Boekenplank:
Kies

Boeken van Stefanie Zweig

Stefanie Zweig was schrijfster en journaliste. Zweig was van joodse afkomst en haar familie vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Kenia. In 1947 keerde de familie terug naar Duitsland.

Meer over Stefanie Zweig

Genre: Roman

Geboren: 1932 / Overleden: 2014

Geboorteland: Duitsland


Afrika

  1. Nergens in Afrika - Nirgendwo in Afrika
  2. Ergens in Duitsland - Irgendwo in Deutschland
  3. Het begon in Afrika - Es begann damals in Afrika

De Rothschildstraat

  1. Het huis in de Rothschildstraat - Das Haus in der Rothschildallee
  2. Terugkeer naar de Rothschildstraat - Heimkehr in die Rothschildallee

Jeugdboeken

  • Een mondvol aarde - Ein Mundvoll Erde

gedetailleerd overzicht

AfrikaNergens in Afrika
Deze autobiografische roman is de odyssee van een joods gezin dat al in 1938 uit Opper-Silezië gevlucht is voor de nazi's...

De vader, Walter, probeert als manager op een afgelegen farm in Kenia een nieuw bestaan op te bouwen. Hij wordt echter gekweld door geldzorgen, heimwee, en de zekerheid dat de achtergebleven familieleden door de nazi's vermoord zijn.

Alleen de dochter, Regina, in de ban geraakt van het magische Afrika en omringd door haar speelgenootjes, de dieren, slaagt erin zich thuis te voelen.

Als de oorlog uitbreekt moet Regina naar een Engels internaat waar ze wordt gedrild, in een omgeving die haar zowel vanwege haar joodse als Duitse afstamming veracht. Ze brengt haar vakanties door bij haar geïnterneerde ouders die (als `enemy aliens') in een kleine kamer van een voormalig deftig hotel in Nairobi leven tussen andere Europese emigranten.

In 1944 wordt Walter, nu behorend tot de 'friendly aliens', soldaat in het Britse leger. Uiteindelijk krijgt hij de kans om in 1946 met vrouw, dochter en inmiddels geboren zoon naar Duitsland terug te keren, waar hij in Frankfurt benoemd wordt tot rechter.
Nirgendwo in Afrika - 2001
Regisseur: Caroline Link
Cast: Merab Ninidze, Juliane Köhler, Karoline Eckertz, e.a.
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Nirgendwo in Afrika
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025408084
Uitgever: Atlas Contact
Ergens in Duitsland
Walter, Jettel, Regina en Max komen in 1947 op het verwoeste 'Hauptbahnhof' van Frankfurt aan. Ze komen uit Kenia waar ze voor de nazi's naartoe waren gevlucht.

Zonder woning, zonder vrienden en zonder het netwerk dat een mens nodig heeft om de maag te vullen. Mensen die vechten om hun dagelijks brood hebben geen begrip voor degenen die vrijwillig uit hun vermeende paradijs naar de hel zijn teruggekomen.

Als Walter zich vestigt als advocaat, profiteert hij van de economische opleving, hij is tevreden en lijkt gelukkig. Soms gaat hij ook in gedachten op safari naar Afrika. Dan zingt hij voor zijn in Nairobi geboren zoon Swahili-liederen en denkt dat ook zijn dochter Afrika niet kan vergeten.

Met veel inlevingsvermogen en in een zeer beeldende taal schrijft Stefanie Zweig een hoofdstuk uit de al vrijwel vergeten naoorlogse geschiedenis. Ze vertelt over de ontmoeting met Otto Frank, die een cliënt van Walter is, en over de ervaringen van Regina, die bij de Guggenheims in Zwitserland moet aansterken, 'fatsoenlijk' moet trouwen, maar haar eigen weg in de liefde volgt.
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Irgendwo in Deutschland
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789025422882
Uitgever: Atlas Contact
Het begon in Afrika
Regina, Leah, Vicky en Liesel zijn sinds hun eerste schooldag op de Nakuru School in Kenia met elkaar bevriend. Alle vier komen ze uit Europa en zijn ze vanwege de nazi's naar Afrika gevlucht; alle vier hebben ze grote dromen voor de toekomst. Regina wil schrijfster worden, Liesel professor in de wiskunde; Vicky wil met een rijke Engelsman trouwen en Leah wil zich in het orthodoxe geloof verdiepen.

Hoe het leven dromen vervult en daarna weer verstoort, daarover gaat dit vervolg op de internationale bestseller Nergens in Afrika. In ontroerende, beeldende taal en met veel gevoel voor humor en voor de ironie van het lot vertelt Stefanie Zweig over de levensverhalen van haar jeugdvriendinnen. Het boek is gebaseerd op de herinneringen van de drie meisjes met wie Zweig ooit samen onder de eucalyptusboom van Nakuru zat - en die contact met haar hebben opgenomen na de verfilming van Nergens in Afrika.
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Es begann damals in Afrika
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789045014005
Uitgever: Atlas Contact

De RothschildstraatHet huis in de Rothschildstraat
Frankfurt, 1900 - 1917. Het leven van de joodse textielhandelaar Johann Isidor Sternberg en zijn vrouw Betsy loopt voorspoedig; de zaken gaan goed en het ontbreekt hun aan niets. Hun vier kinderen worden opgevoed door kokkin Josepha en hun inwonende oudtante Jettchen.

Dan breekt de oorlog uit. Otto, de oudste zoon, gaat vrijwillig naar het front. Moeder Betsy blijkt onverwacht weer zwanger te zijn. En onder de oppervlakte van de samenleving broeit een toenemend antisemitisme...
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Das Haus in der Rothschildallee
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022575154
Uitgever: Boekerij
Terugkeer naar de Rothschildstraat
Frankfurt, 1941 - 1948. De Joodse familie Sternberg is zwaar getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Oma Betsy overleeft Theresienstadt, maar verliest haar man, dochter en kleinzoon. Met gevaar voor eigen leven heeft de moedige Anna haar tienjarige nichtje Fanny op het laatste moment voor deportatie weten te behoeden.

Als zij in 1948 terugkeren naar het oude familiehuis in de Rothschildstraat, is dat nog in half verwoeste staat. Achter het huis bloeit weer de kersenboom, maar voor de overlevenden van de familie Sternberg zal niets ooit nog hetzelfde zijn. Toekomst, vaderland en zekerheid zijn woorden zonder betekenis geworden. Toch houdt Betsy vol dat 'de hoop niet sterft zolang er kinderen zijn'.
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Heimkehr in die Rothschildallee
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022575161
Uitgever: Boekerij

JeugdboekenEen mondvol aarde
'Je bent verstandig,' zei ze. Jogona glimlachte voor de tweede keer. Hij zou nog vaak op deze dag terugkomen. 'Weet je nog,' zou hij zeggen, 'hoe wij samen aarde in de mond hebben genomen?'

Een mondvol aarde beschrijft het leven van twee kinderen in Kenia rond de Tweede Wereldoorlog. Het meisje Vivian is van Duits-joodse afkomst, en de jongen Jogona is Kikuyu, een van de vele bevolkingsgroepen in Kenia.

Vivian is met haar vader naar Oost-Afrika gekomen om de dreiging van de Tweede Wereldoorlog in Europa te ontlopen. Haar vader is een wat trieste man, een advocaat die in Kenia opzichter is geworden op een kleine, afgelegen boerderij.

Zijn gebrek aan kennis van de landbouw en de veeteelt, zijn eigen bezorgde gedachten over zijn vader die in Duitsland achter moest blijven, en zijn gevoel van ontheemd zijn ontnemen hem de mogelijkheid zich thuis te voelen in Kenia.

Vivians moeder is bij haar geboorte gestorven en het meisje groeit alleen met haar vader op. Het gezelschap van de zoon van de Kikuyu-opzichter maakt het verblijf in Kenia voor haar tot een droom. Ze voelt zich er thuis, leert door Jogona de taal spreken van de Kikuyus en maakt kennis met de andere stammen die in de omgeving wonen.
Schrijver: Stefanie Zweig
Oorspronkelijke titel: Ein Mundvoll Erde
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789025404475
Uitgever: Piramide