conformisme.

Zijn paradijs begint echter al snel barsten te vertonen en de ineenstorting lijkt onvermijdelijk. Als apotheose van een serie tragikomische en absurde gebeurtenissen moet zijn abdij wijken voor de komst van een nieuwe elektriciteitscentrale. Uiteindelijk blijft hem alleen de zorg voor een aantal zeldzame kikkers, die uit natuurbehoud mogen blijven vertoeven in de vennen bij zijn voormalige paradijs.

Centraal thema is de vraag of de mens al dan niet vrij is en zo ja, wat dan met die vrijheid te doen. Zarraluki zelf: 'Ik was me bewust van de gevaren die zo'n wezenlijk thema met zich meebracht en heb daarom gekozen voor de vorm van de komedie en voor een vlot proza. Uiteindelijk vermengen de komedie en de tragedie zich, want ik zag dat de roman gaandeweg melancholischer werd en ik wilde dat zelfs een idioot het verhaal, ondanks alles, nog lachend kon uitlezen.' Het resultaat is in de woorden van de auteur 'een comedia dramática over wat er zich in mijn hoofd afspeelt.'
Schrijver: Pedro Zarraluki
Oorspronkelijke titel: El responsable de las ranas
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789074622028
Uitgever: Menken Kasander & Wigman
Het andere eiland
1940: Leonor, de echtgenoot van een hooggeplaatste republikein die is gefusilleerd door de falangisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog, wordt samen met haar dochter Camila verbannen naar Cabrera, een eilandje voor de kust van Mallorca.

Hun gezelschap bestaat uit wat vissers, een Duitse kluizenaar, een echtpaar dat een miserabele kantine beheert, een klein militair garnizoen dat als de dood is voor een inval van de Engelsen, en Benito Buroy Frere, naar Cabrera gestuurd om iemand te elimineren.

Deze mensen moeten het met elkaar zien te rooien op een plek en in een tijd waarin weinig ruimte lijkt te zijn voor nuance.

Het andere eiland is een roman over overlevenden, en een roman die laat zien dat de dingen die ons gelukkig maken altijd meer afhangen van de menselijke integriteit dan van wetten en regels.
Schrijver: Pedro Zarraluki
Oorspronkelijke titel: Un encargo difícil
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056721978
Uitgever: Signatuur