Boekenplank:
Kies

Boeken van Émile Zola

Émile Zola was een Frans schrijver en journalist.

BBS: Deze pagina is onder bewerking.

Meer over Émile Zola

Genre: Roman

Geboren: 1840 / Overleden: 1902

Frankrijk

Overzicht

  • De kopstoot - L'Assommoir
  • Het meesterwerk - L'Oeuvre
  • In Het paradijs voor de vrouw - Au bonheur des dames

gedetailleerd overzicht

Overzicht

De kopstoot

In De kopstoot beschrijft Émile Zola schitterend de opkomst en ondergang van Gervaise Macquart, de tragische heldin van deze roman. Gervaise komt met haar minnaar Lantier en twee kinderen vanuit de Provence naar Parijs om haar geluk te vinden. Ze probeert als wasvrouw de kost te verdienen, maar het gaat al snel fout als Lantier haar verlaat.

Dan ontmoet ze de goedaardige zinkwerker Coupeau, bijgenaamd Loe-Likeur, en trouwt met hem. Met hard werken en inventiviteit weet ze haar eigen wasserette te beginnen. Aan de voorspoed komt een eind wanneer Coupeau van het dak valt, zijn werk laat versloffen en aan de drank raakt.

Dan komt Lantier zijn plek weer opeisen. De totale aftakeling volgt vanzelf.

Schrijver: Émile Zola
Oorspronkelijke titel: L'Assommoir
Eerste uitgave: 1877
ISBN/EAN: 9789462971844
Uitgever: De Kring
Het meesterwerk

Het meesterwerk is het tragische verhaal van een groep kunstenaars en hun strijd met de academische school. Hoofdpersonage is Claude Lantier, waarin Zola kenmerken van Manet, Monet, maar vooral van zijn jeugdvriend Cézanne projecteert.

Claude Lantier is een ambitieuze en getalenteerde jonge kunstenaar uit de Provence die naar Parijs komt om de kunstwereld te veroveren. Terwijl zijn jeugdvriend Pierre Sandoz (Zola zelf) een succesvol romanschrijver wordt, wordt de originaliteit van Claude bespot op de Salon en werpt hij zich geleidelijk in een gedoemde obsessie voor één groot schilderij. Het leven - in de vorm van zijn model en zijn vrouw Christine en hun zoontje Jacques - wordt opgeofferd voor de kunst.

Schrijver: Émile Zola
Oorspronkelijke titel: L'Oeuvre
Eerste uitgave: 1886
ISBN/EAN: 9789492068194
Uitgever: Oevers
In Het paradijs voor de vrouw

Het Paradijs voor de Vrouw is het beroemde warenhuis in Parijs waar de slinkse directeur Octave Mouret de scepter zwaait. Zijn charmes en ambities hebben Mouret naar de top van dit machtige imperium gebracht, op zijn weg naar boven heeft hij zijn jonge, vrouwelijke medewerkers gewetenloos uitgebuit en zijn vrouwelijke clientèle verleid met uitbundig uitgestalde producten van glanzende zijde, satijn, fluweel en kant.

Als Denise Baudu, een naïef meisje uit de provincie dat net met haar twee broers naar Parijs is verhuisd, als assistente in de winkel komt werken ontdekt Mouret dat hij zelf ook verleid kan worden.

In Het paradijs voor de vrouw is een rijke en opwindende roman over de consumptiemaatschappij en de (onmogelijke) liefde.

Schrijver: Émile Zola
Oorspronkelijke titel: Au bonheur des dames
Eerste uitgave: 1883
ISBN/EAN: 9789020414516
Ebook: 9789020415711
Uitgever: Atlas Contact